Hoppa till huvudinnehållet

Hennes & Mauritz i topp och i botten

Stockholmsbörsen stod och stampade under augusti och slutade månaden oförändrad. Hennes och Mauritz toppar listan över mest nettoköpta aktier under augusti. Samtidigt är aktiekursen i botten med nya årslägstanivåer noterade i dagarna.

Sommaren har varit en utmanande period för investerare med mestadels fallande börs. Under augusti stod börsen och stampade och OMXS30-index slutade månaden oförändrad. Stockholmsbörsen befinner sig således fortfarande i den största motreaktionen under det senaste året. Bakom börsens svaghet ligger bland annat geopolitisk oro och rädsla för räntehöjningar. Rapporterna för andra kvartalet var huvudsakligen i linje med förväntningarna och gav inget tydligt bränsle åt aktiekurserna. Nordnets kunder inom Private Banking har huvudsakligen varit aktiva på köpsidan och plockat upp några nedtryckta aktier.

HM stadigt utför

Köpintresset i Hennes & Mauritz håller i sig trots en envist fallande trend för aktien. Efter en inledande uppgång i början av augusti föll Hennes & Mauritz stadigt på börsen under resten av månaden. I dagarna har aktien fallit under 200 kronor och står på de lägsta nivåerna sedan 2011.

Efter svag försäljningsutveckling ser det tufft ut för bolaget att nå sina finansiella mål för 2017. Hennes & Mauritz har som finansiella mål att öka omsättningen med 10-15 procent per år i lokal valuta. Analytikernas förväntningar har stadigt justerats ned de senaste månaderna och prognoserna enligt SME Direkt indikerar förväntningar på en tillväxt på 8,6 procent för 2017. Analytikerna tvivlar på att bolaget kommer att nå dessa mål även framöver, snittprognosen är en tillväxt på drygt åtta procent de följande två åren. Så marknaden tvivlar, men Nordnets kunder visar förtroende för bolaget och ledningen. Låga förväntningar ger onekligen möjlighet för bolaget att överraska positivt om de kan infria sina finansiella mål.

Tung sommar för byggbolag

Skanska lockade också Nordnets kunder under augusti månad. Skanska har haft en tuff tid på börsen i år och under sommaren i synnerhet. Aktien har backat fyra månader i rad och står nu 20 procent under toppnivåerna från i februari. Byggsektorn har varit svag överlag och det finns oro på marknaden för konsekvenserna på byggkonjunkturen av skärpta amorteringskrav och hotet om stigande räntor. Skanskas rapport för andra kvartalet visade dessutom på ett rörelseresultat som föll med 13 procent och utfallet var också sämre än analytikernas förväntningar. Bidragande till intresset, förutom den nedtryckta kursen, var sannolikt en positiv analys i Dagens Industri med rekommendationen köp.

Resurs Holding är en annan aktie som har det tufft på börsen. Aktien har backat tio procent i år och backade även under augusti. Bolagets delårsrapport slog förväntningarna avseende såväl omsättning som resultat, men föll trots det tillbaka. Resurs ökade omsättningen med åtta procent under andra kvartalet och redovisar stigande marginaler. Utlåningen till allmänheten ökade med 14 procent. Aktien var tredje mest nettoköpta aktie under augusti.

Volvo går starkt

Volvo var mest nettosålda aktie bland Nordnets kunder inom Private Banking under augusti. Med en uppgång på knappt 40 procent hittills i år är Volvo en av vinnarna bland storbolagen på Stockholmsbörsen och aktien står nära historiska toppnivåer. Under augusti stod aktien stilla, men bolaget har i dagarna presenterat nya finansiella mål och aktien har skjutit iväg igen. Volvo höjer målet för rörelsemarginalen över en konjunkturcykel till överstigande tio procent. Det är ett rejält lyft i förhållande till historisk lönsamhet och det är högre än de förväntningar som finns på marknaden idag. Enligt SME Direkt ligger förväntningarna på rörelsemarginalen kring nio procent i år och nästa år.

Sandvik är en annan stark aktie som klarat sommaren väl och som står nära historiska toppnivåer. Bolagets rapport för andra kvartalet, som släpptes under sommaren, slog marknadens förväntningar. Det mesta pekar åt rätt håll för bolaget för tillfället. Omsättningen ökade med nio procent, orderingången ökade med 17 procent och marginalerna förbättrades till nästan 14 procent. VD Björn Rosengren köpte dessutom aktier i bolaget under augusti. Aktien var tredje mest nettosålda aktie under augusti.

/Roger Jansson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer