Hoppa till huvudinnehållet

Fondspararna har hittat tillbaka till Latinamerika- och Östeuropafonder

De senaste månaderna har vi sett ett trendbrott för de så tidigare pressade Latinamerika- och Östeuropafonderna. De båda marknaderna har haft det väldigt tufft under en lång tid men nu verkar vändingen har kommit, i alla fall kortsiktigt. Nordnets svenska fondsparare har också tidigare minskat men verkar nu ha hittat tillbaka till dessa marknader.

I svenska kronor har Latinamerikafonder på 3 års sikt gått ner ca 17 procent medan Östeuropafonder under samma period har gått ned ca 4 procent. En betydlig skillnad jämfört med övriga marknader.

Ser vi istället till den senaste 1 och 3 månaderna har dessa marknaderna istället tillhört vinnarna. Latinamerikafonder har de senaste 3 månaderna gått upp med ca 30 procent medan Östeuropafonderna har gått upp med ca 25 procent.

Utv. % (SEK)

1 mån

3 mån

1 år

3 år

10 år

Sverige

0,5

8,4

-16,4

28,2

64,7

Europa

0,7

2,9

-16,8

38,4

30,7

Nordamerika

1,4

6,0

-8,8

73,7

92,6

Japan

1,5

-0,5

-13,1

41,0

4,9

Asien exkl. Japan

3,0

9,4

-21,1

26,6

72,1

Östeuropa

5,4

24,6

-19,4

-3,7

-35,4

Latinamerika

10,0

30,4

-19,8

-16,6

23,9

Världen

1,3

4,8

-11,6

57,8

62,5

Källa: Morningstar, datum 15/4. Index: MSCI NR USD; Sweden, Europe, North America, Japan, Asia Pacific ex Japan, Eastern Europe, Latin America, World. 

Fondsparare brukar vanligtvis lockas till marknader som går bra för tillfället medan de lämnar fonder som går sämre. Här verkar det inte vara något undantag. Ser vi till antalet fondägare av Latinamerika- och Östeuropafonder har de haft en liknande utveckling som avkastningen på marknaderna. Från januari 2015 fram till mars 2016 hade antalet fondägare minskat med ca tio procent för Östeuropafonder och med ca 20 procent för Latinamerikafonder. Dock ser vi ett tydligt trendbrott den senaste månaden vilket beror på den senaste tidens starka utveckling.

Jämför vi med utvecklingen för Japan- och Europafonder ser vi att intresset ökade kraftigt i början av 2015 då dessa marknader hade ett stort uppsving. Men i takt med att dessa marknaderna börjat gå sämre har intresset för Europa bestått medan fondspararna däremot börjat lämna Japan.

Som jag varit inne på, är min tro att fondspararna lockas till den marknad som går bra för tillfället. Dock ser jag en risk att man kan bli för kortsiktig med denna typ av beteende om man försöker tajma marknaden.

Latinamerika & Östeuropa

Latinamerikafonderna har som sagt inte varit på tapeten på länge men nu har utveckling vänt. Fondernas resa nedåt stannade strax efter nyår och utvecklingen har sedan dess varit stark. Under 2010 tillhörde Latinamerikafonderna de stora vinnarna men sedan dess har utveckling varit trögare. Under senare år har mycket kapital har försvunnit ur Latinamerikafonderna. Det var framför allt när Brasilien började tappa fart som även övriga marknader också fick stryk i Sydamerika. Men nu är det framför allt Brasiliens utveckling som gjort att dessa fonder är tillbaka igen.

För Östeuropafonderna är det framför allt Ryssland som har varit dragloket. Det är inte ovanligt att dessa fonder har upp emot 50 procent av sitt kapital investerat på den ryska marknaden. Efter att de ryska börserna sjunker kraftigt sedan decemer ifjol kom vändningen en bit in på det nya året likt Brasilien. Här under kan ni se en kort överblick över hur olika marknader utvecklats förra året jämfört med starten av 2016.

Var medveten om valutarisken

En annan viktig faktor att tänka på när man handlar fonder med utländska innehav, till exempel Östeuropa- och Latinamerikafonder, är att förändringar av valutakurserna kommer att påverka din avkastning. Är fonden som du handlar i noterad i en utländsk valuta så kommer du först behöva växla när du köper och sedan växla tillbaka när du säljer av. Många Latinamerikafonder är till exempel noterade i dollar. Handlas fonden istället i svenska kronor behöver du inte växla till någon utländsk valuta. Men dins avkastning påverkas ändå av valutaförändringar då fondens innehav handlas i en annan valuta än svenska kronor. Dock behöver du inte betala någon valutaväxlingsavgift. Läs mer om hur valutaväxling fungerar här.

Hälsningar,

Jocke Bornold, Sparekonom på Nordnet, som du kan följa på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-04-17 22:45

Det finns ju studier från USA som visar att fondsparare, som grupp, i USA har haft en otroligt usel avkastning jämfört med marknaden eller fondernas långsiktiga utveckling. Jag förmodar samma mönster ses i Sverige om man skulle granska Nordnets kunder eller statistiken från fondbolagens förening. Vore intressant om ni skrev om detta faktum, att de kortsiktiga timingförsöken med hög sannolikhet slutar i katastrof.