Hoppa till huvudinnehållet

Här är vinnarna och förlorarna bland storbolagen hittills i rapportsäsongen

I veckan drog den svenska rapportsäsongen igång på allvar, däribland flera tungviktare. Finwire har gjort en genomgång av de viktigaste.

En av största rörelserna uppåt såg Getinge som steg 7,5 procent. Medicinteknikbolaget överraskade marknaden med en stark orderingång och lönsamhet. Bolaget står fast vid sitt helårsmål om att sälja cirka 12 000 respiratorer under.

Aktien tog alltså ett rejält skutt på onsdagen trots en varning om att bolaget kan påverkas av komponentbrist i kommande kvartal. Mattias Perjos slutsats är att bolaget kommer att komma ur pandemin med en högre marginalnivå än 2019.En god finansiell ställning skapar möjligheter till förvärv, framhöll vd:n

I andra vågskålen, en av de tungviktare som föll hårdast, var ABB. Industribolaget har haft en ansträngd försörjningskedja vilket har påverkat intäkterna mer än väntat. Däremot var orderingången var bättre än konsensus förutspått. Vd:n framhöll det starka kassaflödet vilket skapar utrymme i balansräkningen för organisk tillväxt, förvärv och utdelningar. Aktien tappade ändå 5,8 procent.

Ericsson skrev att de fortsätter att vinna marknadsandelar på en konkurrenskraftig 5G-portfölj och stärkte bruttomarginalen ytterligare. Marknaden handlade dock ned aktien med 3,4 procent. En besvikelse var att telekomleverantören ska dra ner på sin verksamhet i Kina där de har noterat en stor försäljningsminskning. Bakgrunden är att kinesiska Huawei förbjöds från att sälja 5G-utrustning i Sverige för ett år sedan och Ericsson har sedan dess förlorat stora marknadsandelar i de senaste telekomupphandlingarna i Kina. Sammantaget överraskade det justerade rörelseresultatet och nettoresultatet på uppsidan, medan omsättningen överraskade på nedsidan.

Även Atlas Copco tyngde börsen med sin rapport. Verkstadsbolaget överraskade positivt med en orderingång som var högre än väntat men underpresterade i analytikernas ögon gällande omsättning och rörelseresultat. Vd:n räknar med att kundernas affärsverksamhet kommer att vara fortsatt hög men att den försvagas jämfört med den mycket höga nivån under det rapporterade tredje kvartalet. Aktien handlades ned 2,4 procent.

Bland bankerna steg Swedbank 3 procent efter att ha uppvisat ett starkt rörelseresultat under torsdagen. Även SEB:s aktie handlades upp, men mer måttliga 1,3 procent under onsdagen trots en vinst som var klart över förväntan. Även räntenettot blev högre än marknaden räknat med på förhand. Branschkollegan backade istället marginellt. De ska uppdatera sina finansiella mål i samband med bokslutet i februari. Sänket i branschen blev Handelsbanken. Aktien tappade 4,8 procent på en nyhet som inte direkt härrör från kvartalsrapporten. Storbanken meddelade att de inte längre ska bedriva verksamhet i Danmark och Finland och blev därmed sämsta aktien bland OMXS30-bolagen den dagen.

Små rörelser såg Nordea och Volvo, som backade marginellt. Åt motsatt håll gick Castellum och Sandvik med marginella ökningar.

Under fredagen väntades rapporter från fler tungviktare, däribland Boliden och Essity.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer