Här är världens högst värderade techbolag

Vilka är de största techbolagen som är noterade på USA-börsen och vad är marknadsvärdet? Hur många årsvinster värderas de till? Finwire har gjort en sammanställning.

Techbolagen har blivit allt fler och värderingen för flera har till och med gått om börsvärdet för traditionella amerikanska storbolag. Den senaste tiden har dessutom en handfull teknikbolag som ännu inte börsnoterats nått en riktigt hög värdering.

År 2001 var Microsoft det enda techbolag som kvalade in på topp fem-listan över högst värderade bolag. Då toppade General Electric listan med ett börsvärde på 406 miljarder dollar, motsvarande 3,6 biljoner kronor. Microsoft kom som god tvåa, värderat till 365 miljarder dollar, eller drygt 3,2 miljarder kronor.

Nu har Microsoft halkat ner till en tredjeplats. Bortsett från att de fortfarande är ett av världens högst värderade bolag så ser läget i övrigt helt annorlunda ut nu, 16 år senare. I den absoluta toppen återfinns kanske inte helt oväntat Apple och Googles moderbolag Alphabet.

Vad gäller onoterade bolag så är deras företagsvärde ofta något som det rapporteras om i samband med att de tar in nytt kapital i olika finansieringsrundor.

I topp bland de onoterade bolag återfinns taxitjänstföretaget Uber och övernattningsförmedlaren Airbnb. Nyligen blev det även klart att den sociala mediejätten Snap med sitt sociala nätverk Snapchat ska börsnotera sig.

 

 

Ett annat sätt att rangordna företagen är att mäta hur många årsvinster företagen värderas till. Här framträder en tydlig etta, Amazon, som idag är lika mycket medieföretag som e-handelsföretag.

 

 

 

Värt att notera är att techbolagen till skillnad från under it-haussen gör vinster. Endast två av företagen i listan, Twitter och Tesla, har negativa resultat och därmed negativa P/E-tal.

Bland de onoterade bolagen som är riktigt högt värderade är intresset för börsnoteringar delat. Snap och Airbnb står betydligt närmare en notering än till exempel taxitjänstföretaget Uber, molnlagringstjänsten Dropbox och det sociala nätverket Pinterest.

Snap, bolaget som äger social medie-appen Snapchat, ska börsnotera sig på New York-börsen och har tagit fram ett prospekt. Där framgår det att företaget hoppas ta in mellan 3-4 miljarder dollar och skulle innebära att Snap får ett marknadsvärde på mellan 20-25 miljarder dollar, eller 177-222 miljarder kronor med dagens dollarkurs.

Airbnb uppges sikta på en börsnotering nästa år Airbnb skulle kunna värderas till 30 miljarder dollar, eller 266 miljarder kronor. Företaget påbörjade en kapitalrunda i slutet av förra året med ambitionen att dra in 153 miljoner dollar, utöver den tidigare genomförda omgången som inbringade 555 miljoner dollar.

Taxitjänstföretaget Uber värderas till 68 miljarder dollar, enligt The Wall Street Journal. Siffran är från slutet av förra året och motsvarande 603 miljarder kronor.

Molnlagringstjänsten Dropbox värderades i somras till 10 miljarder dollar, eller 89 miljarder kronor, men uppgav då att utomstående inte skulle räkna med en snabb börsnotering.

Det sociala nätverket Pinterest har 150 miljoner månatliga användare och värderas till ungefär 11 miljarder dollar, enligt siffror från i oktober då företaget. Dock uppgav de vid samma tidpunkt att de inte siktade på en börsnotering.

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer