Hoppa till huvudinnehållet

Här är rapportsäsongens vinnare och förlorare

Vilka är vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen hittills i år? Finwire har gjort en genomgång efter att rapportsäsongen för det fjärde kvartalet 2016 i princip är avslutad.

Gruvbolagen, som var förra årets vinnare, har fortsatt stiga även i år. Lundin Mining har stigit 28 procent och Boliden har ökat 14 procent sedan årsskiftet.

Teleoperatören Millicom har gått starkt med en ökning på 25 procent. Byggbolaget Peab hamnar också på årets vinnarlista med en uppgång på 18 procent. Bolaget höjde utdelningen kraftigt i bokslutet. Läkemedelsbolaget Sobi befinner sig i diskussioner om eventuell försäljning av affärsområde Sobi Partner Product, vilket har gett stöd och aktien noteras för en uppgång på 14 procent.

Årets vinnare på börsen är företagshälsovårdsbolaget Feelgood, vars aktie länge har varit en surdeg på Stockholmsbörsen. Bolaget lämnade en stark rapport för det fjärde kvartalet och föreslog utdelning för första gången på många år. Feelgood själva beskriver 2016 som året som blev en vändning för företaget som sett en ökad efterfrågan på företagshälsovård. Företaget nådde sitt tillväxtmål för första gången och vinsten ökade även om det återstår en bit fram till lönsamhetsmål. Aktien har klättrat 89 procent sedan årsskiftet.

NeuroVive Pharmaceutical presenterade i mitten av januari positiva prekliniska data för hepatocellulär cancer på HCC Summit. Det stärkte aktien och räckte för att placera den på årets vinnarlista. Ortivus bokslut fick också ett positivt mottagande. Bolaget är en leverantör av mobila lösningar till akutsjukvården. Aktien har ökat 67 procent.

Bemanningsbolaget Dedicare kom även de med en stark rapport och mer än fördubblade rörelseresultatet i fjärde kvartalet. Intäkterna steg också rejält. Bolaget bjuder också på en utdelning på totalt 8 kronor per aktie, en fördubbling jämfört med i fjol. Företaget växer snabbare än branschen som helhet och har haft tillväxt inom både vård, socialt arbete och pedagogik. Det råder en fortsatt brist på både vårdpersonal, socionomer och pedagoger i Sverige och Norge, konstaterar bolaget i sin rapport. Aktien har klättrat 61 procent sedan årsskiftet.

E-handelsbolaget Qliro lämnade också en stark rapport för det fjärde kvartalet, efter att bolaget varit ute på en flera år lång ökenvandring med svaga resultat. Bolaget presenterade även en ändrad strategisk inriktning och har fastställt nya finansiella mål. Därutöver ska bolaget söka partnerskap kring affärsenheterna Lekmer och Gymgrossisten. Aktien har klättrat 48 procent sedan årsskiftet.

“Vi är även mycket positiva till den nya strategin där mer fokus kan läggas på den stora värdedrivaren; Qliro Financial Services. Summa summarum; den första positiva överraskningen från Qliro på mycket länge, positivt med reviderad strategi och vår syn på aktien har stärkts”, skrev Staffan Östlin, förvaltare av hedgefonden Origo Quest 1 i samband med rapporten. Hedgefonden har Qliro som ett av sina kärninnehav

Ortivus, som levererar mobila lösningar för akutsjukvården är också med på vinnarlistan med en uppgång på 50 procent för B-aktien.

Fingerprint Cards är det bolag på LargeCap som tappat mest hittills i år. Bolaget är som vanligt omgivet av ett massivt nyhetsflöde. Företaget började året med att leverera flera positiva produktnyheter men har sedan fått mycket negativ publicitet, bland annat att ekobrottsmyndigheten startat en utredning om handeln i bolaget med kursdrivande syfte under 2016. Styrelseledamot Lars Söderfjäll och storägaren Johan Carlström anhölls misstänkta för marknadsmissbruk. Aktien har också fått flera säljrekommendationer av banker och analytiker. Bland de senaste nyheterna var att Johan Wilsby slutar som finanschef och går till motsvarande jobb på eyetrackingbolaget Tobii. I skrivande stund på fredagen står det klart att Urban Fagerfjäll och Lars Söderfjäll sålt alla sina röststarka A-aktier i bolaget. Den tidigare vd:n Johan Carlström står nu som ensam ägare till alla 6 miljoner röststarka A-aktier.

Fastighetsbolaget Kungsleden tyngs av en pågående nyemission på 1,6 miljarder kronor. Spelbolaget Betsson var en av förra årets stora förlorare på börsen och aktien har fortsatt nedåt i år. Bilsäkerhetsbolaget Autoliv och teknikhandelsbolaget Indutrade hamnar också på storbolagens förlorarlista.

Sämsta aktien på Stockholmsbörsen är det krisdrabbade rederibolaget Viking Supply Ships aktiekurs är nu nere på rekordlåga nivåer efter många års stadiga kursfall. Bokslutet visade på tunga förluster både i fjärde kvartalet och för helåret 2016. I rapporten märks bland annat en lägre utnyttjandegrad av deras flotta. Bolaget genomför nu en omstrukturering av balansräkningen genom inlösen av obligationslån, vilket delvis finansieras genom att emittera nya aktier.

Problemtyngda gruv- och prospekteringsbolaget Nordic Mines lämnar sitt bokslut först på den 28 februari. Aktien är en mångårig kursförlorare och de senaste fem åren har aktien tappat mer än 99,9 procent av sitt värde. Läkemedelssektorn är representerad på förlorarlistan av Orexo och Oasmia Pharmaceuticals, där det sistnämnda bolaget har brutiet räkenskapsåret och rapporterar den 2 mars.

Fotnot: Kursnoteringarna är från fredag den 24 februari, kl 14.00.

Rikard Jansson, Henrik Öhlin
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-02-27 10:23

Om jag skulle vara intresserad av att köpa/sälja några av de listade bolagen skulle det vara nästan lika intressant att man på något sätt kvantifierade utvecklingen på dagsomsättningen på börsen, iaf en siffra på absolut snittomsättning. Detta skulle visa något om hur uthållig kursutvecklingen är