Hoppa till huvudinnehållet

Här är ljusglimtarna för din plånbok i mörkret

Nu är det becksvart och pessimismen tar ibland överhanden. Just idag tänkte jag (Frida) kraftsamla för att försöka hitta ljusglimtar för plånboken i det mörker covid-19 sveper in oss i. Ibland kan man behöva se dem. Vilka ser du?

Makroindikatorer åker ned i källaren och arbetslösheten spås öka till 11 procent redan i sommar. Många kommer att förlora sitt arbete. Och, framför allt, innebär covid-19 att nära och kära blir sjuka och i värsta fall tas ifrån oss. Det är helt enkelt fruktansvärt.

Men ibland orkar man inte riktigt ta till sig mer pessimism. Just idag letar jag med ljus och lykta efter faktorer, stora som små, som faktiskt kan vara positiva för vår plånbok. Jag bad Finanstwitter om hjälp, och gensvaret var stort. Har något hänt som är bra för plånboken? Finns det något man kan dra nytta av? Här listar jag de ljusglimtar vi tillsammans kom fram till, utan inbördes ordning.

Något billigare börs

Visserligen har vi haft en rekyl uppåt av sällan skådat slag, och det gör åtminstone mig lite nervös att börsen tycks bli mer och mer ”framåtblickande” ju dystrare det ser ut i den reala ekonomin. Jag tror man som sparare ska vara beredd på kraftiga svängar framöver, där vi mycket väl kan stå inför ett nedställ från de här nivåerna. Men trots uppgången är aktier och fonder lite billigare än i februari, även om många av er som jag skrev med på Twitter är oroliga efter den senaste rekylen. Någon beskrev det som att marknaden är i ”självförnekelse”.

Räcker 7000 kr?
Bostad i Stockholm

Köparens bomarknad

Oftast ska ju den som ska köpa även sälja en bostad. Men är du förstagångsköpare eller kanske kommer från hyresrätt har du ju inte det problemet, utan kan dra nytta av att bostadspriserna lär påverkas negativt. Det kan drabba många, och det kan bli rejält jobbigt för den som är högbelånad. Men har du möjlighet att köpa in dig utan att behöva sälja något kommer bra lägen förmodligen dyka upp. Samma effekt skulle vi kunna se vad gäller fritidshus – om det inte är så att fritidshusmarknaden faktiskt stöttas upp av att fler semestrar hemma.

Ska du både köpa och sälja? Klokast i det här läget är att sälja först och köpa sen, så du vet hur mycket du har att röra dig med.

Möjlighet att pausa amortering

Amortering är bra, det minskar din sårbarhet i orostider. Det stora hotet mot bostadsmarknaden är arbetslösheten. Stiger den mycket kraftigt, vilket den väntas göra, försvinner helt enkelt köpare från marknaden. Är du maxbelånad och vi mot förmodan skulle få ett väldigt kraftigt fall kan din skuld i ett värsta scenario understiga värdet på din bostad.

Men det kan absolut finnas skäl att pausa amorteringen, och därför är Finansinspektionens besked att bankerna ska tillåtas medge amorteringsfrihet mycket viktigt. För den som blir av med sin inkomst kan amorteringsfriheten vara det som får vardagen att gå ihop. Den kan också ge möjlighet för den som ännu inte har en buffert möjlighet att faktiskt spara ihop till den. Så har du ingen buffert, pausa amorteringarna och spara ihop till en. Men har du en buffert, en inkomst och samtidigt är högt belånad finns ingen anledning att pausa.

Billigare att flytta pensionen

Mitt i den värsta turbulensen i mars kom beskedet; Finansdepartementet föreslår ett avgiftstak för flytt av pensionsförsäkringar. Detta sedan riksdagen i november uppmanat regeringen att återkomma med ett betydligt skarpare förslag än det som redan låg på bordet. Taket föreslås bli 0,0127 prisbasbelopp, vilket motsvarar 600 kronor för 2020. Blir förslaget verklighet innebär det kraftigt minskade avgifter för sparare som vill flytta sin pension till bättre villkor. En stor eloge till regeringen, Finansdepartementet och Per Bolund som tog till sig av riksdagens uppmaning och utan dröjsmål återkom med ett förslag som kommer att göra skillnad på riktigt för spararna. Mycket bra!

Men detta sågs förstås inte med blida ögon av de stora pensionsjättarna. Stressade av att se framför sig hur guldkalvarna, det vill säga tidigare av avgifter inlåsta sparare, tar sig ut och går till bättre villkor vill man förstås stoppa utvecklingen. Och man skyllde cyniskt nog på – coronaviruset. I ett brev till Per Bolund uppmanar sju pensionsjättar finansmarknadsministern att avvakta, försena och fördröja förslaget med motiveringen att – ”departementet har väl så mycket annat att tänka på nu”.

Men den vid det här laget luttrade finansmarknadsminister Bolund såg igenom jättarnas gråtvals och den missriktade omtanken om departementets arbetsmängd; det är inte tal om någon fördröjning lät han meddela. Igen bra agerat av Per Bolund, som jag tror har ett ärligt uppsåt i att han vill göra bra saker för spararna. Nu när bristerna i det första flytträttsförslaget står klara, så har man gjort läxan, återkommit och låter sig inte stoppas av cyniska pensionsjättar. Bravo!

Ökat konsumentskydd vid betalningar

När vi ändå talar om Per Bolund tycker jag vi kan uppmärksamma hans arbete för att göra köp på internet mer konsumentvänligt. I februari lämnade finansmarknadsministern in en proposition till riksdagen för att begränsa marknadsföringen av kreditalternativ före andra betalningsmetoder. Enligt Bolunds förslag ska kreditalternativ inte presenteras före andra alternativ, och det ska inte krävas att konsumenten gör ett aktivt val – exempelvis måste kryssa i en extra ruta eller liknande – för att hitta alternativ som inte innebär handel på kredit. En till synes liten åtgärd som dock i praktiken kommer rädda många konsumenter från att hamna i skuldfällan. Bra igen!

Färre resor – bra för plånboken

På Twitter lyfte flera fram att hemmajobbandet (mitt hemmakontor ser ni på bilden) sparar många kronor åt plånboken.  Någon hade sparat 3 000 kronor i bensinkostnader! Inte heller behöver man betala trängselskatt. Och tid är som ni alla vet pengar – min egen tidsbesparing när jag nu vid hemmajobb slipper bilköer vågar jag knappt ens räkna på. Färre uteluncher blir det ju dessutom onekligen för den som jobbar hemma.

Överlag är det kanske så, som någon på Twitter påpekade, att den som får behålla sitt arbete nog kan komma ur denna kris med stärkt kassa.

Ökad ekonomisk medvetenhet

Någon lyfte fram en intressant faktor, som jag verkligen håller med om. Krisen gör fler och fler medvetna om sin ekonomi. Man gör förhoppningsvis en ”känslighetsanalys” som personen kallade det, av sina inkomster, utgifter och möjligheter och utmaningar i de rådande tiderna. På Nordnet märker vi definitivt av att många startar ett sparande i dessa tider. Ett resultat, tror jag, av att fler blir med ekonomiskt medvetna. När börsen åtminstone står lägre än toppnivåerna i februari är positivt för den som går in på marknaden nu, även om vi förstås inte kan veta var börsen tar vägen härifrån.

Billigare bensin

Har du också märkt att det inte svider riktigt lika mycket i plånboken längre vid pumpen? Som en följd av priskollapsen på olja har bensinpriset fallit. Dock kanske inte med riktigt lika mycket som man skulle kunna tro – och det beror på att en stor del av det pris vi betalar består av skatt.

Klädfynd

Andra pekade på det faktum att det går att fynda kläder och annat till fina rea-priser. Retail är en bransch som hade det tufft även innan corona, som sedan blev rena dödsstöten. Själv sörjer jag att flera klädkedjor jag gillar går i konkurs, MQ till exempel, men det är onekligen så att den som vill fynda får tillfällen.

En fortsatt svajig börs är att vänta, sedan veckans inledande kursras och den efterföljande återhämtningen.

Utebliven höjning av boräntorna – eller?

En person lyfte fram att vi nog inte kommer att få se höjda bolåneräntor, eftersom Riksbanken lär hålla räntorna låga under en lång tid framöver. Och det stämmer ju! Dessvärre har stöket på finansmarknaden gjort att bankernas finansieringskostnader ändå har stigit. Ännu har man inte höjt bolåneräntorna ut till kunderna, men risken finns kvar, detta trots att Riksbanken ju tryckt tillbaka räntorna via köpen av bostadsobligationer. Förhoppningsvis kan den något förbättrade konkurrensen på bolånemarknaden motverka att bolåneräntor höjs.

Ytterligare en glimt som lyftes fram var att fler nu får upp ögonen för att leva lokalt, när vi uppmanas att inte resa. Ja, det kom från Farbror Fri 🙂

Vilka ljusglimtar ser du för din plånbok? Fortsätt gärna diskussionen och påfyllningen av ljusglimtar.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer