Hoppa till huvudinnehållet

Här är börsens mest blankade aktier

Börsen, Börser, börsutveckling, stockholmsbörsen

Vilka är börsens mest blankade bolag? Finwire har gjort en genomgång med hjälp av Finansinspektionens data.

I topp återfinns Scandic Hotels med 7,7 procent av kapitalet blankat. Därmed har andelen blankningar stigit med 3,3 procentenheter på nästan ett halvår. De som därmed spekulerar i en nedgång har fått se aktien stiga nästan 12 procent i år, medan börsens OMXS30-index istället backat med lika mycket.

Bland aktierna finns också Fingerprint på andra plats med en blankad andel på 7,1 procent av aktierna. För ett halvårsedan låg de i topp med ytterligare 3,2 procenenheter blankade aktier. Hittills i år har aktien dock tappat en fjärdedel av sitt värde och därmed gått sämre än index.

Högt upp på listan sedan förra avstämningen ligger fortfarande Electrolux, Elekta, Oncopeptides och Betsson. Oncopeptides och Betsson har inte bara slagit index hittills i år, de har även haft en positiv utveckling.

Vi noterar också att det sedan senaste avstämningen för fem månader sedan är flera aktier som inte längre ligger på tio-i-topp av blankade aktier. Dessa är Hoist, G5 Entertainment, Intrum och Clas Ohlson.

Att blanka en aktie är att spekulera i att den faller i värde, och kallas ibland att ligga “kort”. Att köpa en aktie på börsen kallas att ligga “lång”. Blankning, till skillnad från ett vanligt aktieköp, innebär att man lånar aktier och säljer dessa vidare. Förhoppningen är att kunna köpa tillbaka dem till ett lägre värde innan man lämnar tillbaka dem.

Fenomenet kan ibland orsaka stor uppgång i en aktie om en hög andel av ett företags aktier är blankade. Detta om aktien går upp och blankarna därmed känner att de måste gå in och täcka upp sina förluster, alltså att köpa tillbaka aktien på marknaden innan den sticker ännu mer i pris. Fenomenet kallas short-squeeze.

Läs mer om blankning på Nordnets hemsida här.

AktieBlankning, procentAktiens utveckling, senaste månaden, procentAktiens utveckling i år, procent
Scandic Hotels7,7−2,411,6
Fingerprint7,13,8−24,4
Electrolux6,4−12,7−33,8
Elekta4,5−3,3−32,2
Oncopeptides4,33,87,8
Storytel40,9−47,1
Stillfront3,3−15,6−42,8
Hansa Biopharma3,114,4−27,2
Boozt2,9−15,1−33,1
Securitas2,70,9−12,6
Betsson2,71,61,7
OMXS302,7−11,8

Fotnot: Tillsynsmyndigheten listar alla blankningspositioner som utgör 0,5 procent av aktierna. Därför kan Finansinspektionens sammanställning inte till 100 procent visa den verkliga bilden.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer