Hoppa till huvudinnehållet

Här är bolagen som vinstvarnat

Rapportsäsongen för det första kvartalet 2022 står för dörren, när kvartalet tog slut i torsdags den 31 mars. Påskhelgen ligger i mitten av april, vilket innebär att den stora rapportfloden drar igång efter påsken. Finwire har granskat vilka svenska börsbolag som i mars har varnat för att vinsten blir lägre än förväntat, så kallade vinstvarningar.

Tunga fordonsåterförsäljaren Ferronordic lämnade i mitten av februari ett starkt bokslut och föreslog då en utdelning på 11,50 kronor per aktie. Den 1 mars drog styrelse tillbaka sitt utdelningsförslag. Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari, som orsakade en mängd sanktioner från västvärlden mot Ryssland. Ferronordics leverantörer, framförallt Volvo, har tillfälligt stoppat försäljning av maskiner, komponenter och reservdelar till Ryssland. Bolaget har en majoritet av sin försäljning och vinst från i Ryssland, men har även verksamhet i Kazakstan och Tyskland och dessa fortsätter som vanligt. Ferronordic är det bolag på Nasdaq Stockholm som drabbats hårdast av kriget i Ukraina med ett kursras på 82 procent från årsskiftet.

Bostadsutvecklaren Bonava beslutade i början av mars att stänga sin verksamhet i Ryssland, som består av bostadsutveckling i S:t Petersburg där bolaget har 810 bostäder i produktion. Ryssland stod i fjol för 5 procent av koncernens nettoomsättning. Bonava har ingen säkring i ryska rubel vilket innebär att kursfallet för rubeln får en negativ omräkningseffekt på redovisningen i svenska kronor. Aktien har tappat 24 procent hittills i år.

E-handelsbolaget Footway varnade i mitten av mars för att bolaget under inledningen av 2022 upplevt fortsatta störningar i leverantörsledet och en minskad efterfrågan av bolagets produkter. Störningarna och den minskade efterfrågan kommer att påverka försäljning och resultat för det första kvartalet 2022. Footway uppskattar att försäljningen i första kvartalet kommer minska med 100 miljoner kronor och att rörelseresultatet, mätt som ebita, minskar med 25 miljoner kronor, jämfört med första kvartalet i fjol. Footway kommer också genomföra en företrädesemission på 150 miljoner kronor. Bolaget har sänkt teckningskursen och kommer emittera fler nya aktier än tidigare planerat för att få in kapitalet. Aktien har fallit med 40 procent från årsskiftet.

Finanskoncernen Spotlight Group lämnade den 7 mars en vinstvarning för det första kvartalet.
Bolaget pekade på det mycket osäkra marknadsklimatet under årets inledning och styrelsen beslutade därför att dra tillbaka den föreslagna utdelningen på 2,20 kronor per aktie. Spotlight räknar med en förlust på mellan 7 till 12 miljoner kronor i första kvartalet och kommer därför vidta effektiviseringar som vid full effekt ska minska kostnaderna med minst 20 miljoner kronor på årsbasis. Bolagets marknadsplats Spotlight Stock Market möter hård konkurrens från Nasdaq-ägda First North när det gäller nyintroduktioner. Aktien tappat 46 procent från årsskiftet.

Hjälmsäkerhetsbolaget Mips lämnade sent på kvällen den 16 mars en uppdatering om hur de nya restriktionerna och nedstängningarna i Kina till följd av covid-19 påverkar bolagets verksamhet. Den snabba och höga smittspridningen förklaras ske i områden där Mips produkter tillverkas och där deras kinesiska medarbetare är placerade. Påverkan på den finansiella situationen förklaras hittills vara begränsad, men situationen uppges vara oförutsägbar. Aktien har backat med 25 procent hittills i år.

Industriunderleverantören Nolato bedömer att koncernens nettoomsättning under det första kvartalet 2022 kommer att vara i linje med samma period föregående år och uppgå till omkring 2,7 miljarder kronor med en ebita-marginal om cirka 9 procent, meddelade bolaget den 24 mars. Nolatos nettoomsättning i första kvartalet har påverkats negativt av begränsad tillgång på komponenter som tvingat vissa kunder att stänga eller reducera produktionskapaciteten under perioder, brist på råmaterial och arbetskraft till följd av pandemin. Aktien har tappat 35 procent från årsskiftet.

Industribolaget Volati drabbas av materialbrist på grund av en pågående strejk vid papperstillverkaren UPM i Finland som påverkar hela den europeiska etikettindustrin. Volatis Tornum hade även planerade leveranser till Ukraina och Ryssland som nu skjuts upp. Koncernens totala negativa resultatpåverkan blir 35 miljoner kronor i första kvartalet. Volatis varning kom samma dag som Nolatos. Aktien har backat 31 procent från årsskiftet.

Skogs- och trädgårdsproduktbolaget Husqvarna varnade den 25 mars för att produktionen kommer blir reducerad under första kvartalet på grund av komponentbrist och längre ledtider. Detta gäller i synnerhet för robotgräsklippare och trädgårdstraktorer. Nettoomsättningen för det första kvartalet beräknas uppgå till 15 miljarder kronor, inklusive Orbit Irrigation, jämfört med 14 miljarder kronor året innan. Förväntningarna i marknaden låg vid en omsättning om 16,5 miljarder kronor, enligt Bloombergs konsensus. Husqvarna har samtidigt rekordhög orderbok och genomför kraftfulla åtgärder för att öka produktionen över säsongen, kommenterade vd Henric Andersson. Aktien har tappat 31 procent från årsskiftet.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer