Hoppa till huvudinnehållet

Här är bolagen som vinstvarnat

Vi går snart in i rapportperioden för det fjärde kvartalet. Finwire har gjort en genomgång av vilka börsbolag som den senaste tiden gått ut med vinstvarningar.

Bland de svenska storbolagen som alltså överraskar på nedsidan märks Electrolux som räknar med att göra en förlust i det fjärde kvartalet, jämfört med en vinst motsvarande kvartal året innan. Vitvarubolaget tyngs bland annat av en svagare efterfrågan hos konsumenterna, en lagerminskning hos återförsäljare och högre kostnader.

Engångsposter drabbar också Ericsson. Bolaget har gjort en översyn för att öka lönsamheten specifikt inom segmentet Cloud Software and Services.

Några konkurrenter till svenska storbolag har vinstvarnat. Det handlar bland annat om H&M-konkurrenten Uniqlos ägare Fast Retailing. Bolaget såg en lägre vinst i räkenskapsårets första kvartal, men man bör dock nämna att bolaget räknar med en förbättring i rörelseresultatet för (det påbörjade) helåret.

Atlas Copcos sektorkollega VAT Group noterar en svagare orderingång i det fjärde kvartalet. Ordermönstret bekräftar den svagare investeringscykeln inom halvledarsektorn efter tre år med oöverträffad tillväxt och som väntas bestå under 2023. Därtill har bolagets verksamhet påverkats av USA:s restriktioner kring halvledarexport till Kina. Bolaget att man räknar med en svagare ekonomisk utveckling under 2023 jämfört med 2022.

Vi kan också notera en vinstvarning i spelsektorn. Här är det den franska spelutvecklaren Ubisoft som varnar för en förlust för helåret vilket kan jämföras med förväntningarna om ett positivt rörelseresultatet i samband med att förra kvartalsrapporten släpptes. De försämrade ekonomiska förhållandena påverkar konsumenternas konsumtion. Samtidigt går branschen över till megamärken och eviga livespel.

Bland detaljhandelsbolagen märks XXL som strax innan jul kom med en vinstvarning. Den norska sportkedjan räknar med betydligt lägre bruttomarginal och lägre ebitda jämfört med samma kvartal året innan. Därtill gör bolaget en riktad nyemission, ger ingen utdelning eller återköper aktier fram till november 2023. En kostnadsbesparingsprogram utökas och kapitalinvesteringarna dras ner.

I andra vågskålen hittar vi Boozt som istället kom med en omvänd vinstvarning. E-handelsbolaget såg ett bättre utfall i november vilket fortsatt in i december med en stark försäljning och god lönsamhet.

Ett annat bolag som säljer via e-handel är it-återförsäljaren Dustin. Bolaget kom med en q1-rapport i det brutna räkenskapsåret som visade att rörelseresultatet landade klart lägre än väntat och tyngs bland annat av engångskostnader. Vd:n lyfter dock fram den fortsatt goda tillväxten men där en tydligt avvaktande utveckling inom vissa kundsegment märks. Bolaget intensifierar sitt arbete med att hålla nere kostnaderna.

Bland utländska teknikbolag märks Logitech som vinstvarnade för det tredje kvartalet och sänkte sina prognoser. Vd:n noterar utmanande makroekonomiska förhållanden, däribland en avmattning av försäljning till företagskunder.

Googles-leverantören Spektrum ser att det “i stort är tvärstopp på marknaden” och att “butiker inte vågar lägga förorder i nuvarande världsläge”. Läget benämns som genomgående oberoende av vilket varumärke eller butik som avses. Därtill har utvecklingen av bolagets hjälmar blivit försenat, jämfört med budgeterat.

Teleinstallationsbolaget Eltel räknar med en minskad omsättning och ett väsentligt sämre ebita-resultat i det fjärde kvartalet jämfört med i fjol. Bolaget vittnar om minskade inköpsvolymer från kunderna, en högre kostnadsinflation än de från början räknat med. Bolaget arbetar med att höja priserna i nya och pågående affärer.

It-konsultbolaget Softronic varnar för att resultatet för det fjärde kvartalet blir sämre än i fjol. Bakgrunden är den säkerhetsincident som drabbade företaget i början av december. Resultatet för det fjärde kvartalet kommer att bli väsentligt lägre än under motsvarande period i fjol. De system och tjänster som har påverkats av incidenten är till allra största delen öppna igen.

På samma tema: Finska Uponor, vinstvarnar efter en cyberattack som drabbade bolaget för ett tag sedan. Jämförbart resultat väntas minska jämfört med året innan och ligga kvar på samma nivå som under de första nio månaderna 2022. Tidigare prognos var att såväl omsättningen som det jämförbara rörelseresultatet skulle öka.

Vi avslutar med det norska bioteknikbolaget Arctic Zymes som meddelade att de inte når upp till försäljningsprognosen för helåret 2022. Det är en kombination av minskad efterfrågan efter pandemin och effekterna av den makroekonomiska miljön som har minskat omsättningen inom affärsområdet, enligt bolaget.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Undrande
Undrande
2023-01-16 09:31

Det står “Hjälmbolaget Spektrum”, är det möjligen Mips som avses? Spektrum gör såvitt jag vet goggles/solglasögon..