Hoppa till huvudinnehållet

Här är bolagen som sticker ut under första rapportveckan

Rapportsäsongen drog igång på allvar under veckan som gick och det var därmed upp till bevis för de första storbolagen på Stockholmsbörsen att rapportera.

Återspeglas återhämtningen av ekonomin i företagens vinster? Hur ser utsikterna ut framåt för den cykliskt tunga Stockholmsbörsen? Flera bolag har gjort omvända vinstvarningar som vi skrev om förra veckan och estimaten har skruvats upp för många verkstadsbolag. Här är bolagen som överraskar och de som underpresterade i marknadens ögon.

Note blev föråkare under rapportveckan och gladde aktieägarna med en uppgång med 2,4 procent på beskedet att de nu hade den högsta orderingången någonsin. Detta på en börs som i helhet sjönk med 1 procent (OMXS30).

Det första cykliska testet kom på tisdagen när Sandvik lämnade siffrorna för årets tre första månader. Det blev spridda skurar med lägre omsättning än väntat men där bolaget överraskade med ett bättre resultat än konsensus. Även här var orderingången positivt. Förväntningarna var dock högst ställda hos investerare som handlade ner aktiekursen med 5,3 procent. Börsen som helhet surnade till och stängde ner 2,3 procent vilket hittills var årets sämsta dag.

Istället var det Fingerprints aktieägare som jublade högst och handlade upp kursen med drygt 25 procent på kraftigt stigande ebitda-resultat och med en förbättrad produktmix.

En annan ljusglimt var Getinges rapport som överpresterade i analytikernas ögon och steg 1,1 procent.

Efter två dagars uppvärmning var det dags för upp till bevis för en av börsens absoluta tungviktare, Ericsson. Omsättningen var i underkant mot förväntningarna men investerar tog fasta på en högre justerat rörelseresultat än väntat och aktien handlades upp 4,1 procent. Börsen som helhet steg denna dag 1,1 procent.

Samma dag kom Handelsbankens kvartalsrapport. Här handlade det om en positiv avvikelse i rörelseresultatet, vilket inte gjorde något större avtryck i handlarnas ögon och aktien stängde marginellt ned.

Något som inte strikt infaller under rapporter men ändå var av betydelse under onsdagen var Zalandos omvända vinstvarning. Bolaget ser en starkare start på vår- och sommarsäsongen än väntat samt lägre returer. De skruvade därmed upp marknadens förväntningar och aktien steg 0,4 procent.

Redan från start under torsdagen fick börsen ett glädjeämne i Volvo som nästan fördubblat vinsten jämfört med samma period i fjol. Aktien hade under torsdagseftermiddagen stigit 3,2 procent och var därmed en av de storbolag som toppade vinnarlistan. Men här fanns flera, bland annat Tele2 som överraskade med besked om en extra utdelning med 3 kronor per aktie. Omsättningen blev ingen överraskning i analytikernas ögon men vinsten var något högre än väntat. Aktien handlades upp 2,5 procent.

Ett annat bolags aktieägare som också hade en bra dag var Thule. Nya finansiella mål och ett högre rörelseresultat än väntat gav en kursuppgång på 3,8 procent.

I andra vågskålen hittar vi Husqvarna fått höga förväntningar på sig den senaste tiden. Trots ett högre justerat rörelseresultat än väntat så gick aktien mot strömmen och sjönk 2,6 procent. Detta på en börs som helhet som under torsdagseftermiddagen höll sig oförändrad.

Under den första rapportveckan, fram till torsdags eftermiddag hade OMXS30 som helhet backat 2,4 procent.

Även under fredagsmorgonen släpptes flera viktiga kvartalsrapporter, däribland från Telia. Tungviktaren släppte en kvartalsrapport som var något bättre än väntat, men omsättningen och vinsten var fortsatt lägre jämfört med året innan. Detta då Telia belastades med lägre roamingintäkter och en ökad nedgång av kopparbaserade intäkter i Sverige och Baltikum under perioden. Aktien var ner 1,4 procent efter en timmas handel.

Åt motsatt riktning gick Saab som vid samma tidpunkt hade handlats upp 7,8 procent. Saab ökade omsättningen och vinsten samt orderingången, och tillhör en av vinnarna på Stockholmsbörsen. Även kvartalsrapporterna från Stora Enso och Dometic togs emot positivt efter att rörelseresultaten blev klart högre än väntat.

På minussidan noteras Essity, som stod för en rapportbesvikelse. Tillväxten och resultatet var klart sämre än väntat, vilket överskuggade nyheten om ytterligare aktieköp i ett colombianskt bolag.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer