Hoppa till huvudinnehållet

Här är bolagen som har kommit med omvända vinstvarningar

Börsåret 2021 har inletts med flera omvända vinstvarningar vilket har gett stöd till Stockholmsbörsen innan rapportperioden drar igång på allvar. Storbolagsindexet OMXS30 har i skrivande stund ökat med 5,5 procent hittills i år och närmar sig det psykologiska motståndet vid 2 000. Finwire har tittat närmare på nio bolag som lämnat positiva besked inför rapporterna.

Bland storbolagen märks Telia som i onsdags gick ut med att de räknar med ett operativt kassaflöde på drygt 12 miljarder kronor för det fjärde kvartalet i fjol, vilket är en bra bit över det tidigare prognosspannet. Bolaget flaggar dock för en rejäl nedskrivning på nära 8 miljarder kronor. Marknaden tog istället fasta på de positiva delarna i beskedet. I pandemin har utdelningar varit en het potatis och för teleoperatörer är utdelningen betydelsefull. Telia kunde också lämna utdelning under coronakrisen i fjol. Årets utdelning blir på 2 kronor per aktie, vilket motsvarar en direktavkastning på cirka 5,5 procent. Telia kommer med rapport den 29 januari.

Redan för två veckor sedan kom Hexatronic och Kambi med preliminära siffror som var en högre än marknadens förväntningar. Hexatronic märker av en stark organisk tillväxt och försäljningen väntas öka med 30 procent för fiberkommunikationsbolaget. Ebitda-resultatet väntas stärkas till 62-67 miljoner kronor, ett ordentligt lyft jämfört med 28 miljoner för ett år sedan. Bolaget har därmed lyckats ducka påverkan från pandemin, men eftersom det har införts hårdare restriktioner runt om i världen så skickar bolaget ändå med en brasklapp framgent att det råder en fortsatt osäkerhet. Vd:n pekar på att covid-19 väntas leda till högre investeringar i kommunikationsnäten. Hexatronic rapporterar den 24 februari.

Bettingsektorn har generellt gått starkt. Kambi avslöjade redan några dagar in på det nya året att sportboksmarginalen ser väldigt stark ut och bolaget ser just nu ett starkt momentum för omsättningen. Rörelsevinsten för det fjärde kvartalet väntas uppgå till 21-24 miljoner euro, vilket kan jämföras med förväntningarna på 13,9 miljoner euro eller kvartalssiffran 6,2 miljoner euro för ett år sedan. Kambis vd bedömer att det första kvartalet i år fortsätter lika starkt som fjolåret avslutade. I en kommentar skriver Pareto att de bedömer det som osannolikt att marginalerna kommer att kvarstå på nuvarande höga nivåer.

Strax efter Kambi lämnade bettingbolaget Kindred också en omvänd vinstvarning. Både ebitda-resultatet och spelöverskottet i fjärde kvartalet blev betydligt högre än marknadens förväntningar. Spelöverskottet växte med 55 procent samtidigt som antalet kunder ökat med 11 procent. Kindred lämnar sitt bokslut samma dag som Kambi den 10 februari.

Även Nobia har lämnat en omvänd vinstvarning trots den stora exponering mot det hårt virusdrabbade Storbritannien. Kökstillverkaren uppger att omfattande nedstängningar påverkar kundernas tillgång till butiksnätverket, särskilt i Storbritannien, men även i Danmark och Österrike. Trots svårigheterna märker bolaget ett bra drag i Norden och Centraleuropa med en stark trend inom hemrenovering. Hjälp på traven får bolaget också av valutamedvind med positiva valutasvängningar i Norden. Omsättningen i det fjärde kvartalet väntas hamna på 3,45 miljarder kronor, i linje med kvartalssiffran för ett år sedan. Den organiska tillväxten väntas uppgå till 5 procent och rörelseresultatet avsevärt högre än för ett år sedan. Nobia släpper sin rapport den 4 februari.

Samma dag som Nobia lämnade glädjande besked kom positiva signaler också från Bonava som räknar med ett högre resultat i det fjärde kvartalet av flera olika anledningar. Dels handlar det om fler resultatavräknade bostäder än väntat, samtidigt som kostnaderna har hållits bättre i schack än väntat. Åtgärder på den finländska marknaden uppges också ha haft effekt. Omsättningen för bostadsutvecklaren i det fjärde kvartalet väntas uppgå till 7,5 miljarder kronor, en ökning med 1 miljard jämfört med ett år sedan. Värt att notera är att det fjärde kvartalet brukar vara starkt av säsongsmässiga skäl. Bolaget släpper rapporten den 29 januari.

Andra bolag som också räknar med att lämna bättre siffror än väntat är Semcon, Dist IT och Arion Bank.

Teknikkonsulten Semcons aktie tog ett skutt uppåt efter beskedet att rörelseresultatet väntas tangera 49 miljoner kronor som blev utfallet för ett år sedan. Den omvända vinstvarningen ligger hela 36 procent över analytikernas estimat. Intäkterna väntas landa på 401 miljoner kronor, lägre än 489 miljoner för ett år sedan. Rörelsemarginalen väntas dock stärkas till 12,1 procent, jämfört med 10 procent för ett år sedan. Bolaget rapporterar den 10 februari.

IT-produktbolaget Dist IT räknar med att redovisa en högre vinst än vad marknaden har räknat med för det fjärde kvartalet. Mitten av omsättningsspannet som nu kommuniceras; 730-750 miljoner kronor, ligger fem procent över utfallet för ett år sedan. Det är framförallt rörelseresultatet som väntas överraska på uppsidan. Bolaget räknar med ett rörelseresultat på 45-50 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, med ebit-resultat 25 procent högre än för ett år sedan. Det definitiva svaret får vi den 23 februari.

Den isländska banken Arion bank som sedan sommaren 2018 är parallellnoterad på Stockholmsbörsen räknar med en nettovinst på sex miljarder isländska kronor för det fjärde kvartalet. Detta är klart högre än tillgängliga analytikerestimat och resultatet för det tredje kvartalet. Facit får vi den 10 februari då delårsrapporten släpps.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer