Hoppa till huvudinnehållet

Här är amerikanska bolagen som rör sig på rapporterna

Svenskarna köper allt mer amerikanska aktier. Den här veckan har Finwire tittat närmare på hur rapportsäsongen egentligen startat på andra sidan av Atlanten.

Vi har gått igenom samtliga större rapporter som släppts fram till och med den 26 januari. Den största vinnaren i samband med rapportdag är American Express. Den största förloraren har varit Netflix.

IBM är den aktien som kanske sticker ut mest. Den klassiska tech-aktien steg med 5,7 procent rapportdagen. I det fjärde kvartalet ökade “Big Blue” sin omsättning med 6,5 procent till 16,7 miljarder dollar. Resultatet var 3,4 procent högre än väntat. Vid den efterföljande telefonkonferensen upprepade vd Arvind Krishna målet om en medelhög ensiffrig tillväxt och att man förväntar sig mellan 10 och 10,5 miljarder dollar i fritt kassaflöde under 2022. Det som skiljer IBM mot andra rapportvinnare under kvartalet är analytikerna justerat ned sina förväntningar efter rapporten. Snittprognosen har sänkts med 7,2 procent. Snittrekommendationen är behåll och om man kursen utvecklar sig som analytikerna förutspår kan IBM-aktien stiga med 7,2 procent.

American Express rusade 9 procent

Den största rapportvinnaren var emellertid American Express. Kortdraken steg 8,9 procent efter sin rapport. Såväl omsättningen som vinsten ökade under kvartalet. Omsättningen steg till 12,15 miljarder dollar (9,35) och resultatet per aktie till 2,18 dollar (1,76). Intäkterna var 5,3 procent högre än vad analytikerkollektivet räknat med och resultatet aktie var 17,2 procent bättre än väntat. Analytikerna sätter fortsatt köp i snitt och potentialen mot dess riktkurser är 11,6 procent. Snittprognosen för vinsten per aktie har trots den stora den överraskande starka rapporten sänkts med 0,5 procent.

Netflix rasade 22 procent

Klar förlorare är Netflix. Streamingaktien tappade 21,8 procent efter rapporten presenterats. Analytikerna på Wall Street har också kapat sina prognoser rejält för året. I snitt har vinsten per aktie sänkts med 14,6 procent, enligt Factsets gigantiska databas över estimat. Analytikerkåren spår nu en vinst per aktie om 11,28 dollar. Trots de sänkta prognoserna är marknadens aktörer fortsatt positiva till streamingaktien. Aktien har i snitt en köp-rekommendation och riktkursen är satt till 533,20 dollar, vilket indikerar en uppsida om 42,7 procent. Blankarna är närvarande men inte betydande för att vara USA. Totalt är 1,9 procent av kapitalet blankat.

Andra förlorare är industrikongolmeratet General Electric, ned 6 procent, och investmentbanken Goldman Sachs som tappat 7 procent. Även i dessa aktier är marknaden positiva till. Goldman Sachs har i snitt en köprekommendation och en potential om 28,7 procent om kursen följer analytikernas förväntningar. General Electric har en kurspotential om 32 procent. Prognosen för vinsten per aktie har sänkts med 0,5 procent för Goldman Sachs och 7,4 procent för General Electric.

Rapportfloden tilltar i styrka

Framöver väntas intensiteten i rapportsäsongen tillta. Under torsdagen kommer exempelvis rapporter från Apple, Mastercard, McDonalds, Modelez och Visa. På fredag väntas Volvos ärkerival inom anläggningsmaskiner Caterpillar släppa rapport. Även oljejätten Chevron släpper sina siffror. Veckan efter kommer allt från techbjässar som Meta och Alphabet till Detroits stoltheter General Motors och Ford släppa sina rapporter.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer