Hoppa till huvudinnehållet

Här är aktierna som rasat 99 procent

Årets börsras har fått fler bolag att hamna på förlorarlistan. Finwire har listat de 14 aktier som har rasat mer än 99 procent under de senaste åren. Ytterligare ett platt fall har det blivit för Smart Wires Technology som tappat 98 procent i år. Aktien var inte noterad för fem år sedan.

Ingen av aktierna i listan återfinns på Largecap eller Midcap på Stockholmsbörsen. Däremot Oscar Properties som är noterat på Smallcap-listan.

SAS och Corem sämst utveckling bland storbolagen

Höjer vi skiljelinjen till aktier som rasat med mer än 90 procent på fem år återfinns två aktier bland Largecap som har rasat mer än 90 procent. Det är SAS som tappat 93 procent och Corem Property som backat 92 procent. På Midcap-listan återfinns Isofol Medical och Logistea som sjunkit 97 respektive 96 procent. På Smallcap-listan är det 11 bolag som har sjunkit mer än 90 procent på fem år.

Efter pandemin har SAS fortsatt att göra miljardförluster. Senast i räkenskapsårets tredje kvartal utökades förlusten efter skatt till 1,8 miljarder, jämfört med 1,3 miljarder samma period året innan. Di varnade nyligen för att det är fortsatt stor nedsida i aktien trots störtdykningen i aktien.

Studentbostäder tog sig in på börsen genom att ta över kraschade Prime Livings plats på First North i slutet av 2020. Bolaget har gjort flera förvärv. Ifjol valdes bland annat Illja Batljan in i valberedningen, utsedd av SBB.

Smart Wires drog i veckan in sin intäktsguidning och har dragit igång en strategisk översyn. Detta på grund av produktionsförseningar kopplade till utmaningar i försörjningskedjan. Därtill ser bolaget, som erbjuder lösningar för ett effektivare elnät, en lägre orderingång.

Oscar Properties visade en förlust i det andra kvartalet. Fastighetsutvecklaren kommer att fortsätta att renodla verksamheten och har hittills i år sålt mer fastigheter än vad man har guidat för. Tidigare i år sålde Castellum hela sitt innehav i Oscar Properties. Under året har bolaget expanderas inom logistik och industribyggnader.

Fastighetskollegan Corem som alltså backat 92 procent på fem år rasade efter Rutger Arnhults aktieförsäljning i Castellum på 4,6 miljarder kronor. Efter transaktionen blev Corem fastighetsmiljardärens största innehav.

BolagNedgång i procent, 5 år
Studentbostäder i Norden99,97
CromoGenics99,89
Eurocine Vaccines99,8
Bonzun99,79
Oscar Properties Holding99,78
Eyonid Group99,77
Coala-life Group99,68
Sustainable Energy99,57
Brighter99,54
Enersize99,46
Idogen99,3
Meltron99,26
BrandBee99,21
Savosolar Oyj99,05

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-10-13 17:44

Varken Corem eller Logistea har väl egentligen sjunkit så mycket? En del kan förklaras med bolagshändelser.