Hoppa till huvudinnehållet

Här är aktierna som gör comeback

Konsumentinriktade bolag har tillsammans med de indextunga sektorerna bank och industri varit vinnare den senaste månaden och fått börsen som helhet att avancera uppåt. Finwire har gjort en genomgång vilka enskilda aktier som sticker ut i denna positiva trend.

Det finns ännu inget vaccin mot corona, men i takt med att ekonomier har planerat för återöppnande och vi ännu inte sett en andra våg av coronaviruset så har börsen återhämtat sig stadigt.

Vi har tidigare skrivit om bolag som gynnats av trender i corona och hur gamingaktierna utklassat börsen. Nu har alltså de cykliska aktierna sett ett nytt uppsving efter vårens brutala börsras.

Flera indextunga bolag har gått bra den senaste månaden. Bland banker har Swedbank haft den bästa utvecklingen följt av Nordea. H&M-aktien började också se piggare ut i mitten av maj och har sedan dess klättrat uppåt. Två andra retailaktier som också handlats upp den senaste månaden är Fenix Outdoor och Thule.

Kollar vi vidare på aktier inriktade mot konsumenter så överträffas de nämnda bolagens uppgångar av bland annat Scandic Hotels, Intrum, Björn Borg och Husqvarna.

Nykomlingen Electrolux Professional inriktad på företagsmarknaden har fått en fin uppgång. Bland andra industribolag har SSAB, SAAB, Electrolux och Volvo sett en god uppgång.

Urval av vinnaraktier den senaste månaden:

AktieUtveckling 1 månad, procent
Scandic Hotels37
Intrum35
Björn Borg29
Mekonomen28
Traton25
Husqvarna24
Nobia20
Swedbank18
Electrolux Professional18
SSAB17
Nordea15
H&M12
SAAB11
Volvo11
Electrolux10
Fenix Outdoor10
Thule10

Har börsen mer att ge?

Investmentbanken Bank of America är fortsatt positiv till europeiska bolag och tror på en ytterligare uppgång om 10 procent fram till slutet av september, utöver de 38 procent som europeiska börser totalt sett stigit sedan botten i slutet av mars. Får de rätt skulle det i så fall betyda att de europeiska börserna är tillbaka på noll när det tredje kvartalet är över.

Vilka branscher är då investmentbanken mest positiva till? Jo de är överviktade i banker och gruvaktier.

Positiva tongångar från amerikanska konsumenter

Även i USA är det positiva tongångar där alla av de 50 staterna på ett eller annat sätt håller på att öppna upp igen. Aktierna i det tekniktunga Nasdaq-indexet har lett uppgången, men i skuggan noteras bättre sentiment hos amerikanska konsumenter trots att arbetslösheten rakat i höjden i aldrig förut skådad hastighet. Glädjande är att 87 procent av de som blivit av med jobbet bedömer att avskedet är tillfälligt. Med andra ord så är uppsvinget för USA:s ekonomi som amerikanarna väntat på äntligen här, skriver InvestorPlace som samtidigt ser sju köpvärda retailbolag: Dessa är, utan inbördes ordning, Kohl’s, Urban Outfitters, May’s, Foot Locker, Under Armour, Bed Bath & Beyond och Crocs.

Den amerikansk börsen bottnade likt den svenska i slutet av mars och enligt en undersökning så har andelen amerikaner som ser sig själva som extremt oroade över covid-19 minskat till 23 procent i slutet av maj från 28 procent under denna period.

Fotnot: Avstämningen gjordes på torsdagen 11 juni ca kl 15.00 under ett tilltagande börsfall. Torsdagen slutade på en nedgång med 4,9 procent för storbolagsindexet OMXs30

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer