Här är aktierna och fonderna ni köpte 2019

Swedbank är den klart mest nettoköpta aktien av Nordnets svenska kunder i år. Det är nästan tre gånger så många kunder som köpt Swedbank som har köpt tvåan på listan, som är Nordea. Också om vi tittar på i vilken aktie det gjorts flest köp i sett till antal affärer hamnar Swedbank i topp, med nästan dubbelt så många köp som i Nordea. Men också fastigheter och skog har lockat. På fondsidan dominerade globala indexfonder totalt. Och 60 procent av alla fondköp bestod av aktiefonder.

Det har varit bankernas år. Knappast sett till verksamheterna som sådana, eller aktiernas utveckling på börsen. Men sett till popularitet bland sparare. Månad efter månad sedan penningtvättsanklagelserna briserade har bankerna toppat som mest nettoköpta. Och allra mest bottenfiskad är Swedbank. Många har sett på aktien som rabatterad sedan kursfallen efter avslöjandena i SVT i våras.

En anledning till att bankerna är så populära är förstås sektorns traditionellt höga direktavkastning. Både Swedbank och Nordea har under året meddelat förändrad utdelning, vilket sänker direktavkastningen. Men den är fortfarande hög. Det gäller dock att hålla huvudet kallt och inse att en anledning till att den är hög är kursfallen. En lärdom att dra är att aldrig bara titta på direktavkastningen.

Mindre investmentbolag in på köptoppen

Investor var 2018 års mest köpta aktie, och investmentbolaget placerar sig högt upp i toppen även 2019. Investmentbolag är oerhört populära, både bland nybörjare och bland erfarna investerare. Till en låg förvaltningskostnad kan man ta rygg på erfarna investerare och ibland – som i fallet Investor – göra det till en rabatt. I har vi sett att även mindre investmentbolag, som Svolder och Latour, kommit in på köptoppen.

Svolder har faktiskt fullkomligt rusat till spararnas hjärtan i år. Antalet ägare hos Nordnet har ökat med inte mindre än 70 procent i år. Jag tycker man kan se Svolder som ett bra alternativ till en småbolagsfond, med lägre förvaltningsavgift och större förmåga att snabbt parera svängningar i bolagen. Att bolagets attraktivitet ökat så mycket tror jag till stor del beror på att rabatten periodvis varit uppe på högre nivåer än ”normalt”, om man med normalt menar det femåriga snittet på sex procent. I september låg rabatten exempelvis på 11 procent, vilket beror på att aktien under en period tog rejält med stryk. Nu är rabatten nere på 7 procent enligt ibindex, samtidigt som kursutvecklingen nu uppgår till fina 44 procent sedan årets början.

En annan orsak att bolaget attraherar kan vara att det faktiskt levererat sett i ett lite längre perspektiv. På fem år uppgår totalavkastningen till 190 procent, medan exempelvis fonden Handelsbanken Svenska Småbolag gett 116 procent. Dessutom höjde bolaget utdelningen för i år, vilket alltid uppskattas. Till det kommer möjligen en ökad aptit på småbolag i ett ändå gott, om än svängigt, börsklimat. I Latour har ägarantalet ökat med 28 procent sedan årsskiftet. Detta trots att investerarna här får betala en premie om 11 procent.

Fastigheter och skog har lockat

Fastighetsaktier gick som tåget under året, främst tack vare de låga räntor som gynnar sektorn. Castellum ses som en pålitlig utdelningsaktie och placerar sig högt upp i köptoppen.

Skogssektorn fick ett uppsving på höstkanten, till stor del drivet av uppvärderingar av skogsbeståndet som pågår i flera av skogsbolagen. Antalet ägare i börsens skogsbolag ökade markant under året, samtidigt som aktierna visade stora uppgångar. Skogsbolagens skog har historiskt handlats till en rabatt, ungefär som att investmentbolagens aktier ofta värderas lägre än underliggande bolag tillsammans. När bolagen skriver upp värdet på sina skogsinnehav plockas värden fram, och det har lockat investerare.

Fordonsrelaterat ut ur portföljerna

Om banker, investmentbolag, skog och fastigheter tillhörde investerarnas favoritsektorer i år, så hamnade bolag med koppling till den nu osäkra och konjunkturkänsliga fordonssektorn på bakgården. Autoliv och SKF återfinns på listan över de mest nettosålda aktierna i år.

Det gör även Dometic, som haft en exceptionell utveckling på börsen i år, med en uppgång på över 70 procent. Samtidigt möter vi en sämre konjunktur som kan inverka på konsumenternas vilja att köpa dyra kapitalvaror som exempelvis husbilar, där Dometics produkter bland annat finns.

Mest nettoköpta aktie 2019:

 1. Swedbank
 2. Nordea
 3. Investor
 4. Latour
 5. Castellum
 6. SEB
 7. Kinnevik
 8. Svolder
 9. SCA
 10. Axfood

Mest nettosålda aktie 2019:

 1. MTG
 2. Skanska
 3. Dometic
 4. Engelska skolan
 5. Teqnion
 6. Ascelia Pharma
 7. Autoliv
 8. NCC
 9. SKF
 10. Getinge

Fonder: Globala indexfonder dominerade.

Aktiefonder stod för 60 procent av alla fondköp hos Nordnet under 2019. Och allra flest sparkronor gick till globala indexfonder. Helt rätt val.

Köp i globala aktiefonder dominerade fondåret 2019. Anledningarna till det är två. Dels har den globala aktiemarknaden gått väldigt bra, med en uppgång för MSCI World på 27 procent räknat i dollar. Dels har den svenska kronan varit så svag att fonder som investerar i utländska aktier har fått mer tillbaka i kronor för varje dollar de köper fondandelar för. Det har gjort att världsindex räknat i kronor är upp med 34 procent, och det har naturligtvis sparare i globalfonder tjänat på. Globalfonder har köpts i hög utsträckning under hela året, även i de ganska tvära dippar vi periodvis har haft.

Indexfonder dominerar totalt i köptoppen 2020. Av de tio mest nettoköpta fonderna hos Nordnet är sju stycken indexfonder. Inget tyder på att er prismedvetenhet avtar. För väldigt många är breda globala indexfonder en utmärkt bas i sparandet.

Däremot har lite smalare fonder, särskilt småbolagsfonder, sålts av under året. Börsen har gått starkt men periodvis har den ändå präglats av stor nervositet. och då har många valt att bredda exponeringen. Dessutom är ju innehaven i småbolag inte sällan svenska importerande bolag, som ju har drabbats värst av den svaga svenska kronan.

Den fondkategori som gått allra bäst i år är IT-fonder. MSCI New Technology är i kronor räknat upp med över 50 procent i år. En viktig förklaring är kursrusningar i de amerikanska IT-jättarna, så som Alphabet, Apple och Facebook. En annan är, återigen, den svaga svenska kronan som gör att IT-fonderna, som till stor del består av amerikanska bolag noterade i dollar, har boostats för svenska sparare.

Mest köptaMest sålda
Spiltan Aktiefond InvestmentbolagDidner & Gerge Aktiefond Sverige
Länsförsäkringar Global IndexPrincipal Emerging Markets Equity Fund
Länsförsäkringar Tillväxtmarknader IndexDidner & Gerge Small & Micro Cap
Robur Access AsienÖhman Realräntefond
Spiltan Räntefond SverigeGladiator
SPP Aktiefond GlobalLannebo Europa Småbolag
AMF Räntefond LångDelphi Nordic
Core Ny TeknikÖhman Sverige Hållbar
DNB Global IndeksGodfond Sverige & Världen
SPP Aktiefond USASimplicity Norden

Med det önskar jag er en god fortsättning och ett gott nytt år!

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer