Hoppa till huvudinnehållet

Här är aktierna du skulle haft hittills i år

Efter en osedvanligt tung start på Stockholmsbörsen under det första kvartalet har marknaden fortsatt att backa även i q2. Här är aktierna som gått mot strömmen.

Börsen har fallit i takt med att inflationen tilltagit med energipriser i täten, men också med stigande matpriser som allt mer kommit i fokus. Rysslands krig i Ukraina har eskalerat och hotar att sprida sig till länder som Lettland och Moldavien. Komponentbrist och leveransproblem runt om i världen har fortgått vilket gjort att det så kallade risk off-läget hos investerare har hållit i sig.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 har nu tappat 23 procent (-13 procent efter första kvartalet) medan det breda OMXSPI samtidigt har sjunkit 30 procent (-14 procent efter första kvartalet)

Finwire har gjort en genomgång vilka aktier som toppar vinnarlistorna hittills i år.
Bland storbolagen har Saab fortsatt att stiga och är nu upp 83 procent för året (47 procent efter första kvartalet) när efterfrågan på krigsmateriel stigit på grund av Ukrainakriget och en allmän upptrappning av försvarsanslag i takt med ökade politiska spänningar.

Uppstickare bland storbolagen är Swedish Match som fått ett bud på 106 kronor per aktie från Philip Morris. Swedish Match-aktien har stigit 45 procent och handlas strax under budet efter att Philip Morris erbjudandehandling godkändes i veckan av svenska regulatorer.

Uppgången för OX2 håller i sig och är nu upp 29 procent för året.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca har avancerat 27 procent sedan årsskiftet. Aktien har gynnats av ett flertal positiva studieresultat för bland annat Lynparza och Enhertu. Den senare av dem rekommenderas nyligen att godkännas för ytterligare en typ av bröstcancerpatienter.

Vid avstämningen efter första kvartalet har Boliden och Lundin Mining tappat i takt med att kopparpriserna backat rejält den senaste tiden.

Mid Cap-listan toppas av Oncopeptides som klättrat hela 180 procent.

I takt med stigande oljepris har International Petroleum Corp fortsatt att avancera, nu upp 103 procent att jämföra med 83 procent för tre månader sedan.

Bland Small Cap-bolagen återfinns en vinnare som stigit mer än något bolag på de större listorna. Det är Viking Supply Ships som avancerat 250 procent.

Här återfinns också Vicore Pharma som nära dubblerats sedan årsskiftet, med en uppgång på 89 procent.

Om vi istället vänder på steken och kollar på förlorarna så är aktien med sämst utveckling hittills i år GET Group, med en nedgång på 97 procent. Bolaget kommer att avnoteras 4 juli efter att NGM beslutat att avbryta noteringsprövningen.

Backat stort har också Partytajm International och Feronordic gjort. Partytajm, ett e-handelsföretag inom kalasprodukter, har under stämman beslutat om en riktad kvittningsemission som innebär en utspädning om 33,3 procent. Tunga fordonsåterförsäljaren Ferronordic är det bolag som drabbats hårdast av Rysslands krig mot Ukraina.

Avstämningen gjordes vid 14-tiden 30 juni

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
nehro
nehro
2022-07-04 18:35

man kan kostater att vapen går bra (saab)
samyidigt så går guld bra ! ungefär som guld priset.