Hoppa till huvudinnehållet

Handla A & B-aktier mot varandra

Jag är i grunden en riskavert person, och jag äger sällan aktier under en längre period i min tradingdepå. Men affärer som jag brukar hålla koll på och genomföra är spreadar mellan olika typer av aktieslag men i samma bolag. Under våren gick SHB A väldigt dåligt medans SHB B stod still. I min infrontterminal har jag möjlighet se spreaden grafiskt, vilket vi kan se i inslaget nedan. Historik är alltid historik men i detta fall pratar vi inte historisk avkastning utan det är ren historik på hur stor prisskillnad det brukar vara mellan de olika aktieslagen.

Det här ger oss bra möjlighet att tjäna pengar på. Först och främst kräver det lite tålamod och man bör vara beredd på att det kan ta tid innan en spread minskar igen. Det man också bör tänka på är att man ibland tittar den procentuella prisskillnaden och ibland den absoluta prisskillnaden. Jag brukar kolla båda, då om aktierna kanske rört sig mycket kan i princip den absoluta skillnaden blivit högre samtidigt som den procentuella är oförändrad. Ett bra exempel på det är SSAB.

Sist jag gjorde den här affären använde jag mig både av vanligt aktielån men också MiniShort i B-aktien från Nordnet Markets. Det gjorde även att jag kunde ha de senare produkten i ISK vilket gjorde att jag slapp den vanliga reavinst-skatten som man försöker undvika så mycket som möjligt.

Som vanligt gäller det att vara påläst när det både gäller aktielån som att handla ETPer.

Lycka till där ute!

/Ekka

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer