Handelskrig, hur påverkar det portföljen?

Ett hett ämnen senaste månaderna är handelskriget som amerikanska presidenten tycks föra mot Kina och EU. Men är det verkligen ett handelskrig och vad kan man göra som investerare? Om det resonerar jag i detta inlägg.

Vad är ett handelskrig?

Rent formellt innebär det att en stat förhindrar utomståendes handelsmöjligheter i syfte att försöka gynna den egna ekonomin. Tullar har varit katalysatorn för den pågående omförhandlingen av handelsmöjligheter mellan framförallt USA, EU och Kina.

Donald Trump driver på ökade tullar på stål och aluminium från utländska bolag. Syftet är givetvis att främja de inhemska amerikanska bolagen med förhoppningen att det stärker den amerikanska ekonomin. Problemet som många direkt noterar är att om du hindrar utomstående bolag att sälja på din marknad så kommer troligt den utomstående marknaden minska handeln med dina bolag. Minskad import men också minskad export. Handelskring brukar därför medföra en negativ konsekvens för alla parter och nettoeffekten blir således negativ på totalen.

Det positiva i utspelet

Historieböckerna får avgöra om detta blir ett “krig” eller inte. Men vi kan inte blunda för att det också är nyttigt att emellanåt omförhandla och förändra.
Vi får inte tro att USA är en ensam bov i detta drama. EU och Kina har också tullar så helt rent mjöl är det inte i alla påsar.

Ett tänkbart scenario är att denna pågående omförhandling av handelsmöjligheter på kort sikt är dålig då den minskar den globala ekonomins handel. På lång sikt kan det leda till att även gamla och förlegade tullar kan raseras och skapa ännu bättre förutsättningar för en global ekonomi.

Samtidigt ska man ha med sig att Trump kör hårt på detta kortet nu, då det är amerikanska “mellanårsvalet” om bara en månad. Delar av platserna i senaten och kongressen röstas det om, ofta är det oppositionen som får mer plats. Detta är säkert något vi kommer höra mer av framöver…

Vad ska man göra då

Det kan både gynna och missgynna våra svenska bolag. Jag tror vi behöver ta detta som en pågående “handelskonflikt” och inte ännu ett “handelskrig”. Det är lätt att dras med av den negativa rubriceringen som sker i media. Samtidigt är det inte rimligt att vara naiva och tro att det kommer blåsa förbi.

För portföljen:

  • Dags att sälja allt? Nej, detta innebär inte slutet för börsen. Det finns många bolag som inte påverkas och så många fler faktorer som påverkar aktiepriserna. Om du är orolig så se över vilken exponering du har mot gruv- och stålindustrin om något.
  • Kan detta utlösa nästa börskrasch? Omöjligt att sia om, historiskt har det varit svårt på förhand att veta vad som utlöser en börskrasch. Med den logiken kommer detta alltså inte skapa en börskrasch, men visst kan det bidra till den svarta svanen som skapar nästa börsfall. Är för tidigt att avgöra vad slutliga utfallet blir av detta.
  • Ska jag bara sitta still alltså? Om du har ambitionen att placera pengarna på lång sikt har börsen fortsatt goda förutsättningar, detta kommer med tiden att redas ut även om det kan bli en skakig resa.

Är du orolig för detta “handelskrig” eller tycker du att det är överspelat? Dela gärna lite tankar och idéer i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer