Hoppa till huvudinnehållet

Dags att hälsostesta fondsparandet!

Så här vid årsskiftet kan det vara ett bra tillfälle att se över fondval och göra eventuella justeringar. Läs gärna artikeln på ämnet i Privata Affärer.

Behåll globalfonden

Börsen har gått extremt starkt och världsindex är upp med 34 procent sedan årets början. Det skulle kunna ge en lite lugnare börs på kort sikt, när många investerare vill hämta hem vinster. Men under nästa år ser jag positivt på aktier. Till grund för detta ligger små tecken på ljusning i konjunkturen och en tro på att man får till en lösning på handelskonflikten. Bolagsvinsterna kommer att vara lägre, så det är knappast det som kommer driva kurserna. Istället är det just nämnda faktorer – plus att räntemarknaden inte bjuder på många alternativ.

En global indexfond kommer även 2020 vara en bra bas i sparandet. I ett långsiktigt sparande behöver du egentligen inte mycket mer. Men på kortare sikt behöver du ha en bra fördelning mellan olika tillgångsslag i sparandet, och där kan det vara bra med en hälsokontroll av dina nuvarande val. Sparar du på kort sikt bör du inte ha sparandet på börsen alls.

Kolla närmare på: Europafonder

Jag tror på aktier nästa år, och jag tror på cykliskt. Cykliskt har dragit uppgången under hösten, men förutsättningarna finns ändå för att den trenden kan fortsätta. Tror man på cykliskt ligger det i sakens natur att också tro på Europa. Här syns små tecken på att nedgången inom industrin bottnar ur. Små, gröna skott börjar skönjas, samtidigt som nya ECB-chefen Christine Lagarde verkar fortsätta på inslagen väg med en stöttande penningpolitik. Hon efterfrågar också stöttande finanspolitik, eftersom penningpolitikens verktygslåda börjar bli tom. Det gör Europafonder intressanta, i det här läget de som fokuserar på stora bolag med stabila kassaflöden.

Se över: USA-fonden

Den amerikanska börsen har gått extremt bra under många år nu. Det har gjort att USA utgör en allt större andel av vanliga globalfonder, snarare 60 procent än 50. Har man en bas i globalfonder tycker jag inte att man också behöver en vanlig USA-fond. Men ”vanlig” menas här en aktiefond som primärt investerar i stora värdebolag. Men man kan fortfarande hitta intressanta möjligheter inom enskilda sektorer, eller exempelvis inom småbolag. Jag tror fortfarande på amerikanska aktier, vilket jag baserar på att konjunkturen väntas stå inför en mjuklandning samtidigt som räntorna hålls låga – och president Trump siktar på att bli omvald.

Se över: blandfonden

Visst är vi i ett svårbedömt läge, och risken kvarstår förstås att det inte alls blir den mjuklandning i konjunkturen som marknaden nu prisar in. Men har du en blandfond i sparandet bör den definitivt hälsotestas. Investerar den till stor del i korta räntepapper har du inte fått tillräcklig utdelning för den avgift du betalar. Hittills i år har världsindex i snitt gett 34 procent, medan korta räntepapper står och stampar på noll. Betala inte mer än 0,4 procent för din blandfond. Eller skippa den helt och fördela istället själv mellan aktier och räntor på ett sätt som passar dig. Korta räntefonder kommer inte bjuda på någon rolig avkastning nästa år, men likväl behövs räntebyggstenen.

Kolla in företagsobligationer

Får vi lite islossning i konjunkturen nästa år bör det även gynna krediter. Företagsobligationsfonder är därför intressanta som komplement till dina aktiefonder. High yield är den typ av företagsobligationer som har hög risk, medan ”investment grade” har lägre. Tror man på bättre tider bör även high yield kunna vara intressant. Men high yield-fonder bör endast vara ett komplement på kanske 10-15 procent. Ett alternativ är att satsa på en företagsobligationsfond som investerar i flera typer av högräntepapper.

Se över: Rysslandsfonder

Rysslandsfonderna har gått som tåget i år. I snitt är svenska Rysslandsfonder upp med 40 procent bara i år. Oljepriset har svängt rejält i år men har trots allt ändå stigit med 15 procent, och det har gynnat den olje- och energitunga Moskvabörsen. Men det är en börs som tenderar att svänga rejält. Prickade du in uppgången i Rysslandsfonderna kan det vara läge att ta hem vinsten.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer