Hoppa till huvudinnehållet

Halloween-strategin – funkar den?

Det har varit ett läskigt börsår på många sätt. Skräcken slog till i börskursen under mars. Vi har sett lockdowns, permitteringar och ökade statsskulder som följd. Kan det i allt detta elände finnas någon positiv ljusglimt – ja kanske är halloween-strategin räddningen!

Har du hört talas om Halloween-strategin?

Om det är något man har märkt under det innevarande året så är det att börsen kan pendla mellan olika känslostadier. Under de två inledande månaderna så fanns det ett starkt självförtroende på börsen. Många hade goda vinster från raketåret 2019 i ryggen och framtidsutsikterna var goda.

Sen kom kraschen! Nedgången på börsen var en av historiens snabbaste och flera investerare bävade för att detta skulle hänga över oss under hela det kommande decenniet. 20-talet riskerar att bli ett bortglömt decennium.

Någon månad senare började världens ledare och centralbanker stimulera ekonomierna med full kraft. Pendeln svängde snabbt igen när nyprintade dollar nådde ut till entreprenörer, arbetare och investerare. Världsbörserna gjorde nya kraftansträngningar uppåt för att åter nå all time high.

Nu står vi här och funderar över hur den andra vågen av Covid-19 ska påverka vårt samhälle. Vilken stolle som ska ta över presidentskapet och ifall britterna för en gångs skull ska ta och kasta ut sig själva från det europeiska samarbetet.

Börsen går i vågor. Eufori eller pessimism. Greed eller feer. Bull eller bear.

Halloween-strategin

Det tycks vara så att historiskt har vi sett en hel del eufori under vinter och våren på börsåret. Sommar och höst bjuder mer på skäck och oro. Det halloween-strategin säger är att du kanske ska ha en större vikt aktier från sista handelsdagen i oktober till sista maj. Det brukar historiskt innehålla mer av den totalavkastning som börsen har genererat.
En annan populär variant på detta är Sell in May. Halloween är alltså tiden då man ska köpa igen.

Funkar det?

Här ser vi börsen under den bättre perioden med start från sista oktober. Jag indexerade börsen till 100 vid slutet av år 1996. Efter sista maj så har man bara kassa i portföljen.
Jämför vi denna period med den omvända, alltså mellan sista maj till sista oktober, så får vi:

Vi kan tydligt notera skillnad i avkastningsgrafen. Då även denna period är indexerad till 100 vid slutet av år 1996.
Delvis kan det förklaras med att mycket utdelning sker på våren fram till maj månad. Av någon anledning har även många historiska krascher skett under den andra perioden. IT-bubblan, 9/11, Finanskrisen -08 och Skuldkrisen -11. Coronkraschen är ett undantag som ju faktiskt utlöstes i mars, men rätt mycket han återhämtas fram till sista maj.

Här ser vi att många av de euforiska uppgångar vi sett på börsen har skett mellan oktober och maj. Många av de värsta nedgångarna har skett under maj till oktober.

Tajma marknaden

Detta är en strategi som försöker tajma marknaden. Är det något vi blivit påminda om under året så är det just att det är otroligt svårt att tajma marknaden. När det såg som mörkast ut i mars så var det årets bästa köpläge.

Det är otroligt svårt att träffa rätt, och faktum är att för att få en riktigt bra avkastning på aktier så behöver du inte träffa rätt varje gång. Utan det du behöver är att vara investerad på börsen. Över tiden så löser sig många av de stora problemen i världen och vinnare är alla de entreprenörer som skapar tjänster och produkter som fyller ett behov där ute. Det är just dessa bolag man ska försöka investera i – då kommer avkastningen med tiden.

Glad Halloween önskar vi på Nordnet!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer