Hoppa till huvudinnehållet

Halloween-effekten

Detta inlägg är marknadsföring.

Kärt barn har många namn, men i grund och botten handlar det om samma sak – börsen är en vintersport! I den här analysen tar jag en titt på hur det sett ut historiskt för OMXS30- och Dow Jones-index.

De flesta känner till att börsen tenderar att gå bäst under vinterhalvåret, och många är bekanta med uttrycket “Sell in May and go away”. Men få verkar vara medvetna om hur stor effekten faktiskt varit historiskt, och därför har jag valt att simulera köp och sälj vid dessa tidpunkter på året för att illustrera hur det gått så tydligt som möjligt.

Simuleringen är gjord i Autotrader och använt dagsupplöst data från 1995 fram till i år, och förutsättningarna har varit:

1. För att illustrera Halloween-effekten har jag simulerat köp första börsdagen i november och sälj första börsdagen i maj.

2. En andra simulering visar hur det gått om man hade gjort tvärtom, dvs köp första börsdagen i maj och sälj första börsdagen i november.

Skillnaden mellan dessa båda strategier har varit minst sagt enorm. För OMXS30s del har vi t om gått back ända sedan 1995 med alternativ 2. Det är väldigt tydligt att det ofta är en dålig strategi att ligga kraftigt exponerad i index över sommaren, men det stämmer inte alla år såklart. Det finns också vissa skillnader mellan olika aktieindex, men tendensen är tydligt för alla stora index: Avkastningen har varit i särklass bäst under vinterhalvåret.

Lite om resultaten:

De övre diagrammen visar avkastningen enligt alternativ 1 ovan. För OMXS30 har det inneburit i snitt +7,25% per år och för Dow Jones i snitt +6,45% per år.

De nedre bilderna visar avkastning enligt alternativ 2: För OMXS30 har vi fått en avkastning på i snitt minus ca 1% om året, men utdelningar är ej inräknade. Dow Jones har gått något bättre med i snitt +1% om året för perioden maj – okt. Men det visar tydligt att i princip all avkastning hos index ligger under vinterhalvåret.

En intressant iakttagelse är att med strategi enligt alternativ 1 har det mesta av större nedgångar undvikits.

Happy trading! /Rikard Nilsson, Autostock AB

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer