Över hälften oroliga för sin pension

I en färsk undersökning som vi precis låtit göra står det klart att fler än hälften (53 procent) av de tillfrågade känner en oro över den framtida pensionen och hur stor den ska bli. Man vet inte om pengarna kommer att räcka. Det är beklämmande men inte överraskande.

Jag tror att oro i mångt och mycket hänger ihop med okunskap. Om man inte vet vad man har eller hur pensionssystemet funkar är det klart att man bekymrar sig.

Jag undrar hur det kan vara så här. År 2017 när vi ligger så långt framme inom så många områden. Hur kan staten, skolan och vi i branschen ha misslyckats när det kommer till att sprida kunskap och medvetenhet om vårt svenska pensionssystem och de möjligheter och begränsningar som finns?

På den frågan finns nog inget enkelt svar. Jag tror att det handlar om en kombination av komplicerat fackspråk, produkter utan transparens och konsumenter som hellre tänker här och nu än där och då.

Listan över vad vi som bransch och stat kan göra är oändlig – och det går för långsamt. Men jag vill ändå ge några enkla och konkreta tips till dig och alla andra som känner oro över den framtida pensionen, nämligen:

  1. Ta reda på vad du har

Du behöver inte gräva i gamla årsbesked och informationsutskick för att ta reda på vad du faktiskt har. Logga in på den oberoende sajten minpension.se och hämta genom ett enda knapptryck information om ditt pensionssparande hos var och en av aktörerna på den svenska marknaden. Du får veta vad du har i allmän pension (från staten), i privat pensionssparande och i tjänstepension (via dina arbetsgivare) om du omfattas av sådan. På minpension.se kan du också göra en prognos för framtiden och skapa dig en hyfsad uppfattning om hur pensionen påverkas vid olika pensionsåldrar.

  1. Kräv tjänstepension

Jo, det kan du göra. Det är lika rimligt att du förhandlar om din tjänstepension som om din lön. Jag skulle aldrig acceptera en arbetsgivare som inte betalade tjänstepension. Den makten har du också. Tjänstepensionen kommer att stå för cirka 15 procent av din pension – eller framtida lön, som jag gärna vill kalla den. Om du är höginkomsttagare mer än 15 procent.

  1. Sluta betala onödiga avgifter

Överallt får vi höra och läsa om pensionsbolag som tar hutlöst betalt från godtrogna kunder – år efter år. Det kan på sikt handla om hundratusentals kronor som du betalar till din bank. Du kan inte påverka allt, men du kan välja att byta till någon som erbjuder en annan affärsmodell. Vi tar till exempel bara betalt för det du köper – courtage för aktier eller förvaltningsavgift för fonder. Börja med att ta reda på om du kan flytta genom att beställa en gratis pensionssammanställning hos oss.

Vad är ditt bästa pensionstips? Kommentera gärna.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

Kolla om du kan flytta

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer