Hoppa till huvudinnehållet

Günther Mårder blir vd för Företagarna

En känslornas dag

Idag är en känslornas dag för mig personligen. Jag har beslutat mig för att tacka ja till att bli vd för organisationen Företagarna med 70 000 företag som medlemmar. Detta känns otroligt kul! Men det innebär naturligtvis även att jag måste lämna min befattning som sparekonom på Nordnet Bank. En roll som jag älskar.

Varför?

Under mina 2,5 år på Nordnet har jag haft otroligt kul och arbetet har känts viktigt och relevant. Med min bakgrund inom aktievärlden har det känts lätt att få avkastning på de kunskaper och erfarenheter jag byggt upp tidigare i livet genom att få coacha sparare till ett större och mer framgångsrikt sparande. Det har också varit roligt att få vara en i teamet på den modernaste nätbanken i Norden med fantastiska kollegor.

Men om det är något som jag har saknat så är det att vara i den operativa hetluften och få möjligheten att leda ett team mot framgång. Som sparekonom har detta inte varit möjligt eftersom rollen som sådan är fri i förhållande till bankens kommersiella intressen, och så ska det vara! När så plötsligt erbjudandet om att bli vd på Företagarna dök upp blev lockelsen för stor. Denna typ av erbjudanden dyker inte upp många gånger under en livstid och för er som följt #sparpodden så vet ni att jag omfamnar risk i livets olika delar – eftersom det leder till högre förväntad avkastning.

Min förhoppning

När jag nu tar den yrkesmässiga risken att lämna en arbetssituation som jag vet vad den innebär för en annan där situationen är mer okänd så är det naturligtvis ett risktagande. Men jag har gjort min analys och följt mitt hjärta. Som avkastning hoppas jag få vara med i skapandet av ett Sverige där det blir lättare att starta och driva företag. När jag har studerat organisationen Företagarna så uppfattar jag att förutsättningarna för att lyckas med detta finns. Men det kommer att krävas ett hårt arbete – en utmaning jag ser fram emot!

Vad händer nu?

Men risk för att vara tjatig, jag älskar min roll som sparekonom och jag älskar Nordnet. Av detta skäl tänker jag göra allt för att fortsätta leverera maximalt under hela min resterande arbetstid (tre månader). Det innebär att:

  • #sparpodden kommer att komma ut varje onsdag till slutet av maj (vad som därefter händer med #sparpodden är inte bestämt än, men det återkommer vi till under våren här på bloggen)
  • Fortsätta ge tips och kommentarer för att göra fler sparare framgångsrika på finansmarknaden
  • Nordnetbloggen kommer att fortsätta uppdateras med (förhoppningsvis) intressanta inlägg
  • Vara aktiv på Shareville (självklart kommer ni kunna följa min portfölj även i framtiden!)
  • Fortsätta föreläsa ute i landet och genomföra alla bokningar fram till maj
  • Vara delaktig i rekryteringen av min efterträdare (här kan du läsa landschef Eva Trouins inlägg där hon beskriver vad hon letar efter hos en ny sparekonom)

Frågor på det?

Jag besvarar mer än gärna eventuella frågor som ni läsare/lyssnare har. Skriv bara en kommentar här nedan så återkopplar jag så fort det är möjligt. #sparpodden släpps som vanligt på imorgon onsdag och då kommer Jan och jag naturligtvis prata en hel del om detta.

Sparhälsningar,
Günther Mårder

PS. Jag kommer att vara fortsatt aktiv på Twitter, men förbered er på betydligt fler tweets om företagande fr.o.m. maj!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
30 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-02-17 12:54

Vad kommer att hända med Nordnets aktiepris när Gunther lämnar

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-22 11:16

Hej David,

Nordnets aktiekurs klarade min avgång galant. Sedan tillkännagivandet är aktien upp 0,9%. Nordnet är cirka 400 medarbetare och en otroligt kompetent och stabil teknisk plattform som servar 420 000 kunder. Det kommer att gå toppen även utan mig. Jag tänker behålla mina aktier!

Aktiehälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-02-17 13:09

Kul!!!
Då kanske man kan få tips som företagare fram över. Hur man ska hantera företagets pengar.
Skönt att du inte försvinner från twitter.
Lycka till.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-22 11:17

Tack Skärgård,

Självklart kommer jag även att fortsätta vara aktiv på Twitter och i andra sociala medier. Och min vilja att inspirera och informera förskjuts precis som du säger nu mot företagare.

Sparhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-02-17 13:18

Ser redan fram emot podden från Företagarna! 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-22 11:19

Tack Joakim,

Faktum är att det redan finns en podd från Företagarna. Den finner du här: http://www.foretagarna.se/Podd/
Men visst kan det tänkas att jag tänker engagera mig i den.

Poddhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-02-17 13:42

NEJ! Tråkigt att höra. Tack för att du inspirerat mig till att börja spara och lycka till på nya jobbet!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-22 10:45

Hej Anton,

Att inspirera fler till att spara mer har varit mitt uppdrag. Tack för gratulationerna och all värme som ni sparare ger både Jan och mig.

Sparhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-02-17 14:02

Om jag låter bitter så ber jag på förhand om ursäkt, självklart önskar jag Günther all lycka men jag vill dela min reaktion och hur jag känner just nu. Nu när det står klart att likt en blixt från klar himmel att Günther lämnar Nordnet och Sparpodden från och med Maj så tappar man trovärdighet för Nordnet som varumärke då man på väldigt kort tid tappat både Jan och Günther, att tappa en av dessa hade kunnat gå att reparera med lite tid och med någon som passar in i rollen, men att tappa båda? Nej det är inget positivt… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-22 10:41

Tack Simon, Ja, det här är inte lätt för mig heller. Vi har haft fantastiskt roligt tillsammans med alla er lyssnare och att få jobba på Nordnet har varit en ynnest. Men livet handlar också om att våga ta chanser till att utvecklas och få göra nya spännande saker. Det känns ändå rätt att vi slutar på topp. Men du har säkert rätt i att det kortsiktigt är ett avbräck för Nordnet eftersom Jan och jag givits så stora friheter och möjligheter att få forma synen och känslan av banken. Men å andra sidan ska man komma ihåg att jag… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-17 15:43

Grattis till det nya jobbet, du kommer att bli lysande som vd. Kommer sakna onsdagens podd med dig och Jan. Du har varit med och förändrat mitt sätt att tänka kring pengar och detta tackar jag dig för.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-22 10:28

Tack Per,

Värmande ord! Jag hoppas att du vill fortsätta att sprida inspiration bland andra genom ditt bloggande. Själv lovar jag att fortsätta både på Twitter och på Shareville. Sedan kanske det blir en podd om företagande i framtiden?

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-02-17 16:46

Men va fan!
Jag kan inte låta bli att vara lite egoistisk och tycka att det är jättetråkigt. Jag har sparat in tusenlappar på dina tips och råd. Tusenlappar som har växt och blivit ännu fler. Men jag tycker du gör helt rätt.

Som du själv uttryckte det för nån vecka sedan: Bra grabbar ska ha bra käk!
Du har gjort ett fantastiskt jobb på Nordnet. Lycka till på nya jobbet

Ser fram emot att fortsätta följa dig på twitter och sharevillle.

Tack o bock mannen 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-22 10:23

Tack Daniel,

Var sak har sin tid och erbjudanden som det jag fått från Företagarna får man inte ofta… Det ska bli riktigt spännande att få jobba tillsammans och för Sveriges entreprenörer.

Fortsätt spara 1000-lappar och spara! Det kommer att ge dig en fantastisk frihet i framtiden.

Sparpoddshälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-02-17 20:32

Helt rätt att prova nya utmaningar & äventyr. Men måste erkänna att det känns lite vemodigt med ett nordnet utan dig.
Kommer sakna #sparpodden allra mest, onsdagens höjdpunkt. Lärt mig otroligt mer via dig. Allt ifrån sparpodden till nordnets youtube-kanal.

Kör hårt & lycka till!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-22 10:21

Tack Stefan,

Vi fortsätter ju för fullt fram till min födelsedag 20 maj. Hoppas kunna fortsätta skapa fina onsdagar.

Därtill så vet man aldrig vad som händer i framtiden…

Kul också att vi lyckats inspirera dig i ditt sparande. Det har varit min uppgift – och därför blir jag så glad när jag får höra din berättelse.

Sparpoddshälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-02-17 20:52

Grattis från Lidköping

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-22 10:18

Tack Allan,

Vi ses säker även i framtiden. I Lidköping kryllar det av duktiga entreprenörer.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-02-17 22:09

Grattis till nytt jobb! Jag har en fråga till #sparpodden om avgifter:

I dessa transparenta tidevarv, hur kommer det sig att det hos Nordnet och andra aktörer är så svårt att se hur mycket man betalar i courtage innan man klickar på köp?

Vore det inte rimligt att rakt upp och ned visa hur mycket man kommer att betala i avgifter precis som när man köper en flygbiljett?

Tack för en på alla sätt berikande podd!

Gabriel

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-22 10:18

Tack Gabriel,

Du kanske hörde att Jan och jag diskuterade denna fråga i senaste avsnittet. Det är på gång – även om det inte kommer att vara korrekt info du får (utan mer av högsta möjliga courtage givet affären). Det beror bl.a. på att du kan köpa en aktie i flera omgångar under samma dag och ändå bara betala ett courtage.

Men funktionen lär vara på G.

Sparpoddshälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-02-18 00:59

Grattis! Men jag s äntligen hittat en pod jag gillar! Attan, min första o enda pod! Här kommer ett nyligen praktiserat spartips:käkade lunch på dagis & tänkte på senaste podden om fria luncher. Krävs kanske man har en unge där iof..men om man har en bit till aktieägarstämmorna… Om ni pratar räntor imorrn -amortering kontra aktiesparande? I mitt fall svenska kanske tråkiga aktier för 800 000 (tack Hakon invest, haft Astra o HM länge oxå) & huslån för 2 500 000, huset värt ca 3 300 000 tills m sambo. Amorterar bara 2000. Är det vettigt när man inte har… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-22 10:15

Tack Eva, Kul att du gillar podden. När det gäller ditt eget sparande så skulle jag tipsa om att satsa på en robust portfölj med god riskspridning för att du inte ska bli stressad över att du följer börsen så noga. En bra grund kan vara Nordnets fyra gratis indexfonder, kompletterat med en handfull aktier. Försök att välja stabila bolag som säljer något som sannolikt även kommer att behövas i framtiden. Hakon Invest eller ICA-gruppen som det heter nu är ju ett lysande exempel på ett sådant bolag. HM, AstraZeneca, Alfa Laval och Nordea kvalar också in i klassen. Att… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-18 10:53

Grattis till ditt nya jobb!
Jag delar Stefans inlägg att det är helt rätt att pröva nya utmaningar, att följa sitt hjärta. Men att du och Sparpodden kommer vara saknade, det är dagens underdrift. Era skor kommer vara svåra att fylla :-/
Tack för denna inspirerande tiden och all lycka i de nya utmaningarna!
Vördnadsfullt, Stefan

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-22 09:58

Tack Stefan,

Både Jan och jag har haft fantastiskt kul med podden. Vi får se vad framtiden bär med sig – jag ska se till att hjälpa till med rekryteringen av min efterträdare.

Kanske kommer jag även själv att pröva poddformatet men med att ämnet rör sig åt företagande.

Varma hälsningar
Günther Mårder