Hoppa till huvudinnehållet

Guide i 8 steg: Så kontrollerar jag en fond

Är den aktivt förvaltade lite dyrare fonden värd sitt pris? Är den bättre än konkurrenterna? Så här kontrollerar jag en fond jag är intresserad av.

I sin enklaste form är en fond passivt förvaltad och följer ett index. Då behövs egentligen ingen särskild analys, mer än att du kollar hur väl förvaltaren följer index. Men så fort det handlar om aktiv förvaltad fond uppstår en förvaltarrisk. Du är beroende av förvaltarens skicklighet att skapa avkastning till en rimlig risknivå. Eftersom du får betala en högre årlig avgift för denna förmodade skicklighet så är det viktigt att kontrollera att fonden verkligen är värd sitt pris.

1. Kolla priset

När jag ska välja fond så börjar jag med att sortera på fondens kategori utifrån årlig avgift. Det är mest för att ha något att utgå ifrån. Sedan gäller det att gå igenom fond för fond inom den kategori du är intresserad av. När du hittat en fond som har den placeringsinriktning du önskar börjar detektivarbetet.

2. Kolla riskjusterade avkastningen

Det man gärna vill ha av en fond är att fonden har åstadkommit så hög avkastning till så lågt risktagande som möjligt. Huruvida fonden lyckats med detta kan man se på den så kallade sharpekvoten. Det är med fikonspråk fondens avkastning minus den riskfria räntan dividerat med den totala risken mätt som standardavvikelse. Somnade du nu? Lugn, det här behöver du inte räkna ut själv. Såväl Morningstar som Nordnet och Avanza redovisar sharpekvoten för alla fonder. En kvot under noll är dåligt, medan en kvot på 0,5 är bra. 1 är en mycket bra sharpekvot.

3. Vad borde fonden ha gett?

Ett annat sätt att kolla den riskjusterade avkastningen är att bilda dig en uppfattning om vad en fond BORDE ha gett i avkastning, med tanke på hur stor risk den tagit. Här utgår man från fondens så kallade betavärde, som också brukar anges i fondinformationen. Marknaden i stort har betavärde 1 och kan sägas ge en riskjusterad avkastning på 6 procent per år. Om en fond har betavärde 0,5 så tar fonden hälften så stor risk.  Då BORDE den riskjusterade avkastningen vara 3 procent. Har fonden gett mer än så har fonden lyckats bra!

4. Kolla risktagandet

Ett sätt att mäta fondens risk är att kontrollera hur mycket avkastningen varierat från år till år. Det gör man med måttet standardavvikelse. Om standardavvikelsen är 16 och förväntad avkastning är 10 procent nästa år så kommer avkastningen med 68 procents sannolikhet hamna mellan -6 procent och +26 procent. En standardavvikelse under 10 betyder låg risk, en standardavvikelse över 20 innebär hög risk. Här kan du bilda dig en uppfattning om fondens risktagande stämmer överens med vad du letar efter hos en fond.

5. Jämför med konkurrenterna

På Morningstar hittar du smidigt hur fonden har avkastat jämfört med konkurrenterna och index och exempelvis vilken standardavvikelse fonden har jämfört med snittet för kategorin. Det är värdefull information. Jämför alltid fonden med konkurrenterna.

6. Kolla den aktiva andelen

Funderar du på att exempelvis investera i en aktivt förvaltad Sverigefond? Utbudet av Sverigefonder är stort och det finns ett problem med så kallade dolda indexfonder. Om en fond placerar längs index har ju fonden straffat ut sig själv för att kunna slå index. Då ska du inte betala för fonden som om den vore aktiv. Kolla därför hur stor aktiv andel fonden har. Du hittar nyckeltalet i fondens årsberättelse. Fonden bör ha en active share på över 60 för att kunna betraktas som aktiv ”på riktigt”.

7. Kolla den aktiva risken

Nyckeltalet tracking error beskriver hur fondens avkastning har följt jämförelseindexets avkastning. En aktiefond bör ha en aktiv risk, tracking error, på 3 för att beskrivas som aktiv på riktigt. Ligger fonden under tre är det en indikation på att fonden kanske inte är aktiv på riktigt.

8. Lägg ihop pusselbitarna

Vad anser du är de viktigaste egenskaperna hos en fond? Är det priset? Eller att fonden har en intressant placeringsinriktning och avviker rejält från index? Att avkastningen varit hög jämfört med konkurrenterna de senaste åren? Eller att risktagandet är lägre än konkurrenterna? Ett enskilt nyckeltal eller mått är aldrig tillräckligt för att kunna bedöma en fond och dess förvaltares skicklighet. Det handlar om att lägga ihop flera pusselbitar för att kunna få en bild av fonden. Tänk också på att nyckeltalen är bakåtblickande. Men de ger indikationer och ledtrådar om hur fonden kan förväntas prestera framöver.

Lycka till med ditt fondval!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-11-11 19:50

Hur kollar man tracking error på en fond? Det står inget på Morningstar.

Anonym
Anonym
2019-04-04 18:07

Det där bygger ju på att man tror att akademisk volatilitet är en god indikator på risk. Personligen tycker jag det där riskmåttet är en av historiens största feltänk. Mer fokus bör läggas på att titta på fonden, dess strategi och förvaltares bakgrund.
Mvh

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-04-08 19:55

Lärt av Taleb från Black Swan. Bra!

Anonym
Anonym
2019-04-03 21:36

Ja är mest intresserad av vilket land de verka i
Eller i vilken branch. Har nog typ 450 olika fonder al la 100 kr st. Mest ett roligt experiment. Ska se vilken fond som går bäst på 18 år när syskonbarnet är 18 år. Ja kan garantera att det inte blir en lägst avgift som kommer vinna. Spara också en 10 del av ett barnbidrag i nordnets fyra gratisfonder. Se vilket land som går bäst på 18 år. Och hur mycket pengar skulle man haft om man hade sparat hela barnbidraget i en fond

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm