Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Så gör du sparandet roligt – Kom igång nu!

För få svenskar tycker att sparande och investeringar är ett roligt ämne, något som på sikt kan skapa obalanser i samhället. I detta inlägg samlar vi tipsen för att få ut det mesta av ditt sparande och framförallt göra det roligt! 

1. Vi måste göra investeringar kul!

Finansinspektionen publicerade nyligen en rapport över hur svenska befolkningen förstår finansiella begrepp och hur de ser på sparande och investeringar. Rapporten är snabbläst och ger en bra insikt över hur det fortfarande är många svenskar som har svårt att förstå begrepp som ränta, inflation och sparande. Vill du läsa rapporten i sin helhet så finns den här.

Det som verkligen stack ut i mina ögon är att svenskarna INTE tycker det är kul att göra investeringar och ta hand om sin privatekonomi! Jag ser det som vårt ansvar som finansiell aktör att jobba för att förbättra detta. I denna bilden ser du en av frågorna som finansinspektionen ställer, samt då tyvärr de mindre smickrande svaren:

Bara 28% tycker att det är Ganska roligt eller Mycket Roligt och hela 69% tycker inte det är kul! Samtidigt är jag inte helt förvånad, finansbranschen har historiskt sett varit duktiga på att göra enkla saker mer komplicerade än vad de nödvändigtvis måste vara. Här finns det alltså fortsatt mycket att göra och det vi tillsammans kan göra är att sprida sparglädjen i vår omgivning och diskutera detta ännu mer så fler får upp ögonen för hur otroligt roligt börsen och privatekonomi är!

2. Börja spara nu!

För att göra det enkelt så gjorde jag och Anna Svahn på Feminvest ett snabbt klipp om vad man behöver tänka på när man börja investera, det du hittar längst upp på denna sidan! Som du märkte så är det inte särskilt svårt att starta ett riktigt bra sparande – välj din nivå, sätt igång månadssparandet och tänk på att sprida riskerna.

Har du de 3 bitarna på plats så har du alla chanser att få ett långsiktigt framgångsrikt sparande. Skicka iväg detta till en vän eller bekant som du vet har funderat på att starta med fonder och aktier. Hälsa att det inte finns några ursäkter utan den bästa tiden att börja spara är helt enkelt idag!

3. För dig som vill spara hållbart!

Om du dessutom vill att ditt sparkapital ska göra nytta för vår planet så har vi samlat massa tips och verktyg på hur du kan spara hållbart på nordnet.se/hållbarhet

Nu sträcker jag ut armen till dig och vädjar om din hjälp så vi tillsammans kan göra sparande och investeringar till ett roligt ämne! Faktumet att så många inte vill engagera sig i detta skapar en ojämlikhet bland kön och samhällsklasser. Tillsammans kan vi lyfta ekonomiska kunskapsnivån till alla.

/A

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer