Hoppa till huvudinnehållet

Grekland i fokus – hot eller möjlighet?

Grekland är i fokus för tillfället på de finansiella marknaderna och en ström av nyheter i frågan sköljer över oss. Ska en lösning nås i sista stund eller blir det i värsta fall Grexit, att Grekland lämnar Eurosamarbetet? Börsen går upp och ned dagligen på de senaste turerna i försöken att nå en lösning på krisen. Hur påverkar det här min syn på börsen och hur tycker jag att man bör tänka som sparare och investerare?

Vilken typ av placerare är du?

För det första måste man veta vilken typ av placerare man är. Är jag en långsiktig sparare med lång placeringshorisont? Är jag en mer kortsiktig placerare som försöker hitta rätt i de kortsiktiga svängningarna på börsen?

Tillhör du den första kategorin så ska du inte fundera alls på Grekland och definitivt inte låta det styra ditt agerande. Utan att trivialisera den aktuella krisen och Greklands problem så är det här ändå är en kris i raden av många, de blåser normalt över och brukar inte ha någon större betydelse för de globala marknaderna i det långa loppet, även i de fall det värsta inträffar. Det kan bli kortsiktigt turbulent, men för den långsiktige placeraren som sparar regelbundet är det normalt tillfälliga effekter. Det viktiga är att ha rätt risknivå i sitt sparande så att man klarar av att vara långsiktig och inte skräms ur marknaden vid tillfälliga sättningar och mörka rubriker.

Fundera på alla de kriser vi har genomlevt bara de senaste åren och hur de har påverkat de finansiella marknaderna och dina placeringar. Bara de senaste åren har vi haft budgetkriser i USA, kriser i Mellanöstern, kris i Ryssland-Ukraina, parlamentarisk kris i Sverige och mycket annat att oroa sig för. Den som väntar med att investera tills det inte finns någon kris att oroa sig för kan i princip aldrig göra det. Den stora utmaningen för en långsiktig sparare är att inte fokusera på det dagliga bruset på de finansiella marknaderna, vilket är lättare sagt än gjort.

Timing är svårt

Tillhör du den andra kategorin så har det lite större betydelse, men då gäller det att man vet vad man gör. Timing av marknaden är svårt och att hitta rätt i svängningarna är få förunnat. I min roll som förvaltare av en portfölj i tjänsten Experterna och på Shareville tillhör jag den andra kategorin. Jag försöker bidra med meravkastning genom att anpassa risken i portföljen efter marknadsförutsättningarna, så kallad taktisk allokering, och genom val av enskilda aktier. Jag har slagit mitt jämförelseindex varje år sedan starten 2011 och har alltså lyckats att navigera marknaden ganska väl. Så här tänker jag i det aktuella läget.

Jag vet inte mer än någon annan om vad som kommer att hända i det aktuella läget. Jag kan dock använda mina erfarenheter av liknande händelser och sätta händelserna i ett större perspektiv, tänka i olika scenarier och ha en plan för olika utfall.

Det här är utgångsläget ur mitt perspektiv. Vi befinner oss i en stigande trend på börsen. Det är en trend som har hållit i sig sedan 2008 med en större sättning 2011. Placerarna är generellt sett fortfarande skeptiska till uppgången och många ropar titt som tätt på vargen, att toppen av uppgången är nådd. Marknaden har i flera år klättrat trots upprepade kriser och orosmoln, precis så som det brukar se ut i en stigande trend.

Enligt min erfarenhet skapas inte de stora trenderna av enskilda händelser, utan det är större och mer komplicerade förlopp. Så min utgångspunkt är att en specifik potentiell händelse som Grexit inte kommer att inleda nästa stora nedgång på börsen. Det kan skapa tillfällig turbulens, men det vänder inte den större trenden enligt min erfarenhet.

Tre scenarier

Så i grunden utgår jag från att trenden fortfarande är stigande och jag vill i grunden ha övervikt mot aktier. Just nu ligger nära normalläge i portföljen med 73 procent aktier, vilket gör att jag har torrt krut vid en eventuell sättning. Så i ett scenario där det värsta inträffar så är min utgångspunkt att det innebär möjligheter. En eventuell Grexit kommer förmodligen att snabbt skrämma många ur marknaden och min utgångspunkt är att jag vill utnyttja en sådan situation till att öka andelen aktier i portföljen.

Ett annat scenario är att någon typ av lösning nås, krisen blåser över och börsen fortsätter den stigande trenden. Jag ser det här som normalscenariot och jag siktar då på att successivt öka andelen aktier på en stigande marknad.

Det scenario jag är mest rädd för påminner om normalscenariot, men med skillnaden att marknaden inte reagerar som jag förväntar mig. En lösning nås som tar bort det akuta hotet. Glädje och lättnad präglar stämningen och de flesta blåser faran över. Men börsen bekräftar inte de goda nyheterna och går inte vidare uppåt. Börsen och enskilda aktier förmår inte nå nya toppnivåer, trots goda förutsättningar. I min värld skulle det innebära en negativ divergens som säger mig att något är fel med trenden. De farligaste lägena, enligt min erfarenhet, är då bra nyheter inte förmår lyfta marknaden eller enskilda aktier. I ett sådant scenario kan det bli aktuellt att bli defensiv och att minska andelen aktier i portföljen.

Vilket av dessa scenarier som blir verklighet vet jag inte, men jag är förberedd på alla möjligheter och kommer inte att bli förvånad oavsett vad som händer eller hur marknaderna reagerar.

 

 

 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-06-26 12:36

Utmärkt och smart analys av läget.

Anonym
Anonym
2015-06-30 10:51

Det bästa för Grekland på sikt är att de lämnar Euron och EU. Eurosamarbetet kommer nog splittras nu eller när nästa land får problem (Spanien?). Frågan just nu är om det går att hjälpa Grekland på något sätt.