Hoppa till huvudinnehållet

Grattis Norge på 17 maj, men börsen då?

Idag firar hela Norge syttende mai, med ett stort kalas över hela landet. Men rent avkastningsmässigt om man kollar på den norska börsen så finns det mer att önska.
Om vi ställer våra fyra avgiftsfria indexfonder mot varandra sedan årsskiftet så landar den norska dessvärre sist, om än dock på positiv avkastning, framför allt senaste månaden. Övriga nordiska länder har lyckats takta på med 2-siffrig avkastning sedan årsskiftet. Som helhet kan vi dock konstatera att nordiska börsen går starkt just nu.

Investerare i Norge

Om vi tar och kollar lite på vad våra norska superinvesterare (som du kan se på Shareville) just nu äger så ser vi en ganska blandad portfölj:

 

På toppen hittar vi norska bioteknikbolaget Nordic Nanovector som senaste året rusat över +250%, men stått och stampat sedan årsskiftet.
Vi hittar också en hel del finansrelaterade bolag så som DNB, Storebrand och Axactor. Vi hittar också landsklenoderna Norsk Hydro, Marine Harvest samt Norwegian Air Shuttle.
En liten mix av populära amerikanska bolagen Tesla samt Apple finns också i portföljen. Bolaget Targovax som specialiserar sig mot immunonkologi återfinns också.

En intressant mix av bolag som ligger i portföljen just nu hos duktiga investerare i Norge. Vill du kolla in vad som är mest köpta aktierna senaste månaden så kolla här.

Och trots att övriga Norden kanske just nu klår norrmännen på börsen finns det mycket att glädjas över i Norge. Förutom att ha högst BNP per capita har de också enligt Eurostat, lägst arbetslöshet i Norden med 4,7%. Så från oss i Sverige säger vi stort grattis Norge på syttende mai!

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer