Gör det enklare att teckna sig för börsintroduktioner

Det är fullt ös på noteringsfronten på Stockholmsbörsen och intresset bland privatspararna är stort. Man kan tycka att det borde vara enklast möjligt att teckna sig för börsnoteringar, men så är tyvärr inte fallet idag. Det är nämligen så att i investeringssparkontot (ISK), den vanligaste kontoformen bland privatsparare i Sverige, går en stor del av börsnoteringarna inte att teckna. Detta på grund av en skrivning i lagtexten som härstammar från när ISK togs fram. Den gör att man inte kan använda ISK om det är befintliga och inte nyemitterade aktier som säljs ut i börsnoteringen. Något som ofta är fallet, och som självklart innebär en begränsning för privatpersoner. Det kan även vara komplicerat att flytta över aktier till en ISK med den skatteeffekt det innebär.

Vad måste göras?

ISK är bra på många sätt men begränsningen att vara med i börsintroduktioner är det största problemet med kontoformen. Regelverket är krångligt och att man ännu inte löst detta skapar bekymmer för de sparare som vill köpa aktier i bolag som är nya på börsen. Det krångliga regelverket fördyrar och försvårar därför också i praktiken möjligheterna för företag att finansiera sig via aktiemarknaden. Att kunder tvingas in till en annan kontoform med en högre beskattning är också svårt att förstå. Den enda vinnaren på det är staten. Många börsintroduktioner går idag att teckna via kapitalförsäkring och vi vill se något liknande gällande ISK.  Det pågår påtryckningar kring frågan, bland annat via Fondhandlareföreningen där jag är ordförande. Vi har dialog med Skatteverket och jobbar för att Finansdepartementet ändrar skrivningen i lagtexten till gagn för alla privatsparare.

I grunden är det en fråga om enkelhet och rättvisa för aktiespararna. Jag tror att en övervägande majoritet i branschen håller med mig om detta. Låt oss lösa detta snarast möjligt.

Jag tar gärna diskussionen vidare på Twitter. Följ mig på @CEONordnet.

/ Håkan

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer