Hoppa till huvudinnehållet

Goda förutsättningar för japanska aktier

Detta inlägg är marknadsföring.

Den japanska aktiemarknaden har utvecklats positivt under året men för en långsiktig investerare är det viktigt att den aktiefond man väljer också ser till bolagens långsiktiga potential.

Sedan sommaren har den japanska marknaden stöttats av en svagare yen, avtagande oro för en konflikt med Nordkorea, optimism vad gäller bolagens vinster och inför nyvalet som ägde rum i oktober. Premiärminister Shinzo Abes position har nu stärks efter storsegern i valet och det mesta talar för att den expansiva politiken fortsätter. Det har fått den japanska börsen att reagera positivt.

“Att studera effekterna av Abenomics kan vara avgörande för de som investerar i japanska aktier, speciellt om man investerar på bolag som fokuserar på den inhemska marknaden. Vissa sektorer kommer att dra fördel av förändringarna, andra kommer att uppleva svårigheter”. Det säger Steve Glod, förvaltare av BL-Equities Japan på BLI – Banque de Luxembourg Investments.

…men det handlar om enskilda bolag

En annan viktig parameter att ta hänsyn till är demografin, där vissa nischade bolag kan dra nytta av den åldrande befolkningen. ”Det handlar om att välja rätt bolag”, säger Steve och nämner Secom inom säkerhetssystem och livsmedelskedjan Seven& I Holdings som exempel. ”Tillsammans med vår analysavdelning tittar jag förstås på trender och marknadsförändringar men i slutändan är det ändå det enskilda bolagets förutsättningar att skapa långsiktig avkastning som avgör.”

Business-Like Investing, en långsiktig investeringsstrategi
Steve, i likhet med många av BLIs förvaltare, investerar långsiktigt och enligt den speciella metodik som de kallar Business-Like Investing. Business-Like Investing innebär att fonden ser sig själv mer som en långsiktig delägare i bolaget än som en kortsiktig placerare. ”Det innebär att vi letar efter bolag med en specifik konkurrensfördel inom sitt segment och som dessutom har ett positivt kassaflöde och potential att skapa långsiktig värdeökning för ägarna” säger Steve.

Praktiskt innebär det att han enbart investerar i verksamheter som går att förstå och analysera. Det innebär att han också väljer bort vissa branscher, t ex finans- och telekombolag som han anser föga transparenta, eller alltför reglerade (när det gäller telekom). Han tittar inte på index utan Steve är en aktiv förvaltare som väljer sina bolag utifrån egen övertygelse. Ett recept som varit framgångsrikt under längre tid.

Om BL-Equities Japan
Fonden lanserades 2011 och har förvaltats av Steve Glod på BLI sedan start. Den är registrerad för försäljning i alla nordiska länder. Fonden består av en koncentrerad portfölj av japanska bolag (40-60 innehav). Avkastningen under 2017, (per 170929) var 4,4% att jämföra med MSCI Japan NR JPY på 2,68%. Sett sedan start (per 110628) har fonden avkastat 138,33% medan MSCI Japan NR JPY avkastat 103,94%. Fonden har 5-stjärnor på Morningstar

Om BLI – Banque de Luxembourg Investments
BLI har sina rötter i den Luxemburgska privatbanken Banque de Luxembourg, och bedriver kapitalförvaltning med starkt fokus på risk och långsiktigt kapitalbevarande. BLI har marknadsfört sina fonder till svenska privatpersoner i över 10 år och är en av de större utländska kapitalförvaltarna i PPM systemet där det förvaltade kapitalet uppgår till ca 1,9 miljarder kronor (per 30 september 2017)

BLI har undertecknat FNs internationella principer för ansvarsfulla investeringar, UN PRI.

Text: BLI – Banque de Luxembourg Investments

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer