Hoppa till huvudinnehållet

Globala investmentbolag – ta rygg på experterna

Kan man ta rygg på några av aktievärldens egna rock-stars runt om i världen?
Detta blir en uppföljare på den bloggserie om Investmentbolag som gjordes under våren här på bloggen, fast nu blickar vi utanför de svenska gränserna. För den som vill ha repetition, här är:
1. Starta ditt aktiesparande med Investmentbolag
2. Investmentföretag eller Investmentbolag? 
3. Resultatet en bra bit över börsen!

Hur ser det ut på global nivå?

Sverige föregår med gott exempel vad gäller popularitet av Investmentbolag, antalet räknar sig till omkring 15-20st i dagsläget. Likväl hittar vi ett spännande gäng när vi vidgar vyerna utanför landets marknad.

Berkshire Hathaway

Det kanske mest välkända exemplet är ju Mr. Buffetts egna skapelse, Berkshire. Ett gammalt textilbruk som sen blev världens mest omtalade investmentbolag – och detta med all rätt!
Med en genomsnittlig avkastning på ca 20% varje år senaste 50 åren så får man kalla det väl godkänt resultat. Här hittar vi välkända varumärken så som American Express, Heinz och Coca-Cola.
Trotts sin storlek har man lyckats leverera gott även senaste 20 åren:
Berk

Fairfax Financial Holdings

Kanadas egna ”Warren Buffett” som han kallats för, Prem Watsa som driver FFH. Investeringsbasen är försäkringsbolag som bidrar med en tillströmning av likviditet för att sen placeras i olika värdeinvesteringar. En strategi som inte är helt främmande från vad Buffett och Berkshire driver.
En intressant artikel skriven av Värdepappret om just Prem finns att hitta här: 
ffh

Brookfield Asset Management

Lika så kanadensiskt investmentbolag, ungefär i storleken 4-5x större än svenska Investor med ca 250Mdr dollar under förvaltning.
Företaget är uppdelat i fyra ben med en spännande blandning av fastighetsinnehav, infrastruktur, förnyelsebar energi och diverse bolagsinvesteringar.
Som investerare kan man köpa in sig antingen direkt i de olika investeringsverksamheterna eller så kan man köpa hela bolaget genom Asset Management aktien.
bam

Övriga listan

Det finns ju en uppsjö av spännande investmentbolag. Här har du ytterligare ett gäng att kolla in på egen hand.

Vilken är din favorit, eller finns det flera? Har du plockat in några utländska investmentbolag i portföljen ännu?
Dela gärna en kommentar.

/Alexander

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer