Hoppa till huvudinnehållet

Glädjebesked: Ingen fog för oro i flytträttsfrågan

Idag besökte jag och mina kolleger, kommunikationschef Johan Tidestad och Fredrik Ekblom, vd för Nordnet Pensionsförsäkring, finandepartementet för att ge vår syn på flytträttsfrågan.

Ni som följt flytträttsfrågan vet ju att det för oss som vill ha ett en väl fungerande och konsumentvänlig flytträtt sågs som en seger när riksdagen visserligen godkände regeringens otillräckliga flytträttsförslag, men med uppmaningen att återkomma med betydligt skarpare åtgärder. Helt klart en seger för spararna!

Dock fanns det dock en ganagande oro hos mig. Regeringen uppmanades att återkomma “skyndsamt” med förslag på bland annat avgiftstak och förslag för att separera fondförsäkring och traditionell livförsäkring i lagstiftningen. Dessutom ska man även titta på hur äldre försäkringar kan omfattas. Men vad betyder “skyndsamt”? Och fanns risken att politisk prestige skulle kunna ligga i vägen för att ta tag i arbetet med riksdagens uppmaning? Finansmarknadsminister Per Bolund fortsatte i media att uttrycka en nöjdhet med det förslag riksdagen i praktiken slängt på soptippen. Och ett tillkännagivande från riksdagen är faktiskt inte bindande för regeringen att följa.

För att sätta press på regeringen att inte ta onödigt lång tid på sig lanserade vi i november Flytträttsklockan, som räknar dagarna det tar innan regeringen återkommer “skyndsamt”. Och, dessutom, hur mycket som hinner försvinna i avgifter i depå- och fondförsäkringar inom den individuella tjänstepensionen.

Men min oro visade sig vara obefogad. Med glädje kan vi efter dagens möte på departementet konstatera att frågan är högt prioriterad och att riksdagens uppmaning tas på största allvar. Känslan är att man verkligen vill göra rätt denna gång. Vi pekade på vikten av att alltid ha konsumentperspektivet i bakhuvudet när starka branschröster för fram hinder efter hinder för en friare flytträtt och vår känsla är att konsumentperspektivet är viktigt för departementet.

Så, Flytträttsklockan tickar med en lite muntrare klang numera. Kanske behöver den inte ticka för alltid. Jag tror inte att det är helt orimligt att ha en förhoppning om att ha en lagstiftning för en fungerande flytträtt på plats om omkring ett år.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer