#Sparpodden 265! Lyssna på en total dissekering av girighetens drivkrafter. Varför det är ett nödvändigt ont men också hur hårt det kan slå för de drabbade. Veckans gäst är Patricia Hedelius som är aktuell med boken Girighetens tid.
Girighet som drivkraft
Ekonomijournalisten Patricia Hedelius har gjort en briljant genomgång av fenomenet Fingerprint Cards. Bolaget har sin grund i patent tillbaka till 80-talet och resan har kantats av såväl uppgångar och nedgångar. Den mest påtagliga perioden är mellan åren 2013 till kurstoppen kring 2015. Aktien gjorde en kursrusning som få andra aktier gör och diskussionerna kring företaget var enorm bland större delen av befolkningen. För att sedan falla tillbaka väldigt tungt.
Egentligen handlar inte avsnittet om Fingerprint – utan en genomgång av girighet som drivkraft. För historien upprepar sig och det finns så mycket vi kan ta med oss som investerare framöver för att inte falla i spekulationsgropen.
Vi pratar bland annat om:
- När aktiekursens uppgång är bekräftelse på framgång och en cirkellogik uppstår.
- Effekterna av ledningsfigurer som har större fokus på aktiekursen än bolagets underliggande värde drivare.
- Berättelser som växer och förökar sig. Varför det är något naturligt i det sättet att dela kunskap.
- Lärdomarna som är viktiga för att hantera liknande situationer i framtiden.
Girighetens tid
Patricias bok är högst läsvärd och faktiskt mer av en spänningsroman än en torr faktagenomgång av vad som har skett. Jag var själv helt fångad i berättelsen och karaktärerna som man får följa i boken. Perfekt att stoppa in under julgranen i dessa tider!
Du gör #sparpodden!
Vad vill DU veta mer om? Ställ fråga på Twitter under hashtagen #sparpodden, eller i sharevillegruppen #sparpodden
Hjälp oss växa podden genom att sprida i sociala medier!
vilken dynga ja orkar inte lyssna på som svamlar dynga
Vad är det du syftar på mer specifikt? Mottar gärna konstruktiv kritik. 🙂