Hoppa till huvudinnehållet

Gifta ärver alltid varandra – eller?

Detta inlägg är marknadsföring.

Endast en av fem svenskar har skrivit testamente – trots att de allra flesta har anledning. Vad gäller samboavtal finns ingen statistik tillgänglig, men känt är att många har dålig koll på sambolagen och vad som gäller rent juridiskt vid samboskap. Här reder Eva Trané Lindgren, jurist på avtal24, ut frågetecknen.

Vad händer med bostaden vid en separation mellan sambor?

Om du och din sambo skaffar en bostad för gemensamt bruk räknas den som samboegendom, och samboegendom är enligt sambolagen sådant som ska delas lika vid en separation. Det spelar inte någon roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som lagt in kontantinsatsen, värdet av bostaden ska efter avdrag för skulder delas lika mellan er. Vill ni att fördelningen ska vara annorlunda behöver ni skriva ett samboavtal.

Ärver sambor varandra?

Enligt lag ärver sambor inte varandra. Det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller om ni har gemensamma barn.

Om ni har barn går arvet till dem. Har ni inga barn går arvet istället till den avlidnes föräldrar. Om du vill att din sambo ska få del av ditt arv behöver du skriva testamente.

Gifta ärver alltid varandra – eller?

Det finns en allmän uppfattning om att gifta alltid ärver varandra, men så är inte fallet. När det finns särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma, har de rätt att få ut sitt arv genast och behöver inte vänta tills den andra maken eller makan går bort, till skillnad från gemensamma barn. För att din make eller maka ska ärva dig måste du skriva ett testamente, och för att fullt ut trygga både din partner och dina barn behöver testamentet ofta kompletteras med en livförsäkring.

Även om ni inte har särkullbarn kan det som gifta vara en god idé att skriva testamente. I testamentet kan ni exempelvis göra barnens arv till enskild egendom. Det säkerställer att barnen inte blir av med arvet till följd av en framtida skilsmässa.

Kostnadsfri familjejuridisk rådgivning för dig som private banking-kund

Som Private Banking-kund hos Nordnet erbjuds du en kostnadsfri familjejuridisk rådgivning med en jurist på avtal24, och dessutom har du 20 procent rabatt på samtliga avtal.

Hos avtal24 kan du enkelt och tryggt skriva juridiskt korrekta avtal online eller tillsammans med en jurist via telefon. Alltid till ett fast pris. Med hög juridisk kompetens, innovativa tekniska lösningar och stort fokus på kundnytta kan avtal24 erbjuda marknadens mest tillgängliga juridiska tjänster.

Registrera dig på: avtal24.se/nordnet för att ta del av erbjudandet.

Vänliga hälsningar,
avtal24

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer