Hoppa till huvudinnehållet

Genomgång: Oroligt inför att bolagen bekänner färg

Många blickar fram mot rapportperioden med viss nervositet. Indikatorer har skvallrat om ett nattsvart läge i den svenska industrin, som smittats av den tyska sjukan. Men även om rapportperioden kan bli skakig är det inte säkert att börsen rasar ner i källaren. Har lyfter jag fram några bolag jag har extra koll på.

De negativa signalerna vi fått från svensk industri gör förstås att osäkerheten blir extra stor kring cykliska och konjunkturkänsliga bolag som Volvo, SKF, Atlas Copco, ABB med flera. Dessutom har vi haft flera vinstvarningar, dels från fordonsunderleverantören Bulten, dels från konkurrenter i Tyskland och USA: Pfeffier Vacuum Technology, en konkurrent till Atlas Copco har vinstvarnat, liksom ABB-konkurrenten Kuka och Haldex-konkurrenten SAF Holland. Hela tre stycken av SSAB:s amerikanska konkurrenter har vinstvarnat; US Steel, Nucor och Steel Dynamics. Samtliga har pressats av sjunkande stålpriser, och den europeiska marknaden lyfts fram som särskilt tuff.

Jag tror att kostnader hamnar mer i fokus nu än tidigare i verkstadsrapporterna. När efterfrågan sjunker behöver verkstadsbolagen effektivisera och hur marknaden lär vara på tårna hur väl vd:arna ger uttryck för dessa ambitioner.

Risken är att det blir en skakig period. Å andra sidan är marknaden beredd. Avmattningen är väl känd och bolag och analytiker har haft tid att förbereda sig. Flera verkstadsbolag är lågt värderade.

Och eftersom stämningen är så nervös och deppig så behövs inte mycket för att marknaden ska överraskas positivt. Fortfarande är det svårt för investerare att hitta avkastning någon annanstans än på aktiemarknaden. Centralbankernas stimulanser och räntesänkningen gör att jag tror att det kan bli en skakig höst – men att börsen på lite längre sikt inte behöver se särskilt mörk ut. Jag vidhåller att jag tror att börsen kommer stå högre vid årsskiftet.   

Här är mina tankar inför några av bolagens rapporter:

Volvo

Volvo levererade ett kanonresultat i somras, med stigande marginaler. Volvo har gjort en fin resa där man ökat marginalerna år för år. Men – man har fått fin draghjälp från den svaga kronan. Volvo kanske är det bolag som har gynnats mest av kronförsvagningen. I den högkonjunktur som varit SKA bolaget helt enkelt leverera. Men sämre tider har väntat runt hörnet, och det är det som har gjort att Volvo-aktien trots fina resultat ändå varit lågt värderad. Här har avmattningen prisats in mer än hos andra verkstadsbolag.

Fokus här bli förstås orderingången men också kostnaderna. Kommer man kunna fortsätta resan med fina marginaler även i en avmattning?

SSAB

SSAB pressades redan i Q2 av lägre stålpriser. Lägre priser på metaller är ofta kopplat till en avmattning, och nu har flera sektorkolleger i USA vinstvarnat. Stålindustrin har det tufft, men SSAB kan å andra sidan stå starkare än sina sektorskolleger eftersom man i högre utsträckning producerar specialstål med stabilare priser och högre marginaler.

H&M

H&M har rusat på börsen i år och utrymmet för besvikelser är litet. Försäljningssiffran kände vi till, den infriade de högt ställda förväntningarna.

Men risken är att rapporten på börsen blir en icke-händelse. Är den i linje med förväntningarna bör inte särskilt mycket hända med aktiekursen på torsdag. Infrias inte förväntningarna bör fallhöjd finnas eftersom aktien stigit med 50 procent i år. Å andra sidan – vad gäller H&M råder ett positivt tolkningsföreträde. Väldigt många vill att den vändning Karl-Johan Persson utlovat äntligen ska vara här.

Jag önskar att man får se att de stora investeringar som gjorts i onlineplattform och logistik snart ska börja ge effekt, inte minst på rörelsemarginalen. Den är fortfarande oerhört låg. H&M är väldigt högt värderat för att ha en så låg rörelsemarginal. Någonting måste hända här, även om det är för mycket begärt att marknaderna ska bli lika höga som de var en gång i tiden. H&M är ju knappast längre ensamma om att erbjuda produkter med hög modegrad till lågt pris, och våra konsumentbeteenden har förändrats i grunden.

Jag hör till skaran som tror att vändningen kan vara här för bolaget. E-handeln går bra, och det är viktigt. Men knäckfrågan är hur mycket av vändningen som redan finns inprisad i kursen.

Bankerna

Bankerna gick starkt i september, till följd av lite högre marknadsräntor. Men det här tror jag är högst tillfälligt. Marknadsräntorna har börjat falla tillbaka igen, till följd av nya tecken på avmattning och förväntningar på sänkta räntor. Det pressar återigen bankerna, som utöver det också tampas med höga kostnader för regelefterlevnad och compliance. Kostnader har länge varit ett tema för bankerna, och kommer nog fortsätta vara det. Dessutom har vi penningtvättsanklagelserna som hänger som ett moln över framför allt Swedbank. Bankerna pressas dessutom av ökad konkurrens på inte minst bolånemarknaden, där storbankerna måste tumma på marginaler för att behålla kunder. Tredje kvartalet kan bli tufft för storbankerna, möjligen med SEB som undantag.

Telia

Telia är fortfarande mitt uppe i omstruktureringen från att vara ett bolag med stor eurasiatiskt verksamhet till att bli ett renodlat baltiskt-nordiskt telekombolag. Dennelind lämnar en hel del lösa trådar efter sig, och nye tf vd Christian Luiga har flera utmaningar att brottas med. En av dem är höga kostnader. Dennelind lovade i den senaste rapporten att resultatet av de åtgärder man vidtagit för att få ned kostnaderna i den svenska verksamheten, vilket är viktigt, skulle komma under ”årets andra halva”. Så nu är det upp till bevis. Kommer Telia visa tecken på att få bukt med kostnaderna?

Jag tror också att Luiga skulle tjäna på att försöka förklara ytterligare för marknaden vilka synergier i form av merförsäljning som man tänker ska komma i och med Tv4-köpet. Jag tror att det är bra om den vd som var med och beslutade om köpet också får slutföra det. Ett plus alltså om permanent vd rekryteras internt.

Ericsson

Marknaden var beredd på en hög mutnota, men visst var det ett jättebelopp som Ekholm avsatte förra veckan. 12 miljarder i avsättning kan radera ut hela årets vinst. Men det blev åtminstone inte 25 miljarder i avsättning. Så länge det inte blir mer än detta är känslan att marknaden redan gått vidare vad gäller Ericsson. När beskedet om bot kom fanns inget uppdämt säljtryck i aktien, eftersom den faktiskt fallit ganska rejält sedan rapporten för andra kvartalet. Inför den fanns orimliga förväntningar på att Börje Ekholm skulle upprepa marginalsuccén från Q1. Det hände inte, och då rasade aktien som bekant med 10 procent. Marginalerna är viktiga i Ericsson, men Ekholm flaggade i samband med förra rapporten att så kallade strategiska kontrakt med lägre lönsamhet kan påverka ”några kvartal framöver”.

Stor fallhöjd i aktien finns inte på samma sätt nu som i band med Q2. Och marknaden är nöjd med att osäkerheten kring boten skingras. Börje Ekholm har stort förtroende, men måste förstås visa att Networks fortsätter att leverera i framför allt USA. Frågan är om marknaden kommer att ha överseende med viss marginalpress i samband med utbyggnaden av 5G. Det är ändå 5G-racet som gör Ericsson intressant.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer