Marknaden för börsnoteringar (IPO) har varit fortsatt stark under 2016. Att det är många företag som söker sig till börsen har vi märkt – och intresset från privatpersoner att delta har varit stort. Inte minst märker vi det hos oss på Nordnet.
Intresset och antalet noteringar ser ut att fortsätta även framöver. Och i väntan på intressanta börsnoteringar ska vi kolla hur 2016 års noteringar har presterat. Resultaten är väldigt positiva!
Statistiken nedan innehåller alla företag vars stamaktier noterats på en publik marknadsplats i Sverige under 2016. Därmed ingår inte följande (med reservation för missar av enstaka IPO):
- Stamaktier som gjort listbyte (exempelvis från Aktietorget till First North)
- Utländska aktier som särnoteras på svenska marknaden (det vill säga en aktie som redan är noterad på en utländsk börs)
- Preferensaktier (som vanligtvis inte har mycket kursutveckling)
Vi har nu, cirka åtta månader in i 2016, sett 56 nya företag noteras på den svenska marknaden. Fördelningen ser ut som följer:
Nasdaq | 8 st |
First North | 22 st |
Aktietorget | 21 st |
NGM | 5 st |
Resultatet är även det väldigt roligt att se. Vi har kollat hur utvecklingen har varit efter 1, 4, 6 och 23 handelsdagar. Det är räknat från teckningspriset, alltså vad man betalade i samband med introduktionen. Det intressanta är att både genomsnitts- och medianavkastning har varit bättre ju längre man ägt efter ”IPO-datumet”.
Ett problem med att mäta statistik för IPO:er är komplexiteten med tilldelning. Just de IPO:er som varit väldigt populära, är ofta de som drar iväg kursmässigt. Samtidigt som ju mer populär en IPO är, desto mindre tilldelning har du som investerare i regel fått.
Därför kollade vi också resultatet från öppningskursen första handelsdag och framåt.
Inte helt förvånande är resultatet lite sämre om man köpte på öppningskursen istället för teckningskursen. Resultatet är dock förvånande bra om du köpte första handelsdagen och sålde på stängning 23 handelsdagar senare. Då har du i genomsnitt fått en avkastning på 12 procent.
Mönstret om att hålla i sina aktier på längre sikt har lönat sig, både genomsnitt- och medianavkastning har ökat med tiden.
Lycka till med dina börsnoteringar!
/Alexander Gustafsson, investeringscoach på Nordnet
Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan både öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.
Väldigt bra utveckling, speciellt om man jämför med OMXSPI eller annat brett index. I år har börsen inte gått speciellt bra, vilket gör att man kanske sneglar på om man behöver ta mer risk. En IPO är ju alltid en risk, eftersom säljaren vet mer än du och har ägt bolaget ett tag. Säljaren har dessutom förmodligen kvar en styrande position, så corner är inte att tänka på … Men smaskiga 23 % på lika många dagar tackar väldigt få nej till. En årsavkastning på 365 % ÄR för bra för att vara sann ? Tack Alexander.
Tjenare Ulf, Kul att texten uppskattades och sannerligen hoppas vi på att IPO klimatet håller i sig – för det har som sagt varit lönsamt. 23% på efter en månad är mkt fint, men att det håller i sig upp till 365% på årsbasis är inte att förvänta sig. Även om några IPOer under året varit uppe o seglat kring 300% (TMG, Dividend Sweden för att nämna några) så har överlag inte kursutvecklingen fortsatt till dessa nivåer. Alternativet är ju om det skulle vara en IPO varje månad som du kunde teckna och den gav 23%, men problematiken är att… Läs mer »
Hej Alexander
Fin undersøgelse, du har lavet. Her er nogle spørgsmål/kommentarer.
– Hvordan har spredningen været omkring gennemsnittet? Er det fornærmelsesvis en normalfordeling, eller ligger de enkelte afkast langt fra gennemsnittet?
– Hvordan har tildelingen typisk været sat sammen? Fast max antal eller afhængig er ordregivning.
– Kan du lave en tilsvarende undersøgelse for nyemissioner? Det kunne være relevant, da Nordnet jo står for mange af disse.
Jeg håber, at du kan finde inspiration i spørgsmålene. 🙂
Mvh Martin