Min klubb
Våren 2015 fick jag en förfrågan av en dåvarande kollega, Fredrik, om jag ville vara med i en aktiesparklubb. Självklart ville jag det. Sparande är roligt, men det blir så mycket roligare om man kan dela det med någon, en anledning till att Shareville är så kul att hänga på.
Sagt och gjort, vi hade första mötet via Skype med en 6-8 personer och bestämde att alla skulle ha ett eget ISK i sitt namn, dels för att det är fördelaktigt skattemässigt men också för att alla själva kunde bestämma hur mycket de ville lägga in varje månad.
Precis före midsommar hade vi ett till möte, då var det bara Fredrik, Camilla och jag kvar eftersom de andra droppat av ”man blir ju rik på VD-lön tillslut ändå” – vilket vi i klubben inte tror är sant. Om 30 år hoppas vi på att portföljen gått upp så pass att vi kan gå i en tidig pension (mitt mål åtminstone) och efter vårt första år, som avslutades den 22 juni 2016, hade portföljen gått upp 22 % i jämförelse med index som låg på -16 % under samma period.
Starta klubben & kontot
För att starta en aktieklubb behöver man en eller flera engagerade medlemmar. Egentligen behöver man inte ett stort kunnande om aktier utan man lär sig med tiden vad man ska titta på innan man köper ett bolag. Sen behöver man bestämma om man ska starta ett aktieklubbskonto (finns på Nordnet), det är en vanlig depå där alla medlemmarna kommer åt kontot. Då bestämmer man en bestämd summa alla medlemmar ska sätta in från start och sedan om man ska ha en fast summa varje månad eller varje år som medlemmarna ska bidra med, alla medlemmar äger lika mycket i portföljen om inget annat sägs vid uppstarten vilket gör att det blir viktigt att alla bidrar med lika mycket och lika ofta.
Man kan också välja att göra som vi gjorde, alla har sina egna konton. Det blir lättare på många sätt, ingen behöver deklarera försäljningar, alla skattar för värdet i sin egen depå (schablonskatt gäller för ISK, ca 0,9 % av insatt värde + värdeökningar år 2016), och man väljer själv hur mycket man vill sätta in varje månad.
Hur man väljer aktier
Vi har utgått från aktier vi själva vill ha, som vi vetat om före starten eller hittat via sociala medier. Varje medlem (vi är fortfarande bara tre) kollar upp minst ett bolag inför varje möte och så pratar vi igenom för- och nackdelar med det bolaget. Som ett exempel: jag var intresserad av företaget Vitrolife. Först hade jag fått upp ögonen för det efter att Gottodix skrivit om det på Shareville, därefter ökade intresset eftersom flera av mina vänner genomgick en IVF-behandling för att få barn. Jag kollade om de gick med vinst, lite vad andra sa om bolaget på sociala medier och vad bolagets VD tyckte i den senaste årsrapporten. Jag tog med infon till mötet och vi pratade igenom det, funderade över framtidsutsikterna som känns positiva då åldern för att skaffa barn ökar och därmed också svårigheterna att bli gravid och vi köpte aktien.
Nu har den snart gått upp 200 % i vår portfölj, så vi köpte i rätt tid. Det går tyvärr inte att förutspå framtiden men med lite logiskt tänkande och omvärldsuppfattning så kommer man en lång väg. Man kan göra det krångligt och räkna ut riktkurser, kolla tekniska analyser osv, men eftersom vi har en så lång sparhorisont tänker vi att en kortsiktig riktkurs inte kommer vara relevant. Det relevanta är att vi tror på bolaget och att vinsterna ökar på lång sikt.
Medlemmar
Vi är som sagt bara tre medlemmar idag men välkomnar gärna fler om det finns ett starkt intresse. Vi har en grupp för klubben på Shareville som heter Sparklubben 2045. På min Shareville, sophiejennifer, går det att följa mitt ISK som innehåller aktierna vi gemensamt bestämt att vi ska köpa till klubben.
Hej tack för ett bra blogginlägg.