Hoppa till huvudinnehållet

Gästblogg: Så enkelt är det att gå i pension vid 39

Mitt namn är Fantastiska Farbror Fri (FFF) och jag gick i pension i våras några månader före min 40:e födelsedag. Egentligen är tidig pension mycket simpelt, det handlar helt enkelt om att leva ett normalt svenskt medelklassliv men något mindre löjligt ineffektivt än andra. Hade mitt 20-åriga jag vetat vad jag vet idag är jag övertygad om att jag redan hade varit pensionerad i 10 år vid det här laget. Gå i pension och sen skaffa barn hur låter det?

I realiteten är sparkvot det enda som betyder något för att kunna gå i pension, det vill säga hur stor del av inkomsten som man lägger undan för långsiktig investering. Om du börjar jobba vid 23 års ålder och sparar 50% av inkomsten så är du ekonomiskt oberoende vid 40 år, om du sparar 75% kan du istället sluta jobba vid 30. Till den allmänna pensionen sätts undan cirka 15% av inkomsten och med den sparkvoten behöver man jobba i cirka 45 år…. alltså till 65+.

Anledningen till att vi alla tror att vi behöver jobba så mycket och så länge är att vi har fått för oss att det är nära nog en naturlag att man behöver göra av med varenda krona som kommer in på kontot, oavsett hur mycket det är. Studenten lever på 8 000 kr i månaden och klarar sig bra (trots slösande på öl och chips). Så snart samma student börjar jobba och flerdubblar denna inkomst så går de pengarna åt direkt, många gånger utan att man riktigt vet vad man fick för pengarna. Möjligen lite prylar, några fler kvadrat boyta, någon charterresa samt ofta lite rundare midja då cykeln byttes mot bil.

Livet som fri

Men den här FFF – hur lever han egentligen kanske du frågar dig? Antagligen ensam i ett gammalt militärtält, äter barkbröd och vägrar kamma håret. Då måste jag göra dig besviken för FFF lever tillsammans med sin underbara fru och sina tre fantastiska barn. Han lämnade nyligen ett så kallat fint jobb (sånt där man går till i kostym och skjorta och träffar ”viktiga” människor) på huvudkontoret för ett multinationellt företag. Han bor i villa och familjen har två bilar och har under de senaste 7 åren spenderat ungefär 1 år utomlands på föräldraledighet/semester men som sagt: allt detta har genomförts på ett vis som är något mindre galet slösaktigt och ineffektivt än de flesta andra.

Huset ligger på en mindre ort, är inte jättestort och har inte lyxrenoverats. Bilarna har några år på nacken, är enkla och bränslesnåla och körs så lite som möjligt. Familjen går ut och äter ibland men bara i undantagsfall för mat köper man med fördel på livsmedelsaffären där det kostar 95% mindre för samma kvalitet. Resor tvärs över jorden gör man bara när man kan ta långledigt (en tumregel är en timmes flygresa = en vecka semester). Allt annat är slöseri med både naturen och pengarna. Helgens utflykter görs med fördel ut i naturen (istället för leklandet eller köpcentret) och med medhavd matsäck, vilket inte bara sparar på pengar utan även minskar stress.

Så som du ser, vi lever ett ganska vanligt Svenssonliv, dock med den lilla skillnaden att vi har visst fokus på att inte vara fullkomligt löjligt ineffektiva i vår användning av resurser.

Du kan även följa mig på twitter @frivid42 och se våra portföljer på Shareville. Vill du veta mer om hur detta funkar i praktiken så besök gärna min blogg som du hittar här

Hjälp att flytta pensioner

Vill du ha hjälp att få koll på dina pensioner så kolla in vår pensionskampanj som vi kör på Nordnet just nu!
Du hittar all information här.

/Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-12-05 23:22

Du har glömt matematiken !

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-12-06 13:18

Farbror Fri

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-12-06 13:20

Hej Uffe och tack för din kommentar! Du får gärna utveckla..vad menar du med att “du har glömt matematiken”?

Anonym
Anonym
2016-12-07 09:28

Inspirerande!