Hoppa till huvudinnehållet

Garden uppe

Nya orosmoln har dragit in över de finansiella marknaderna och adderas till de redan befintliga. Det finns alltjämt mycket att oroa sig för, vilket gör att placerarna har garden uppe och är beredda på hårda smällar.

Stockholmsbörsen har trampat luft den senaste månaden och har inte rört sig nämnvärt i någon riktning. Min egen portfölj har också haft en sidledes utveckling den senaste månaden och står och väger kring toppnivåer. September blev således en ovanligt odramatisk månad ur ett börsperspektiv. Samtidigt har nya orosmoln dragit in, bland annat i form av tyska bankproblem, som just nu hamnat i fokus på de finansiella marknaderna. Så stämningsläget känns lite skakigt för tillfället.

Tyska bankproblem

Deutsche Bank är i blåsväder och aktien har i dagarna fallit ned till nya historiska bottennivåer. I år har aktien tappat mer än halva sitt börsvärde och sedan kurstopparna från 2008 är fallet 90 procent. Bakom den senaste turbulensen ligger ett krav på bolaget från den amerikanska staten på 14 miljarder dollar som straff för påstådda förseelser i samband med finanskrisen. Det har bidragit till en förtroendekris kring bolaget och oro för bolagets finanser och balansräkning. Många har naturligtvis dragit paralleller till Lehman Brothers konkurs i samband med finanskrisen, så det är naturligt att det skapar oro bland placerarna.

Presidentvalet på upploppet

Det amerikanska presidentvalet är ett annat ämne som tycks bekymra marknadens aktörer. Med en dryg månad kvar till valet börjar det dra ihop sig och vi får nog räkna med att detta blir ett orosmoln som förmodligen kommer att vara med oss ända in på upploppet. Börsen har reagerat på opinionsundersökningarna och oro för att marknadens favorit inte ska vinna bidrar till osäkerhet.

Varningar får uppmärksamhet

Jag noterar också att många varningar för börsen fått utrymme i media på sistone. Det finns självklart alltid olika marknadssyn bland börsens aktörer, men när ett marknadsperspektiv får stort utrymme säger det en del om marknadsläget. Media brukar förmedla den allmänna synen och rapporterar normalt det som är i majoritetens intresse. Media påverkar också den allmänna uppfattningen och stämningen bland placerare. Den allmänna uppfattning är dock oftast fel när det gäller de finansiella marknaderna, där det normalt lönar sig att gå emot flocken och etablerade sanningar.

Sammantaget innebär det här att det alltjämt finns mycket att oroa sig för. Det talar för att placerarna har garden uppe och är beredd på att det kan smälla. Marknaden tenderar dock att inte utdela de värsta smällarna när placerarna är beredda och på sin vakt. De farligaste lägena är när placerarna är invaggade i falsk känsla av trygghet och där är vi knappast i dagsläget.

Marknaden diskonterar

Konjunktur- och börscykeln är enligt min uppfattning en komplicerad process och ett förlopp som är större än enskilda nyheter, politiska händelser och personer. Marknaden har en tendens att kortsiktigt jaga upp sig över specifika händelser som i det större perspektivet visar sig ha minimal långsiktig påverkan på börsen. Brexit är ett bra exempel på en händelse som det drogs stora växlar på, men som redan efter tre månader har hamnat utanför placerarnas fokus.

Marknaden är också en väldigt effektiv diskonteringsmekanism som hela tiden tar hänsyn till ny information och nya händelser och risker. Alla orosmoln ovan är kända och diskonterade av marknaden. Marknaden har således tagit hänsyn till Deutsche Banks problem, risken att Trump vinner valet, att vissa varnar för börskrasch etc. Marknadens dom är att det här inte är så mycket att bekymra sig över och enligt min erfarenhet lönar det sig att lyssna på marknadens signaler. Att börsen mot bakgrund av dessa orosmoln håller emot väl under årets historiskt sett sämsta börsmånad är i min värld i grunden en styrkesignal.

Jag är inte så bekymrad så länge börsen visar styrka mot bakgrund av upprepade orosmoln. Så har det generellt sett ut under de senaste årens uppgångsfas. Den dagen det inte längre finns något att oroa sig över, då är läget mer farligt. På toppen av en trend är det normalt få som varnar för nedgång och ännu färre som lyssnar. Kortsiktigt finns alltid risk för bakslag och turbulens, men jag ser fortfarande inte att stämningsläget är det rätta för en längre utförslöpa på världens börser.

/Roger Jansson, förvaltningsansvarig Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-09-30 21:52

Tittar man på omfattningen av Centralbankernas balansräkningar, så är det gigantiska siffror som byggts upp sedan 2008. Du menar alltså att det är ett tecken på hur sund ekonomi vi har idag? Snacka om konstgjord andning, över hela världen. Lägg på digitaliseringen på det. Eller att såväl befolkning som företag redan är högt skuldsatta, med stigande skatter. Ja, du har nog rätt, inget att oroa sig för inte?