Hoppa till huvudinnehållet

Gamingtrenden lockar privatspararna

Nyligen blev det känt att det kinesiska storbolaget Tencent har köpt 29 procent av det norska datorspelsföretaget Funcom. Funcoms aktie har varit pressad det senaste året, men rusade upp närmre 20 procent efter beskedet. Tencent har länge varit fokuserat på online gaming och äger sedan tidigare andelar i några av världens mest populära speltitlar så som League of Legends (Riot Games), Fortnite (Epic) och Clash of Clans (Supercell). Gamingbolag lockar inte bara kinesiska jättebolag, utan även våra kunder har ökat sin exponering mot sektorn de senaste åren. Vi har tittat närmare på branschens utveckling samt vilka bolag spararna tror på.

Utvecklingen av gaming och e-sport har näst intill växt exponentiellt de senaste åren. För ett halvt sekel sedan släpptes de första datorspelen och på den tiden har det hänt mycket. Nu förtiden är mobilspel det som växer snabbast och under förra året genererade spelindustrin intäkter om 135 miljarder dollar, där mobilspel står för cirka hälften av intäkterna och PC och konsolspel för resterande. Inget tyder på att denna trend bromsar in och vissa estimat tyder på att industrin 2021 kommer omsätta över 180 miljarder dollar.

Gamingbolagen med flest ägare hos oss

Funcom är ett av de mest populära bolagen inom gamingsektorn bland våra sparare. Det är ett norskt bolag som jobbar med utveckling och utgivning av online spel, med inriktning på PC och konsol. Några av Funcoms mest framträdande titlar är ”Conan Exiles”, ”Anarchy Online” samt ”The Secret World”. Trots att kursen fallit 20 procent det senaste året är spararna lika kvar i aktien, där antalet ägare hos oss inte förändrats.

Embracer Group (f.d. THQ Nordic) är ett svenskt bolag som förvärvar, utvecklar och förlägger PC- och konsolspel globalt. Mycket av framgången i Embracers affärsmodell har varit förmågan att förvärva speltitlar och varumärken som underpresterar och förädla dessa. Tack vare en stabil finansiell utveckling har såväl aktiekurs som antalet ägare fått sig ett lyft de senaste åren. Sedan ett år tillbaka har antalet ägare hos oss ökat 10 procent, och sedan tre år tillbaka har antalet ägare fördubblats (100 procent).

Remedy Entertainment är ett finskt bolag vars främsta merit är actionspelet ”Max Payne” och dess efterföljare. Spelet, som även gjorts som biofilm, har gett bolaget stora framgångar genom åren. Börsnoteringen 2017 innebar dock ett ändrat fokus, där det idag satsas mer på att diversifiera spelportföljen. Detta innebar ett ökat fokus på utveckling av nya titlar. På börsen har bolaget tagits emot väl och handlas idag för över 10 euro, långt över introduktionskursen på 5,65 euro. Även våra sparare gillar aktien, och senaste året har antalet ägare hos oss ökat med 19 procent.

Paradox Interactive är ytterligare ett populärt spelutvecklingsbolag bland våra sparare. Bolaget har traditionellt fokuserat på utveckling av strategispel och har en trogen spelarbas. Exempel på speltitlar inkluderar ”Cities: Skylines”, där man agerar stadsplanerare, samt ”Hearts of Iron”, ett strategispel som utspelar sig under andra världskriget. Bolaget är fortfarande en favorit bland våra sparare men har 6 procent färre ägare hos oss jämfört med för ett år sen.

Activision Blizzard är en av gamingvärldens giganter och skapades 2008 då de två spelbolagen Activision och Vivendi Games slogs samman. Bolaget, som ingår i indexet S&P 500, ligger bakom titlar som WarCraft, Call of Duty och Guitar Hero för att nämna några. Trots att bolagets aktiekurs gått ner över 35 procent senaste året, verkar våra sparare tro stenhårt på aktien som har 41 procent fler ägare hos oss jämfört med för ett år sen.

Gamingbolagen som spararna tror mest på

AktieFörändring i antal ägare hos oss (1 år)Utveckling (1 år) Handla
🇺🇸 Activision Blizzard

+ 41 %

– 36 %

Köp/sälj
🇫🇮 Remedy Entertainment

+ 19 %

+ 33 %

Köp/sälj
🇺🇸 Electronic Arts

+ 18 %

– 18 %

Köp/sälj
🇸🇪 Embracer Group

+ 11 %

+ 23 %

Köp/sälj

Gamingbolagen som spararna tror minst på

AktieFörändring i antal ägare hos oss (1 år)Utveckling (1 år) Handla
🇸🇪 Paradox Interactive

– 6 %

– 18 %

Köp/sälj
🇸🇪 Gaming Corps

– 4 %

+ 35 %

Köp/sälj
🇳🇴 Funcom

– 2 %

– 17 %

Köp/sälj
🇸🇪 Stillfront

+ 1 %

+ 36 %

Köp/sälj

Vad tror du om gamingtrenden? Och investerar du i gaming eller e-sport? Kommentera gärna nedan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-10-04 10:10

Tack för att ni inte blandade ihop gaming och gambling den här gången! Jag biter ihop käkarna så att det gör ont i tänderna varje gång jag läser artiklar där de klumpas ihop.

Anonym
Anonym
2019-10-04 14:35

Tycker Stillfront fortsatt ser riktigt bra ut.

Anonym
Anonym
2019-10-04 15:52

amazon äger twitch.tv, främsta plattformen för streaming av e-spel turneringar etc.
Annars är det mobilspel och genererar mest pengar

Anonym
Anonym
2019-10-05 09:11

Undvik Gaming Corps!!! Luftslott!