Hoppa till huvudinnehållet

Gamingbolagens rapporter mötte förväntningarna – i stort

Gamingsektorn föll kraftigt i samband med att effektiviteten på Pfizer och Biontechs vaccin blev känd. Marknaden blev oroad att den höga spelaraktiviteten som coronapandemin medfört kommer att avta tidigare än väntat. Även om det är för tidigt att säga huruvida marknaden får rätt i detta var det mesta som vanligt i rapporterna från de svenska gamingbolagen.

Samtliga av de svenska gamingbolagen rapporterar sent in på rapportsäsongen, och de största namnen inom sektorn har nu släppt sina delårssiffror. Det motsvarar en dominant andel av börsvärdet på hela First North, där det endast är fastighetsbolagen Akelius och SBB som rår på Embracer, Stillfront och Paradox höga börsvärden.

Först ut att rapportera var däremot mobilspelsutvecklaren G5 Entertainment, vars nettovinst i det tredje kvartalet var klart högre än vad analytikerkåren hade räknat med.

Även om det tredje kvartalet är säsongsmässigt svagt och pandemirestriktionerna lättade i många länder, fortsatte G5:s strategi att skapa tillväxt baserad på utvecklingen av egna spel att löna sig.

Handelsbanken var imponerade av resultatutvecklingen för G5 Entertainment i kvartalet och man fortsätter att se bolaget som en bra möjlighet att få exponering mot gamingsegmentet. Köprekommendation för aktien upprepades efter delårssiffrorna, samtidigt som riktkursen höjdes kraftigt till 582 kronor (462).

Stillfront, som också specialiserar sig på mobilspel, redovisade cirka en vecka efteråt ett mer blandat kvartal. Omsättningen och resultatet ökade förvisso kraftigt, men var i linje med förväntningarna. Även om Stillfront gör många förvärv brukar de ofta utannonseras mellan kvartalsrapporterna.

Analytikerna agerade olika efter Stillfront-rapporten där vissa riktkurser sänktes medan andra höjdes. Trots det upprepade samtliga analyshus köprekommendation för Stillfront-aktien, som är upp 151 procent på börsen i år.

För Paradox var det låga odds på att rapporten skulle handla i hög utsträckning om Crusader Kings III. Kritikerna överöste spelet med beröm innan spelsläppet, med ett klart högre genomsnittsbetyg än föregångaren Crusader Kings II, som också var omtyckt. I samband med lanseringsdagen intog spelet första platsen på Steams globala bästsäljarlista, vilket är titelns viktigaste försäljningsplattform. Under hela september var spelet högt rankat och har sedan fallit tillbaka något.

Omsättningen och resultatet i rapporten blev samtidigt lägre än väntat, trots att vd Ebba Ljungerud berättade att man sålt över en miljon exemplar av Crusader Kings III. Bolaget tog en större nedskrivning på 28 miljoner kronor och även avskrivningar blev ett ämne som togs upp i rapporten.

Vanligen skrivs utvecklingskostnaderna av linjärt, men För Crusader Kings III har man valt att tillämpa en så kallad degressiv avskrivningsmodell. Detta med motiveringen att det är mer förenligt med hur intäkterna kommer fördelas efter spelsläppet.

Betydligt färre firmor täcker Paradox i jämförelse med exempelvis Stillfront, men SEB valde att höja aktien till behåll (sälj) efter kvartalsrapporten, med också höjd riktkurs till 250 kronor (220).

Avslutningsvis bland de största spelbolagen inkom Embracers delårssiffror sedvanligt tidigt på rapportmorgonen. Trots att många förvärv utannonserades i samband med den senaste kvartalsrapporten var nog många oförberedda på onsdagens kavalkad. Det blev 13 stycken totalt, vilka tillsammans ökar personalstyrkan med närmare 10 procent.

Omsättningen och resultatet i det senaste kvartalet var även bättre än väntat, vilket har blivit ett tema. Nordea som bevakar bolaget förklarar att siffrorna var starka över hela brädet, drivet av katalogförsäljningen. Bolaget har fortsatt nio miljarder kronor man kan förvärva för ihop med många möjligheter, varför man ser god potential för flera värdeskapande affärer även framöver. Aktien rusade strax under tio procent på rapportdagen, vilket inte händer alla gånger.

Faktum kvarstår: med så pass stora kursrusningar är det svårt att inte ställa sig frågan om hur potentialen ser ut härifrån.

Samtidigt är gamingmarknaden för tillfället i kraftig tillväxt som inte synts till på många år. Det tredje kvartalet som inrymmer två sommarmånader ses för många sektorer som ett säsongsmässigt svagare kvartal. Det gäller normalt sett även gamingsektorn. Spelaraktiviteten brukar öka på flera plattformar mot vinterhalvåret. Samtidigt har nya spelkonsoler släppts, och analysorganisationen NPD räknar med att det fjärde kvartalet kommer överträffa det tredje, som i sin tur var ett rekordkvartal.

I vilken utsträckning som gamingmarknaden är corona-dopad är det svårt att sia om, men kortsiktigt ser förutsättningarna goda ut för de svenska gamingbolagen att fortsätta växa, även om tillväxttakterna inte alltid når upp till analytikernas förväntningar.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer