Hoppa till huvudinnehållet

Gamestop-fenomenet är på allas läppar

Under den gångna veckan har flera kraftigt kortade aktier runt om i världen rusat, med spelåterförsäljaren Gamestop och biografkedjan AMC i centrum. Även finska Nokia har haft en av rollerna.

Kursrusningarna beror på ett nytt fenomen där småsparare via nätforum beslutar att gå ihop och börja köpa aktier i hårt blankade bolag. Detta sätter press på blankarna när kursen börjar röra sig uppåt och tvingar dem även att börja köpa tillbaka aktierna under en så kallad ”short squeeze”. Effekten blir den dubbla och priset trissas upp ännu mer vilket leder till storvinst för de initiala köparna.

Det mest omtalade av dessa nätforum, wallstreetbets på plattformen Reddit, har nu över 5,7 miljoner medlemmar, vilket markerar en kraftig ökning under de senaste dagarna. Enligt Wayback Machine som redovisar internethistorik hade sidan 2,5 miljoner medlemmar i början av onsdagen. Således har medlemsantalet på sidan ökat närmast exponentiellt de senaste två dagarna, ljuset av en hög medieuppmärksamhet.

Nätmäklaren Robinhood utgör ett annat exempel på aktiehysterin i USA. Nätmäklaren, som erbjuder gratiscourtage, har blivit mer populär med tiden och nu under januari har trenden förstärkts ytterligare.

Under de senaste dagarna har nätmäklaren Robinhood och Reddit varit de mest nedladdade Iphone-apparna i USA på Apple App Store. I praktiken innebär det att Robinhood och Reddit laddas ned i högre utsträckning av Iphone-användare än exempelvis Tiktok, Youtube, Instagram och Facebook. Normalt är toppskiktet väldigt trögrörligt, men nu får dessa appar se sig besegrade av två nykomlingar.

Aktier som Gamestop, Bed Bath & Beyond och AMC har länge varit bland de mest blankade aktierna på USA-börsen. Gamestop sticker ut i listan där över 140 procent av aktierna är blankade, alltså har det blankats fler aktier än vad som finns utestående.

Gamestop-aktien är upp över 200 procent den senaste veckan, och 950 procent sedan årsskiftet. Under gårdagen var aktien nära att nå 500 dollar, men stängde handelsdagen strax under 200 dollar. Även andra aktier som utmärkt sig tidigare under veckan med exponentiella uppgångar noterades för stora ras på torsdagen.

Anledningen var att nätmäklare som Robinhood tog bort möjligheten för kunder att köpa flera aktier på sina plattformar, däribland Gamestop, AMC Entertainment, Blackberry och även finska Nokia Nokia.

Det är många som spekulerar i orsaken till varför aktierna togs bort på flera handelsplattformar. Robinhoods vd Vlad Tenev har försvarat sitt beslut i stora kanaler som CNN, CNBC och Bloomberg, mot bakgrund av ett stort missnöje bland allmänheten och även lagstiftare. Deras uppfattning är att man har skyddat sina kunder från att spekulera i dessa aktier som uppvisar bubbelliknande tendenser. Chris Cuomo på CNN var dock inte nöjd med svaren och gick till och med så långt att ta upp nätmäklarens kopplingen till hedgefondjätten Citadel, som faktiskt utgör en stor kund till Robinhood.

Även på nordiskt håll har detta fenomen blivit tydligt genom telekomjätten Nokia, trots att den aktien inte är särskilt blankad. Efter en stor uppmärksamhet bland amerikanska privatinvesterare har aktien rusat till den grad att bolaget kände sig tvungna att kommentera den ovanligt volatila kursutvecklingen. Dagens industri lyfter att fenomenet redan funnits på Stockholmsbörsen, där aktier hyllas i sociala medier och rusar efter att inflytelserika personer lyfter fram en hög kurspotential.

Det konstateras samtidigt att flera hedgefonder har påverkats av marknadsturbulensen och förlorat stora belopp på sina kortpositioner. Det sker efter att fjolåret var det bästa året för hedgefonderna sedan 2009. Vid årsskiftet förvaltade de totalt hisnande 3,5 biljoner dollar.

Hedgefonder som Melvin Capital, Maplelane Capital, D1 Capital Partners, Point72 och Candlestick Capital uppges ha gått väldigt svagt den senaste tiden, med stora nedgångar under januari. Maplelane som håller en låg profil på marknaden ryktades vara ned cirka 45 procent fram till onsdagen, enligt insatta källor.

Flera blankade aktier på den svenska börsen har stigit den senaste tiden. Det framkom idag att Whale Rock Capital Management täckte sin omtalade blankning i Fingerprint Cards under gårdagen, vilket fick kursen att rusa i vad som tycks ha varit en så kallad short squeeze. Whale Rock har inte rört på sin blankningsposition sedan april 2019 – kanske påverkades riskviljan av de senaste turerna på aktiemarknaden.

Det återstår att se om fenomenet är kortvarigt eller kommer få långtgående konsekvenser för finansmarknaden. På amerikanskt håll finns det tecken på en politisering, där de senaste händelserna ses som en förlängning av dels finanskrisen men även Occupy Wall Street-rörelsen från 2011. Flera ledande vänsterlutande politiker har lyft frågan om reglering, men mot hedgefondhållet. Det ses som orimligt att över 100 procent av ett bolags aktier kan vara kortade. Försvarare av hedgefonderna menar att de fyller viktiga roller på finansmarknaden. Samtidigt menar många bedömare att börsens legitimitet har tagit stryk av de senaste händelserna. Det sista ordet är nog inte sagt.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-01-31 14:01

Robin hood tog bort de för att de behövde mer kapital. De var tyvunga att hålla kapitalet i 2 dagar. Fast vd sa att de inte hade penga problem och tog i 1 miljard i dollar