Hoppa till huvudinnehållet

Gå med i a-kassan – det här gäller

Sveriges ekonomi tvärnitar just nu och regeringen räknar med en arbetslöshet på 9 procent. Det bästa du kan göra för att trygga inkomsten är att gå med i a-kassan. Regeringen har nu ändrat reglerna tillfälligt så att fler ska ha rätt till ersättning.

Det blir helt enkelt fler som uppfyller kraven för att ha rätt till ersättning från a-kassan. För det första lönar det sig att gå med nu om du inte redan gjort det, eftersom kravet på hur länge du ska ha varit medlem har sänkts från 12 till 3 månader för att du ska ha rätt till full ersättning. Det här gäller både om du går med nu, eller om du gick med i a-kassan strax före coronautbrottet.

Ett annat krav som förändrats är hur länge du måste ha arbetat för att ha rätt till ersättning. Tidigare skulle du ha arbetat 80 timmar per månad i minst sex månader, vilket nu sänkts till 60 timmar.

Regeringen har utöver detta höjt ersättningen från tidigare 910 kronor till 1 200 kronor de första hundra dagarna. Det gäller från 13 april 2020 till 3 januari 2021. 

Den som inte uppfyller kraven för att ha rätt till a-kassa har rätt till en grundersättning, som betalas ut av Alfakassan. Även grundersättningen höjs från 365 till 510 kronor per dag.

Det finns många olika a-kassor att välja mellan. Här kan du hitta vilken som passar dig och din yrkeskategori: https://www.sverigesakassor.se/for-arbetssokande/hitta-din-akassa/

Förändringarna av a-kassan har väckt reaktioner, både positiva och negativa. En del av de som varit med i a-kassan i år efter år och betalat medlemsavgift tycker nu att de sänkta kraven sticker i ögonen, och det är förståeligt. Jag tycker att det är väldigt viktigt att påpeka att det här är reformer som är tillfälliga, just för att Sverige ska klara sig igenom den kris och den exceptionella tid vi nu befinner oss i. Sedan har det i debatten hörts röster som påpekat att exempelvis höjningen av ersättningen är sådant som sedan blir svårt för regeringen att ta sig ur.

En annan sak jag vill lyfta fram vid sidan av tryggandet av inkomsten är vikten av att ha en buffert. Den kan komma väl till pass om du blir uppsagd, eller exempelvis om priset på din bostad skulle falla. Givetvis ska du ha bufferten på sparkonto.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-04-03 15:00

Varför behöver jag en buffert om priset på min bostad faller? Får jag ökade kostnader då?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm