Fyraprocentig ökning av utdelningarna för storbolagen – men stora variationer mellan bolagen

Storbolagen som bildar Stockholmsbörsens OMX30 väntas i genomsnitt höja sina utdelningar med fyra procent i år, jämfört med ifjol. Variationerna är dock stora mellan bolagen. Det visar nyhetsbyrån Finwires granskning av de samlade utdelningsestimaten från Inquiry Financial.

 

 

De svenska börsbolagens bokslutskommunikéer för 2016 står nu inför dörren och den här veckan har vi valt att granska analytikernas förväntningar på utdelningsförslagen för de största svenska bolagen i OMXS30-index. Medianen visar på en måttlig höjning på 4 procent, men det är mycket stora variationer mellan bolagen. Två bolag väntas höja sina utdelningar från noll och det går inte att räkna en höjning i procent från noll.

Störst höjning väntas i tobaksbolaget Swedish Match som väntas höja utdelningen med 31 procent. Bolaget hade dock stora extrautdelningar i fjol som inte ingår i den förväntade ökningen av utdelningen i år. Swedbank och gruvbolaget Boliden väntas höja sina utdelningar med 21 procent. De följs Handelsbanken med en väntad ökning på 15 procent och investmentbolaget Investor som spås öka utdelningen med 10 procent.

Krisdrabbade telekombolaget Ericsson väntas med en sänkning på 49 procent halvera sin utdelning. Då bryts en fin trend med utdelningshöjning sju år i följd. Telia väntas kapa sin utdelning med 29 procent. Det råder även tvivel på att Nordea och AstraZeneca lyckas upprätthålla sina utdelningar från i fjol. Analytikerna tror på en sänkning på 6 procent i Nordea och 3 procent för AstraZeneca.

Förväntningarna på Alfa Laval, H&M, SEB, SKF och Tele2 ligger i genomsnitt kring oförändrad utdelning. Övriga bolag i indexet väntas höja sina utdelningar.

Fingerprint Cards väntas lämna en utdelning på 75 öre. Det blir i så fall bolagets första utdelning någonsin sedan aktien noterades sommaren 1998. Stålbolaget SSAB väntas återuppta utdelningen med 25 öre efter tre år i följd med slopad utdelning. Lämnar Fingerprint och SSAB utdelning skulle det innebär att oljebolaget Lundin Petroleum blir det enda OMXS30-bolaget som inte lämnar någon utdelning.

Vitvarutillverkaren Electrolux väntas äntligen höja utdelningen i år efter att ha legat still på 6,50 kronor sex år i följd.

OMXS30-bolagens förväntade utdelningar. Data från Inquiry Financial.

 

Estimat på OMX30-företagens utdelningar i år.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer