Hoppa till huvudinnehållet

Fyra år som heltidstrader

I dagarna är det fyra år sedan som jag tog möjligheten till att bli en trader på heltid. Visserligen hade jag i princip spenderat majoriteten av min studietid framför en handelsplattform men tanken om att det här nu var mitt yrke var ny. Hur som helst var det faktiskt dags att också prestera och gå från hobby till ett professionellt yrke. Min goda vän Borsfågeln hjälpte mig till en kontakt på Nordnets tradingsupport. När jag var tillbaka från mitt sista sommarlov fanns allt jag behövde i form av terminal, belåning, blankning och diverse verktyg som jag än idag är viktiga i min trading.

Jag spenderade mitt första halvår hemma. Det var smidigt att kunna hålla låga kostnader samtidigt som jag kunde fortsätta vara i en miljö som jag var van med och trivdes i. Efter en period hemma blev jag kontaktad av en annan trader i Örebro som var ute efter att umgås och prata trading dagligen då det är inget hett ämne vid middagsbordet men också för att flytta till ett gemensamt kontor. Den flytten har och är fortfarande en stor vikt av att jag fortfarande trivs med mitt arbete. Ni som läst mina tidigare inlägg vet att jag är en rutinmänniska av rang. Även om vi på Örebrodesken både flyttat runt och haft olika konstellationer under åren är det fortfarande en viktig del av min vardag som direkt har inflytande på min prestation i tradingen. Men precis som strategier så är det också individuellt och man ska vara i en miljö som man själv gillar.

På tal om strategier. När jag tänker tillbaka på mina fyra år framför skärmarna har också min strategi ändrats, ganska omedvetet. Jag har tidigare pratat om trial and error och det är något som man ej kommer att kunna undvika, att göra fel och realisera förluster. Till slut blir man less på att göra samma misstag om och om igen och för mig har det resulterat i att jag förändrat min strategi. Idag handlar jag mestadels aktier men i aktievärlden finns det också olika typer av aktier från de allra vildaste aktierna till de mer trögrörliga på LargeCap. I de mest volatila aktierna har jag inte alltid heller någon edge då det ofta är fullt med traders som specialiserar och är betydligt duktigare på den typen av handel än vad jag själv är. Jag tror att min framgång och är fortfarande att jag är ganska bra på att handla nischat och jag håller mig till det. Varje gång jag handlar något jag inte förstår kan jag inte heller göra det med varken rätt size eller conviction och då vet ni själva vad resultatet blir. Jag försöker hålla mig ödmjuk mot marknaden då den förändras ständigt, adapt or die.

Men med facit i hand är jag väldigt tacksam att jag på extra/sommarjobbet alltid smet undan när det pratades om Swedsec-licenser (då slapp jag 30-dagarsregel) och att jag testade mina vingar som egen trader efter studietiden. Även om jag hade misslyckats, kanske lätt att säga, är jag ändå glad att jag tog chansen (risken?). Under åren har jag fått möjligheten att inspirera med föreläsningar och diverse projekt även om mitt fokus alltid legat på min egna handel. Att stå inför en större publik och prata var enligt mig det värsta som fanns under skoltiden, att presentera sitt arbete inför klassen var något jag alltid haft ångest inför och ingenting gjorde mig lyckligare om jag slapp hålla presentationen just den dagen och kunde andas en dag till. Föreläsningarna har fått mig att utmana mina värsta demoner och utvecklat mig som person på ett sätt jag aldrig trodde mitt arbete skulle göra. Det kommer och behöver jag fortsätta göra, hoppas att vi ses på något tradingevent framöver!

Läs mer om Nordnets koncept för traders här.

Lycka till i den kommande rapportperioden!

Ekka

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-10-05 23:19

Hej. Är själv örebroare, och precis börjat testa lite Trading, hade ju vart så kul att få komma på något event i stan. När och var kan jag finna dessa?
Mvh
Johan.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-10-07 09:50

Hej!

Jag deltar gärna vid event i Örebro! Eller ännu bättre – om du håller någon utbildning i daytrading/swingtrading!?
Mvh,
Malin

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-10-07 11:15

Hej! Kul att ni visar intresse, dessvärre har iallafall jag inget event inplanerat i Örebro.
Malin tyvärr kommer jag inte hålla en kurs i trading utan mina föreläsningar brukar handla mer om hur jag tog mig tid jag är idag, hur jag jobbar m.m.