Hoppa till huvudinnehållet

Fyndköp i fallande aktier

Nordnets kunder inom Private Banking ägnade sig åt fyndköp i fallande aktier under årets första kvartal. Banker sticker ut på köpsidan trots (eller kanske på grund av) alla skriverier. Mer om detta i inlägget nedan.

Mest köptaMest sålda
SwedbankDometic Group
NordeaHennes & Mauritz
VolvoSKF
SEBElectrolux
SampoIntrum
MekonomenAutoliv
CloettaFingerprint Cards
ResursBetsson
BolidenGetinge
Danske BankBilia

Första kvartalet börsåret 2019

Sedan årsskiftet har börsen rusat ca 11% upp, om man kollar OMXS30 och OMXSPI. På börsagendan framöver så är det utdelnings utbetalning i de flesta aktier under april och maj. Fler av de svenska aktierna har gått över till att dela ut halvårsvis, så en del av slanten får man invänta till hösten.
Första kvartalets rapporter kommer sakteliga börja publiceras under mitten/slutet av maj. Då blir det till att försvara de nu uppskruvade aktiekurserna.

Fyndköp i bankaktier

Storbankerna har haft spridda skurar i kursutveckling. Starkast i ligan är Nordea och Handelsbanken. Sämst i kursutveckling är Swedbank som har duggat tätt i media under penningtvätt skandalen. Ovanstående graf visar bankerna inklusive utdelning återinvesterat.

Private Banking kunder har ökat på mest i Swedbank under hela kvartalet. Även Nordea har haft mycket nettoköp bland Nordnets kunder. SEB och Danske Bank är med på listan också, Handelsbanken har tappat efter i intresse.

Släpper börsvinnare

På säljsidan är det aktier som har gått relativt starkt under året. Bara Betsson och Bilia har en negativ avkastning kring -3%. Övriga aktier har stigit från årsskiftet. Dometic, Intrum, Fingerprint och Getinge har alla haft en kursutveckling på kring 30% eller mer.

Nordnets aktielånprogram

Kvartalsvis betalas även räntan ut för alla deltagare i Nordnets aktielånprogram. Där man som aktieägare via kapitalförsäkring på Nordnet får en extra ränta på sina aktier då de ställs till förfogande för aktielån. Vilken avkastning man får varierar beroende på vilka aktier man äger och hur stort intresse det varit att låna dessa. Under april månad kommer det göras en insättning till de kapitalförsäkringar som har varit medverkande.

Vill du lära dig mer så kolla in här.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer