Fundamenta jobbar ikapp

Börsen fortsätter att utvecklas väl och april blev tionde månaden i rad med stigande kurser. Nu börjar fundamenta på allvar komma ikapp börsen och rapporterna för första kvartalet var starka och bättre än förväntningarna.

Börsen tickar på uppåt i en stark stigande trend. April månad blev tionde månaden i rad med uppgång för OMXS30-index och även maj har inletts positivt. Rapportperioden visar på överlag starka rapporter från börsbolagen och fundamenta börjar nu bekräfta den positiva trend som börsen länge har uppvisat. Risk för motreaktioner finns så klart efter en lång tids obruten uppgång, men mitt långsiktigt positiva huvudscenario för börsen ser fortsatt ut att vara på spåret.

Starka rapporter och stigande vinster

Rapporterna för första kvartalet har överlag varit mycket starka och flertalet rapporter har överträffat analytikernas förväntningar. Nästan tre fjärdedelar av rapporterna har slagit analytikernas snittprognoser enligt SME Direkt. Medianrapporten uppvisar ett resultatlyft på över 20 procent. Så det känns mer och mer som om börsen och fundamenta på allvar rör sig i samma riktning. De goda nyheter och de starka ekonomiska signaler som börsen länge har skvallrat om ska komma börjar nu materialisera sig på riktigt. Rapporterna för första kvartalet är ett bra exempel på detta.

Från divergens till konvergens

Under lång tid har börsen och fundamenta uppvisad en starkt positiv divergens, alltså att börsen har varit stark mot svaga eller osäkra fundamentala omständigheter och återkommande orosmoln. Börsen går dock normalt före och visar vägen för kommande fundamentala signaler. Nu börjar verkligheten komma ikapp och börsen och fundamenta går i samma riktning, mer konvergens än divergens alltså. Det är en fas som kan hålla i sig ett tag och som enligt min erfarenhet kännetecknar slutspurten av en konjunktur- och börscykel. Jag utgår från att denna fas fortsätter ytterligare en tid.

Som jag skrivit om tidigare räknar jag med en period av positiva fundamenta och stigande styrräntor från centralbankerna som går hand i hand med fortsatt börsuppgång. Se mina tidigare inlägg, exempelvis ”Räntemarknaden visar vägen” eller ”Scenariot på spåret”.

Nästa fas närmar sig

Nästa fas och nästa förändringar att hålla utkik efter är negativa divergenser, det vill säga att börsen och enskilda aktier viker ned och inte längre bekräftar de starka fundamentala signaler som normalt dominerar på toppen av en trend. I denna fas börjar marknaden att diskontera nästa kris och nästa nedgångsfas på börsen. Dit är det fortfarande en bit kvar enligt min uppfattning, men det är dags att mentalt förbereda sig. Det är lätt att dras med i den optimism och framtidstro som dominerar på toppen av en trend, men den som håller huvudet kallt kan se de negativa divergenserna när de dyker upp och agera därefter. För att ligga rätt vid vändpunkterna måste man gå emot den allmänna uppfattningen och skilja sig från flocken.

Innehav visar framfötterna

Min portfölj går hyfsat, håller jämna steg med index trots lägre aktieexponering. Portföljen noterar löpande nya toppnivåer och även flertalet aktier i portföljen visar framfötterna. Av mina innehav har åtta av tolv bolag i dagarna nått nya historiska toppnivåer. Tio av tolv aktier är på plus i år och samtliga innehav ligger på plus sedan jag köpte dem. Mina aktier klarade också överlag rapportperioden bra. Jag har således för tillfället inga direkta probleminnehav och fokus är på att hitta nya intressanta tillskott till portföljen.

/Roger Jansson, förvaltningsansvarig Nordnet

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer