Hoppa till huvudinnehållet

Funcom i topp och Fingerprint i bott bland Sharevilles snackisar

Hur har de mest kommenterade aktierna på Shareville gått under året? Finwire har gjort en genomgång och hittat att medelavkastning under året hamnat på minus 1 procent hos de tio mest populära aktierna. Kollar vi på medianavkastningen så är den istället minus 15 procent. Det kan jämföras med OMXS30 som hittills i år är upp knappt 5 procent.

Sex av tio aktier har haft en nedgång under året och fyra stigit. Bäst avkastning har Funcom haft, följt av NEL. Bägge aktierna handlas på Oslobörsen. På förlorarsidan hittar vi Fingerprint Cards följt av Norwegian och H&M.

H&M

Klädbolaget H&M har haft ett tungt år på börsen med ett rejält kursfall. Bolaget fick senast under onsdagen sänkt riktkurs av Goldman Sachs till 140 kronor (177) och lägger sig därmed under Societe Generale som dittills haft svalast förväntningar av analytikerhusen med en riktkurs på 144 kronor (195).

Nordnets kunder har fortsatt tilltro till aktien, enligt den senaste månadsstatistiken. I december var H&M den mest köpta aktien. Det kan jämföras med en sjätteplats månaden innan.

En annan som också tror på aktien, eller åtminstone försöker försvara aktiekursen är bolagets huvudägare Stefan Persson. I år var det första gången som familjen återinvesterade mer än utdelningen i H&M. Aktieköpen i år uppgår till nästan 11 miljarder vilket är 4,9 miljarder kronor mer än utdelningen. Det senaste storköpet av Persson var i mitten av december till ett belopp av 3,4 miljarder kronor. Klädjätten har den senaste tiden bland annat startat det nya klädmärket “/Nyden” inriktat mot millennials som ska säljas via e-handel.

Bolagets kursnedgång på börsen har också gjort att direktavkastningen överstigit 5,7 procent, vilket är den högsta bland OMXS30-bolagen. H&M har aldrig sänkt sin utdelning och analytikerna tror inte heller att bolaget behöver göra det nästa år heller, skrev Dagens Industri i mitten av december.

Fingerprint Cards

Fingerprint har varit i stadig nedgång under året med ett undantag. I slutet av november kom ett uppköpsrykte då kinesiska Beijing Watertek sades förbereda ett bud på bolaget, samma bolag som figurerade i uppköpsspekulationer för mer än ett år sedan. Aktien rusade tillfälligt med drygt 30 procent för att sedan falla tillbaka när bolaget gick ut med ett pressmeddelande om att de ansåg att sannolikheten för en affär var låg. Innan dess sjönk aktien bland annat efter rapporteringen för det tredje kvartalet där bolaget minskade sitt rörelseresultat men även flaggade för lägre volymer för det fjärde kvartalet. När det gäller ett eventuellt bud på Fingerprint gäller det att få med Johan Carlström på tåget. Han äger de röststarka onoterade A-aktier och har därmed möjlighet att blockera ett bud.

Funcom

Det bolag som alltså stigit mest bland snackisarna är den norska spelutvecklaren Funcom som dragit iväg hela 83 procent under året. I mitten av december blev Swedbank Robur Ny Teknik ny storägare i bolaget. Då tecknade de aktier i en riktad nyemission och genom investeringen blev fonden ägare till 9 procent av bolaget.

“Vi har tittar på det här bolaget i tio år, men alltid tyckt att kostnaderna är för höga och de har aldrig gått med vinst. Nu står dock stjärnorna rätt. Bolaget har visat lönsamhet de senaste kvartalen, de har tagit ner kostnaderna kraftigt och i och med att de gör den här IP-dealen så kontrollerar de nu sitt eget öde på ett helt annat sätt”, sade Erik Spinchorn i samband med nyheten. Spinchorn är fondförvaltare på Swedbank Robur Ny Teknik.

Funcom har bland annat utvecklat titlar som Secret World Legends och Conan barbaren.

Nokia

Nokia tecknade ett patentlicentsavtal med Huawei, en av världens största smartphonetillverkare, i slutet av december. Bolaget har förvärv som en uttalad strategi. Bolagets senaste storaffär var telekomföretaget Alcatel-Lucent som förvärvades för 16,6 miljarder dollar 2016.

Apple

Apple har fortsatt att leverera nya modeller under året, senast med iPhone8 och iPhoneX. Bolaget lyckades också i slutet av året återvärva Jony Ive som designchef. Reaktionerna har varit starka bland många kunder sedan det framkommit att Apple gjort gamla iPhones långsamma som kompensation för dålig batteriprestanda.

Bolaget åkte direkt på flera stämningar, de flesta i USA. Företaget har gått ut offentligt och bett om ursäkt, samt sänkt priserna på ersättningsbatterier. Debaclet fick genast Samsung och LG att gå ut med information om att de inte gör sina mobiler långsammare som kompensation för att batterierna presterar sämre över tid.

Apple är fortfarande världens mest lönsamma spartphonetillverkare baserat på de färsk statistik från Counterpoint. Flera kinesiska konkurrenter knappar dock in, bland annat oppo, Vivo och Xiaomi som börjat återhämta sig efter några år av svaga försäljningar.

Aktie Land Valuta Kurs 2/1 Kurs 28/12* Kursutveckling, procent 2017
1 H&M Sverige SEK 253,6 171 -33
2 Fingerprint Cards Sverige SEK 64,8 15,95 -75
3 NEL Norge NOK 2,09 3,38 62
4 Nordic Nanovector Norge NOK 95 80 -16
5 Thin Film Electronics Norge NOK 3,8 2,42 -36
6 Funcom Norge NOK 1,69 3,09 83
7 Apple USA USD 116,15 170,6 47
8 Norwegian Norge NOK 296,5 178,4 -40
9 Nokia Finland EUR 4,622 3,94 -15
10 Axactor Norge NOK 2,68 2,92 9

NEL är ett norskt bolag som sysslar med utveckling av vätgaslösningar till bilar som går på bränsleceller.

Nordic Nanovector är ett norskt bioteknikbolag som utvecklar behandling mot blodcancer.

Thin Film Electronics utvecklar smarta etiketter på bland annat konsumtentprodukter. Säljarna kan därmed interagera med konsumenterna genom deras mobiltelefoner.

Axactors verksamhet är fakturahantering, inkassohantering och köp av fordringar.

*) avstämningen gjordes omkring klockan 14.30 på torsdagen.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer