Hoppa till huvudinnehållet

Det fula sparknepet som är värt tusenlappar

Spara pengar

Det har blivit dags för mitt femte spartips. Detta spartips gränsar mot det oetiska men kan innebära stora besparingar. Jag tar fram spartipsen för att du som inte kan få loss ett sparkapital ska få inspiration på hur du kan förändra ditt vardagliga beteende för att snabbt eliminera dina kostnader med 10 eller i vissa fall 20 procent.

Tidigare har jag delat med mig av följande tips:

#1 Spara 1200 kr på att byta till E-faktura

#2 Ekonomiskt slarv kan kosta 677% i ränta

#3 Tjäna över 14 000 på nyttigare lunch

#4 Sänk skatten genom bo i rätt kommun

Förmedlare – en hel yrkeskår

I många branscher som säljer homogena produkter och tjänster (alltså produkter som varken skiljer sig i egenskaper eller kvalité) har det skapats en yrkesgrupp av förmedlare som hjälper dig att finna bästa pris. Detta förmedlarskrå tjänar pengar på provisioner som de får av företagen vars produkter eller tjänster de förmedlar. När du köper via en förmedlare så betalar du alltså priset för varan eller tjänsten tillsammans med provisionen som förmedlaren vill ha för sin arbetsinsats.

Förmedlarna kan marknaden

Förmedlarna är ofta väl insatta i marknaden och många företag som kör kampanjer väljer ofta att trycka ut dessa via förmedlare. Det vanligaste som säljs via förmedlare är olika typer av försäkringar (fordon, hem personförsäkringar), resor, hotell, abonnemang (tidningar, mobil, TV). På produktsidan är det vanligare att förmedlingen sker via prisjämförelsesajter såsom Compricer, Pricerunner och Prisjakt mm. Det är framförallt i tjänstekategorin som de går att tjäna bra pengar.

Det fräcka tillvägagångssättet

Tillvägagångssättet är följande: Ring upp förmedlaren och be dem att ta fram bästa pris på den tjänst du söker. När du väl fått förslagen så antecknar du dessa och ber att få fundera någon dag. Därefter tar du direktkontakt med de föreslagna leverantörerna, först via deras hemsida för att se om du får ett ännu bättre pris och om du inte får det så tar du telefon eller mailkontakt med leverantören. Förklara vilket pris du har fått på tjänsten och be dem sedan att ge ett bättre pris eftersom de slipper betala provisioner. Berätta gärna att du har ett annat alternativ hos en annan leverantör som är intressant, det brukar kunna tjäna som positivt bränsle.

Sparar mer än de flesta

I de flesta fall så kommer du nu att få ett pris som tom. är bättre än det som förmedlaren ursprungligen erbjöd. Då ska du samtidigt komma ihåg att de allra flesta inte ens orkar ta kontakt med en förmedlare och av den anledningen betalar en väsentligt högre snittpris för motsvarande tjänst.

Sparad krona, är tjänad krona.

Snålhälsningar

Günther Mårder

Om du vill få mina snabba marknadskommentarer kan du följa mig på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer