Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 101 – Full fart i IPO-fabriken!

 

#Sparpodden Avsnitt 101. I avsnittet gästas jag och Eva Trouin av Peter Benson och utöver spararnas frågor står börsnoteringar på agendan.

Hur går noteringsprocessen till? vad skall man tänka på om man vill investera vid börsintroduktioner? och hur ser Peter på Bravida som är nästa stora notering på Börsen.

(I podden så är jag och Peter kritiska till de allt större teckningsintervallen vid noteringar bl.a. Bravidas intervall, efter inspelning kom Reuters ut med nyheten att Bravida satt ett nytt intervall, Det nya intervallet är satt till 40-42 kronor per aktie, mot det tidigare meddelade intervallet 36-44 kronor)

Lyssnarfrågor

Som vanligt så börjar vi podden med lite lyssnarfrågor, bl.a. hur kommer det sig att indexfonder slår sitt eget index? Hur tas fondavgifter ut? Och om Fingerprint kommer in i omxs30 index vem kommer då få åka ut?

Sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt?

Sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål. Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt? Lämna gärna kommenterar här eller ställ frågor till oss på Twitter under hashtagen #sparpodden.

Hälsningar,

Jocke Bornold, Sparekonom på Nordnet, som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-10-15 11:31

Hej! Tack för en grym podd! Jag är ganska aktiv i mitt investerande med både aktier och fonder men har insett att jag däremot inte har någon koll på min pension. Har undersökt det hela och sett att jag har 6 olika tjänstepensionsfonder hos 4 olika pensionsföretag. Är inte ens säker på vilken arbetsgivare som betalat in till vilken fond. Jag funderar därför på att flytta alla pensionerna till Nordnet eller Avanza (är idag kund hos båda) för att få pensionen samlad på ett ställe och kunna påverka den själv. Vad finns det för för- och nackdelar man bör ha… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-10-20 11:31

Hej Magnus, bra fråga! jag tar upp det imorgon på podden.

Anonym
Anonym
2015-10-18 12:48

Tjena! Tack för en toppenbra och kul pod! Jag har några frågor om preferensaktier som ni gärna kan få ta upp en eller flera av: 1) Jag har förstått att det som sätter kursen på preferensaktier är räntenivå och förmåga att fullgöra sina åtaganden. Hur mycket kan man räkna med att kursen påverkas vid en eventuell räntehöjning? Jag hörde att börsveckan sagt att kursen för en genomsnittlig pref kan falla 25% medan repo-räntan stiger till 2%. Låter det rimligt? 2) Hög direktavkastning på en pref borde indikera större risk för utebliven utdelning (och risk för konkurs). Jag har dock sett… Läs mer »