Hoppa till huvudinnehållet

Frihetsfonden, en nybörjarportfölj?

Jag får en hel del frågor om vilka aktier man ska välja som nybörjare och hur en bra grundportfölj kan se ut. Det mesta kokar egentligen ner till hur mycket tid du är villig att lägga på din aktieportfölj och hur mycket risk du är benägen att ta. Alla har olika syn på aktiesparande och det finns inget rätt eller fel, men det finns ett par grejer man kan tänka på för att få en balanserad portfölj

Med tanke på att mitt stora mål med att investera i aktier har varit ekonomisk frihet har jag valt att kalla min aktieportfölj för Frihetsfonden, mer om den lite längre ner i inlägget.

Nybörjarportfölj?

Min egen investeringsfilosofi har egentligen bara blivit enklare och enklare med åren. Jag har insett att jag inte är någon särskilt bra stockpicker och att jag inte heller kan tajma marknaden. En viktig faktor när man investerar på börsen är att kunna hålla sig lugn i kraftiga nedgångar, därför har jag en strategi jag är trygg med oavsett hur börsen går.

Även om jag har över 10 års erfarenhet av börsen sitter jag på vad som skulle kunna betraktas som en nybörjarportfölj.

Jag gillar att investera i aktier där VD / Styrelse själv sitter på mycket aktier eller där det finns starka ägarfamiljer med extremt lång investeringshorisont. För min del har det därför blivit naturligt att investera en stor del av min portfölj i våra stora stabila investmentbolag.

Investerar man i Sveriges största investmentbolag Investor får man familjen Wallenberg som huvudägare samt exponering mot över 20 underliggande aktier inom olika sektorer med hela världen som spelplan.

Vad säger forskningen?

Forskningen säger att man bör ha någonstans mellan 8-12 aktier för att uppnå tillräcklig riskspridning. Diversifiering eller riskspridning kallas ibland för den enda gratislunchen.

Personligen har jag betydligt fler aktier än så, man ska dock vara medveten om att effekten av riskspridning planar ut rejält någonstans efter att man kommit upp i 8-12 aktier. Man får därmed inte dubbelt så bra riskspridning genom att äga 20 aktier som att äga 10.

De senaste månaderna har vi sett kraftiga nedgångar inom teknik- och hållbarhetsaktier. Aktierna som gick otroligt starkt förra året har under detta året gått sämre. Därför är det viktigt att inte enbart äga exempelvis teknikaktier utan att även sprida riskerna genom att välja aktier inom olika sektorer.

De svenska investmentbolagen verkar inom lite olika sektorer och kompletterar varandra ganska väl:

  • Lundbergföretagen: Skog, fastighet
  • Investor: Industri, hälsa
  • Kinnevik: Telekom, e-handel, teknik
  • Svolder: Småbolag

Väljer man ut ett par investmentbolag får man därmed en bra riskspridning på köpet.

Några regler jag använder

Även om jag själv har en förkärlek till investmentbolag då jag tycker de ger många fördelar är det viktigt att man själv väljer sina egna aktier och är trygg med sin portfölj. Har man något särskilt intresse eller kunskap inom ett område kan man starta där.

Jag har några regler som jag själv försöker följa:

  • Max 20 % av kapitalet i en enskild aktie
  • Minst 10 innehav
  • Minst 5 olika sektorer
  • Förstå bolagen jag investerar i
  • Majoriteten av pengarna ska vara i aktier där anställda själv äger mycket aktier

Detta är min stora aktieportfölj “Frihetsfonden” som ni kan följa på Shareville. Det är en stor andel investmentbolag men även en hel del fastighetsbolag och en allt större andel Amerikanska teknikaktier som ger en exponering vi inte har här i Sverige. Som komplement har jag även en del småbolagsfonder och teknikfonder.

Vill ni se mer av mig kan ni göra som över 130 000 andra och följa mig på Instagram där jag skriver om aktier, sparande och ekonomisk frihet

Följ mig här —-> Pengabingen__

Tänk på att ha en strategi du är bekväm med oavsett hur börsen går. Det kommer göra att du håller dig lugn och trygg även i nästa börskrasch.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer